Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 11
dinsdag 7 september 2010 om 23:21

Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 11

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de elfde etappe, van Vilanova i la Geltrú naar Andorra.

Plaatje


Bron: lavuelta.com

Aan het begin van deze rit zijn we alweer op de helft van de Vuelta van dit jaar. Met zijn 208 kilometer is het een van de langere ritten in 2010. Met de slotklim naar Andorra van buiten categorie, is het daarmee ook maar direct één van de lastigste etappes.

Waar gister al te lezen viel dat Vilanova i la Geltrú nieuw is in de Vuelta, dan is Andorra dat allerminst. Zo won Alessandro Ballan daar twee jaar geleden een etappe. Na een lange ontsnapping bleek hij de sterkste van een kopgroep. Door zijn zege op Andorra pakte Ballan destijds de gouden leiderstrui, het berg- en combiklassement. Drie weken later zou Ballan wereldkampioen worden in het Italiaanse Varese.

Plaatje


Bron: lavuelta.com

Parcours
Vanuit de start wordt er de eerste 10 kilometer langs de kust richting Barcelona gereden. De Vuelta doet de hoofdstad van Catalonië niet aan, maar koerst het peloton land inwaarts. Na 45 kilometer vindt er in Igualada een eerste tussensprint plaats. Kort daarop wordt ook de eerste berg van de dag beklommen. Na 47,4 kilometer wordt er begonnen met de Alto del Refugio. De klim is van de derde categorie, met een lengte van 9,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,15%. Vervolgens wordt er gedaald en komen de renners onderweg nog twee kleine bergjes tegen, die niet zwaar genoeg zijn om er bergpunten voor te geven.

Nadat we de provincie Lleida zijn binnengereden, blijft het nog redelijk vlak. Nu ja, voor Spaanse begrippen. Als we nog 42 kilometer te gaan hebben morgen, wordt er niet meer gedaald. Vanaf dan loopt het alleen nog maar omhoog. Na 15 kilometer rijden de renners Andorra binnen, waar na 10 kilometer nog een tussensprint ligt. Mochten er dan nog sprinters in het peloton zitten, dan zullen die snel een bus opzoeken. Direct na de tussensprint loopt het al 7 kilometer serieus omhoog. Waar de meeste renners dan al roepen om hun moeder, moet de echte klim nog beginnen. De laatste 9,9 klimmende kilometers van de etappe zijn bestempeld als buiten categorie. Hier zal slechts een select groepje overblijven en zullen de sterkste renners uit deze Ronde van Spanje opstaan. De klim is dus op papier 9,9 kilometer lang, met een stijgingspercentage van 6,52%. Boven op de top ligt ook de finishlijn getrokken.

Plaatje


Bron: lavuelta.com

Favorieten
Met de slotklim naar Estació de Vallnord Sector Pal in Andorra belooft de elfde rit vuurwerk. De mannen die rijden voor het algemeen klassement moeten nu opstaan. Bij een vroege ontsnapping is het heel goed mogelijk dat we een wedstrijd in een wedstrijd krijgen. Voor de mannen die hun zinnen hebben gezet op de eindzege, begint de Vuelta nu echt. Nu is er geen ruimte meer voor excuses, nu moet je er staan.

Wie we hier zeker mogen verwachten, is Rabo-Rus Denis Menchov. Afgelopen week riep hij dat de Vuelta pas morgen gaat beginnen en het niet uitmaakte wat voor positie je in het algemeen klassement bezet. De Rus won de Vuelta al twee maal eerder en heeft dus ervaring met deze ronde.

Ook pure klimmers als Joaquim Rodriguez en Igor Anton mogen we hier opschrijven. De twee tenoren staan binnen 2 seconden van elkaar, dit in het voordeel van leider en rodetruidrager Rodriguez. De lichtvoetige Spanjaard van Katusha gaf dinsdag aan dat voor hem alleen de eindzege in deze Ronde telt.

Wel zal hij Menchov op de positie moeten houden waar hij nu staat en moet hij Vincenzo Nibali eraf zien te rijden. Er komt namelijk nog een tijdrit aan in deze ronde, net iets wat totaal niet tot de mogelijkheden van Rodriguez behoort. Ook daarom zal hij Rubén Plaza en Ezequiel Mosquera buiten schot moeten houden.

Verder mogen we veel verwachten van Carlos Sastre, maar metname van diens ploeggenoot Xavier Tondo. Tondo verklaarde in zijn geboortestad Tarragona vol voor het podium te gaan. Dan moet er nog wel wat gebeuren, maar hij heeft nog even tot Madrid.

Verder mogen we uitkijken naar de prestaties van jonkies Peter Velits, Rigoberto Uran en metname die van Tejay van Garderen. De halve Nederlander is neo-prof (hij ruilde eind vorig jaar de opleidingsploeg van Rabobank in voor HTC-Columbia) en staat nu elfde in het klassement. We zullen zien of deze jonge renners hun plaats in het klassement vast kunnen houden, of misschien wel kunnen verbeteren.

Dan is er ook nog Nicolas Roche. De Ier lijdt al zijn hele leven onder de druk om te moeten preseteren. Zijn vader, Stephen Roche, was een toprenner in zijn tijd. Roche senior won bijvoorbeeld in 1987 in één jaar(!) de Giro d’Italia, de Tour de France én werd wereldkampioen op de weg. Zoon Nicolas leek aan het begin van zijn carrière de hoge verwachtingen niet in te kunnen lossen, maar ontwikkeld zich de laatste twee jaar uitstekend. Bergop kan hij met de beteren mee en ook beschikt hij over een goede tijdrit. Kan Nicolas Roche nu eindelijk de grote belofte inlossen? We zullen het zien, hij verdedigt morgen plaats 8 en heeft een achterstand van 1 minuut en 19 seconden op leider Rodriguez.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Denis Menchov
*** Joaguim Rodriguez, Igor Anton
** Vincenzo Nibali, Ezequiel Mosquera, Rubén Plaza
* Xavier Tondo, Tejay van Garderen, Nicolas Roche, Carlos Sastre

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.