‘Prudhomme wil Nederland voorlopig niet meer aandoen’
donderdag 5 november 2015 om 13:07

‘Prudhomme wil Nederland voorlopig niet meer aandoen’

De vrees dat de ASO Nederland voorlopig niet aan zal doen tijdens de Tour de France, is volgens gedeputeerde Ger Koopmans bewaarheid. Tegenover L1 liet Koopmans weten dat Tourdirecteur Christian Prudhomme in ieder geval niet van zins is om snel terug te keren in Nederland, wat een eventuele Limburgse etappe hoogst onzeker maakt.

De KNWU eist een vergoeding van 140.000 euro van de ASO, maar laatstgenoemde weigert dit te betalen. Volgens de ASO is deze betaling nooit afgesproken en de KNWU stapte hierop naar de UCI. Door dit gesteggel lijkt Limburg nu het kind van de rekening te worden; begin dit jaar leverde de provincie een bidbook in bij de ASO, met als doel om in de nabije toekomst een Limburgse Touretappe te kunnen verwelkomen.

De KNWU liet op donderdag via een persbericht weten dat de ASO al in december wist van de hoogte van de fee, maar dat er nooit is betaald. “In eerste instantie liet de ASO weten van mening te zijn dat er in hun ogen geen afdracht verschuldigd was”, las het persbericht. “Vervolgens kwam de ASO op dat besluit terug, maar gaf wel aan het bedrag te hoog te vinden.”

De KNWU verzocht naar eigen zeggen op 13 augustus voor het laatst om een betaling, maar hierop is vervolgens niet meer gereageerd. Tom Dumoulin liet als Limburger ondertussen al zijn ongenoegen blijken via Twitter.

RIDE Magazine
45 Reacties
05-11-2015 13:13
Bij de KNWU zitten dus duidelijk wat mensen met een egoprobleem die zich zo in the picture zetten. Slachtoffer? Het publiek. En natuurlijk de Limburgse horeca en toeristenbranche.
05-11-2015 13:15
Heerlijk, de arrogantie van de macht. De KNWU gedraagt zich niet nederig genoeg, dus Prudhomme/ASO laat zijn macht zien.
05-11-2015 13:18
Mogelijk wat meer ritten/starts bij ons in Belgie,de ene zij dood is de andere zijn brood. Prachtige soap dit. Lijkt me toch enigszinds in de media uitgelokt door ASO door niet meer te reageren en zo een betere uitgangspositie te hebben. Nu met de druk vd politiek zal er wel een oplosding komen onder de groene tafel me dunkt.
05-11-2015 13:26
Knullig dat hier blijkbaar geen duidelijke afspraken over gemaakt zijn. Hoe ging dit dan bij vorige Tourstarts en de Vuelta bijvoorbeeld? Uiteindelijk zal er wel een oplossing komen, daar hebben beide partijen belang bij.
05-11-2015 13:27
Mooi balen.
Maar volwassen personen (uit beide kampen) moeten daar toch oplossend uitkomen.
05-11-2015 13:27
En nu moet de KWNU weer terugslaan dat als de ASO niet betaalt, er geen Franse Renners meer in Nederland mogen koersen.
05-11-2015 13:30
Krijg steeds meer het gevoel dat er NUL afspraken tussen onze Bond en Aso zijn. Dat de bond dus vanuit hun eigen eenzijdige afspraken een factuur stuurt. Niet meer dan logisch om die factuur niet te betalen.

Een finish van de Tour kost een stad circa 100.000 richting Aso. Uiteraard hoop bijkomende organisatiekosten daarbuiten (denk aan vliegvrije zone, parkeren bobo's, afval, straat afzetten, etc). Indien Aso onze bond zou moeten betalen, dan vragen ze ipv 100.000 euro gewoon 250.000 euro om die factuur af te dekken. Betaalt een stad 250.000 euro dan finisht er gewoon een etappe in bijvoorbeeld Valkenburg of Maastricht.
05-11-2015 13:31
Slordig van de organisatie van de start in Utrecht, die doen hier Limburg de das om. Rotterdam betaalde zelf, maar Utrecht had het in elk geval voor de start kunnen en moeten bespreken. Het document staat op de site van de KNWU en kan geen verrassing zijn voor een goed voorbereide organisator. Maar die voorbereiding liep regelmatig niet soepel, dus ik denk dat er vooral daar veel mis ging. (Denk ook aan de aanpassing op het laatste moment omdat er geen ambulances langs konden).


