‘Chinese belangstelling voor kopen grote rondes’
De Chinese miljardair Jianlin Wang lijkt na zijn investeringen in het voetbal nu zijn zinnen te hebben gezet op het wielrennen. De zakenman zou met zijn bedrijf Wanda Sports Group de organisatoren ASO en RCS willen opkopen en zo onder meer de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España in handen krijgen. Dat meldt het Italiaanse Milano Finanza.
Het is niet bekend welk bedrag Wang voor de overname zou willen uittrekken, maar geld is vermoedelijk niet het probleem. Hij staat te boek als de rijkste man van China met een door zakenblad Forbes geschat vermogen van 29,5 miljard dollar.
Eerder dit jaar kreeg Wang met een investering van 45 miljoen twintig procent van de aandelen van de Spaanse voetbalclub Atlético Madrid in handen. In Italië kocht de 61-jarige zakenman de voetbalrechten van de Serie A. Naast zijn mogelijke intrede in het wielrennen zou hij volgens Italiaanse media ook enkele wintersporten in het vizier hebben.
De inhoud van die 'opleidingsstrategie' buiten beschouwing gelaten dan...
De vraag is echter of de Fransen het kunnen verkroppen dat hun kindje de Tour in buitenlandse handen komt, ik zie de overheid hier wel een stokje voor steken. De Vuelta zal wel iets makkelijker te krijgen zijn.
Probleem is ongetwijfeld het geld voor een dergelijke investering. Maar verstrekt meneer Oleg geen krediet met zijn bedrijf? :-)
En ach, het enige goede aan de ASO is dat ze de tour organiseren...
Edit redactie: Let op taalgebruik
@jooprioolpijp
Het gebrek aan een voetbalcultuur in China ligt voornamelijk aan het feit dat de meeste Chinese ouders hun kind liever niet op voetbal willen, grotendeels wegens de invloed van de gokindustrie op het voetbal. Populair is voetbal overigens wel in China, de Premier League, Primera Division en Seria A voetballers zijn goed bekend en de wedstrijden (vaak live) te volgen via de televisie/internet.
Aso is momenteel de organisator.
Maar met het kopen van Aso, koop je niet ineens het alleenrecht op het mogen organiseren van een drieweekse ronde in Frankrijk in juli.
Puntje bij paaltje is dit zakelijk gezien een risicovolle investering, die normaal gesproken dus ook geen doorgang zal vinden.
Klopt, maar probeer jij maar eens een nieuwe financieel rendabele drieweekse ronde in Frankrijk op te zetten. Dat is pas een risicovolle investering.
Ook zonder aan Frankrijk-bashing te doen denk ik dat er objectief best iets op de ASO aan te merken is, b.v. over rennerveiligheid, verplicht gebruik van bepaalde hotels door ploegen etc. Ik zou inderdaad niet verwachten een koper per se heel veel gaat veranderen, en ik schat in dat als de Tour/Giro/Vuelta gekocht wordt (kleine kans) men de kleine lettertjes echt wel zal lezen.