Dumoulin eerste Nederlander met leiderstrui in Giro en Vuelta
zaterdag 7 mei 2016 om 09:45

Dumoulin eerste Nederlander met leiderstrui in Giro en Vuelta

Het zal niemand zijn ontgaan dat Tom Dumoulin zich gisteren na de gewonnen tijdrit in Apeldoorn in de roze trui mocht hullen. Hij is daarmee de zevende Nederlander in de geschiedenis van de Giro d’Italia die deze eer te beurt valt. Bovendien is hij nu de eerste Nederlander die zowel in de Giro als in de Vuelta de leiderstrui gedragen heeft.

Pieter Weening was tot aan gisteren de meest recente Nederlandse drager van de maglia rosa. Hij sloeg in 2011 een dubbelslag door de vierde etappe naar Orvieto te winnen. In de vorige eeuw mochten ook Jeroen Blijlevens (1999), Erik Breukink (1987 en 1989), Jean-Paul van Poppel (1986 en 1989), Gerrit Voorting (1954) en Wim van Est (1953) zich even leider van de Giro d’Italia noemen.

De roze trui werd in totaal achttien dagen door een Nederlander gedragen. Vandaag wordt daar onderweg van Nijmegen naar Arnhem dankzij Dumoulin een negentiende dag aan toegevoegd.

Andere grote rondes
Ook in de Ronde van Spanje droeg Dumoulin vorig jaar de leiderstrui. In totaal had hij het rode tricot zes dagen om zijn schouders hangen. Het geel in de Tour de France is de enige leiderstrui in een grote ronde die nog op zijn palmares ontbreekt. Voor de laatste Nederlander in de maillot jaune moeten we sowieso ver terug in de geschiedenis. Erik Breukink was een dagje leider na een gewonnen proloog in 1989.

RIDE Magazine
5 Reacties
07-05-2016 10:05
Nu nog inderdaad de proloog in de Tour een keer winnen.
07-05-2016 10:17
Laat nu net de Tour van volgend jaar starten met een tijdrit van ruim 13 kilometer. Met hoogstwaarschijnlijk twee etappes later een finish in Limburg (hopelijk Maastricht). Ik zie een droomscenario voor ogen, Tommès in zijn eigen stad in le maillot jaune.....
07-05-2016 10:25
Dumoulin straks de eerste Nederlander die in elke grote ronde de leiderstrui heeft gedragen? Het zou moeten kunnen.
07-05-2016 10:46
Dumoulin hoeft niet de proloog te winnen, gewoon het geel om de schouders in parijs.
07-05-2016 13:03
Keurig gedaan op minder dan 1 jaar leider (en ritwinnaar) in giro en vuelta. Nu heeft hij nog een jaar of 8 om dat kunststukje ook is in de Tour te flikken.

Het is in dit geval door omstandigheden (val en spelen) maar fantastisch om is niet voor de heilige tour te gaan maar voor een giro of vuelta. Door de net iets mindere tegenstand liggen er gewoon gouden kansen. Renners genre Mollema, Bardet zouden ook is de combi giro-vuelta moeten overwegen. Of als het echte gokkers zijn alles op de vuelta. ;)

Als je ziet hoe dicht een Amador, Rolland, De Gendt, Roche wel kunnen eindigen...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.