De KNWU hier beschuldigen is niet correct, volgens mij. De schuld ligt bij de slechte organisatie van de Tourstart Utrecht.
05-11-2015 13:35
Iedereen (!!!) die in NL een wedstrijd wil organiseren, moet die afdracht doen. Als je dat niet wilt, moet je dat vooraf met de KNWU afstemmen. Dikke kans dat ze dan iets proberen te regelen. Achteraf doen alsof je de regeling niet kent is natuurlijk niet zo sterk.
05-11-2015 13:37
Krijgt de KNWU eens een koekje van eigen deeg.
Ik ken renners die al meer dan 5 jaar op hun prijzengeld uit Belgie wachten wat door de
BWB allang naar de KNWU is overgemaakt.
05-11-2015 13:42
@FondriestTF3, maar op basis waarvan denkt de KNWU recht te hebben op een financiele bijdrage van de ASO? Hebben ze er in ruil voor iets gedaan? In het interview vergeleek de voorzitter van de KNWU het met wetten in andere landen, alleen is een reglement van de KNWU geen wet te noemen maar meer een interne regel. Waarom en op basis waarvan zou zo'n interne regel een externe werking kunnen hebben?
05-11-2015 13:48
Hopelijk houd hij hij woord die Prudhomme ,en als die gast uit Terblijt graag een feestje wil bouwen (lees nog een keer de Tour naar Valkenburg wil halen ) dan hoeven wij dat niet te betalen( Lees belastinggeld van iedere Limburger )
05-11-2015 14:00
@Nick
Ja man, laten we Franse renners hier de dupe van maken! Dat hebben zij hier nou mee te maken?
05-11-2015 14:03
@molovin: zie het document wat ik in het andere topic hierover heb gelinkt. Dat elke organisator een bedrag moet betalen aan de KNWU is logisch (en ook in elk land gebruikelijk, al verschillen de bedragen). De KNWU steekt dat geld weer in de breedtesport, niet in de topsport. De breedtesport kan zichzelf namelijk onmogelijk bedruipen.

Zo werkt de KNVB ook (licentiebedrag van de profploegen, dat geld gaat naar breedtesport) en waarschijnlijk iedere andere sportbond.
05-11-2015 14:18
Wat mij betreft ligt de fout toch echt bij Utrecht die dit gewoon had moeten weten en afkopen. Onwetendheid troef tov een bestaande regel > Fail.

Valkenburg mag dan lekker zelf 100.000 gaan zoeken bij de lokale suikeroompjes om dit probleem te gaan omspelen, wie wat wil die betaalt.
05-11-2015 14:29
ASO kon de Tourstart aan Utrecht verkopen vanwege populariteit van de wielersport in het algemeen en de Tour in het bijzonder in Nederland. De KNWU investeert in die populariteit en het congres van de KNWU (dus eigenlijk de leden) bepaalt tarieven die moeten worden betaald door organisaties die profiteren. Van een directe tegenprestatie is uiteraard geen sprake.

De ASO heeft een rekening gekregen van de KNWU en heeft daar verschillende keren op gereageerd met wisselende toon en inhoud. Het schijnt dat Utrecht onmiddellijk heeft aangegeven dat volgens de lokale organisatie de ASO zou moeten betalen. De situatie van nu is vooral ontstaan door dat de ASO het in al haar arrogantie op zijn beloop heeft gelaten. Dan lijkt arbitrage op zijn plaats. Jammer dat Limburg de dupe is, maar volgens mij is de houding van de ASO gewoon weer een volgende arrogante zet in het schaakspel.
05-11-2015 14:29
Arme Dumoulin, het wegspoelen van het debacle van dit jaar zal nog even op zich laten wachten. Die Fransen zal het verder worst wezen of ze via Maastricht rijden of een paar kilometer zuidelijker. Duidelijk is wel dat ze hier niet komen voor de prachtige omgeving of de geweldige mensen ;)
05-11-2015 14:45
@ Hakkie2: De KNWU die serieus geld steekt in de breedtesport. Haha. Grap van de dag?
05-11-2015 15:00
@Luuk: zie hun jaarrekening. Het klopt (tegen mijn verwachting in) dat iets meer dan de helft van de kosten van de KNWU voor topsport zijn (3 miljoen). Maar alleen al in wedstrijdsport buiten topsport om steken ze een miljoen per jaar. Een half miljoen in bijzondere projecten. 300.000 in marketing (hoe krijg je anders nieuwe enthousiaste wielrenners?). En ga zo maar door...

Ontkennen dat de KNWU serieus geld steekt in breedtesport is gewoon onzinnig. Waar denk je dat jury's, verzekeringen e.d. van worden betaald?
05-11-2015 15:34
lol, ik vind dit eigenlijk wel een goede ontwikkeling. het begon wel een beetje overdreven te worden al die grote rondestarts in Nederland. en daar lijkt nu dus voorlopig een einde aan te komen.
05-11-2015 15:38
wat mij betreft liever een goed lopende Nederlandse wielercultuur en -bond dan om het andere jaar een tourstart.
05-11-2015 15:47
@ Hakkie2: Wedstrijden voor amateurwielrenners in Nederland worden niet georganiseerd door de KNWU. Clubs en speciale stichtingen organiseren deze wedstrijden. Het volledige financiële risico ligt bij de organisatie. Wil een organisatie zijn wedstrijd op de KNWU kalender hebben, dan moeten ze hier een kleine 200 euro voor afdragen aan de KNWU. Het enige waar de KNWU voor zorgt in zo een geval zijn twee juryleden en het materiaal om de tijd mee waar te nemen (niet de chips zelf, die moet je als renner zelf aanschaffen of huren van de KNWU). De organisatie moet overigens nog zorgen dat deze juryleden een warm knus juryhok hebben en voorzien worden van koffie en versnaperingen. Deelnemende renners betalen ieder 6,40 per wedstrijd die ze rijden aan de KNWU. Een wedstrijd met 100 deelnemers levert de KNWU dus nog eens 640 euro op, plus de 200 van de organisatie. Waar wordt de jury door betaald? Juist, door de organisatie en de renners.

Om zich aan te sluiten bij de KNWU betalen clubs (zonder eliteteam, dat kost nog eens een flinke som extra) elk jaar zo'n 600 euro 'aansluitkosten'. Handje contantje naar de KNWU. Elk lid van een club betaald ook nog zijn eigen 'aansluitkosten' d.m.v. een KNWU-basislidmaatschap, waarvoor de prijs elk jaar weer wordt verhoogd. Heb je een licentie, dan betaal je nog 65 euro extra 'aansluitkosten'.

Hoe krijg je nieuwe enthousiaste wielrenners? Clubs organiseren regelmatig opstapdagen, beginnerscursussen, stellen leenfietsen beschikbaar. Bijdrage van de KNWU aan dit soort initiatieven? 0 euro.

Intussen maken Gesink en co op kosten van de KNWU een snoepreisje naar Rio.

Wat zei je nu precies dat de KNWU deed voor de breedtesport?
05-11-2015 15:50
@Luuk: zie de bedragen die ik heb gepost, die kun je niet ontkennen want staan in hun (gecontroleerde) jaarrekening. Dat jij niet precies kunt volgen waar dat geld heen gaat (net als ik, trouwens) doet er niet echt toe. Dat miljoen naar wedstrijden noem ik in elk geval serieus geld.
05-11-2015 15:51
Interessant trouwens, die jaarrekening. Ik ga het binnenkort eens onderzoeken en zal er een artikel over schrijven.

Edit:
Quote:
Dat jij niet precies kunt volgen waar dat geld heen gaat (net als ik, trouwens) doet er niet echt toe


Haha, sorry hoor, maar hier kan ik je echt niet volgen. Natuurlijk doet dat er toe! Dat de KNWU zegt een miljoen uit te geven aan breedtesport maar je daar als breedtesporter zelf nul komma nul van terug ziet - sterker nog, zowel renners als clubs als organisatoren alleen maar op kosten worden gejaagd door de KNWU - dan is er toch iets niet helemaal goed.
05-11-2015 15:52
@Luuk: dan hoop ik dat je daar een opleiding voor hebt. Een jaarrekening is niet zo makkelijk goed te interpreteren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.