Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 17
Foto: Sirotti
woensdag 25 mei 2016 om 06:30

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 17

De klassementsrenners kunnen in de zeventiende etappe even op adem komen. Voordat het peloton aankomt in de Alpen, is het woensdag eerst de beurt aan de sprinters. Wie zijn bij afwezigheid van Marcel Kittel en André Greipel de favorieten? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe start in Molveno, dat gelegen is in de provincie Trente, en gaat via Brescia naar de provincie Milaan. De aankomststreep ligt na 196 kilometer voor het eerst in de geschiedenis in Cassano d’Adda. De Giro komt hier om Gianni Motta te eren. De inmiddels 73-jarige Italiaan is geboren in de finishplaats en schreef vijftig jaar geleden de Ronde van Italië op zijn naam.

T15_MadonnaDC_2_alt

De zeventiende etappe zou niks voor Motta zijn geweest. Onderweg naar Cassano d’Adda is een klimmetje van vierde categorie de enige hindernis. De Passo Sant’Eusebio (7,3 kilometer aan 3.5%) ligt op ongeveer honderd kilometer van de meet en vormt daarmee geen enkele bedreiging voor de sprintersploegen. Daarna volgen vrijwel louter vlakke wegen.

De finale is in tegenstelling tot de vorige sprintetappes niet erg technisch. De laatste bocht ligt op zeshonderd meter van de streep. Dat is ook meteen de enige negentig-graden-bocht in laatste vijf kilometer. Het gaat voor vluchters lastig zijn om vooruit te blijven. Het peloton heeft eventuele aanvallers constant in het zicht.

Favorieten
Het moge duidelijk zijn: het wordt lastig om een massasprint te voorkomen. Omdat de rappe mannen nog weinig kansen op ritzeges over hebben, is hen er alles aan gelegen om de koers te controleren. Het is daarbij vooral uitkijken naar Lampre-Merida en Trek-Segafredo. Dat zijn de enige ploegen die nog een topsprinter in koers hebben én bereid zijn te achtervolgen.

Giacomo Nizzolo moet sprinten voor Trek-Segafredo - foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Opvallend veel rappe mannen hebben de Ronde van Italië al verlaten. Van de tien renners met minstens één ster in de voorbeschouwing op de etappe naar Nijmegen zijn er nog maar twee over: Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo. Dat zijn dan ook automatisch de twee belangrijkste favorieten voor de zeventiende etappe.

Nizzolo heeft daarbij een klein streepje voor. De sprinter van Trek-Segafredo bleef Modolo tot op heden viermaal voor, terwijl Modolo alleen in Nijmegen sneller was. Nizzolo eindigde deze Giro al drie keer op het podium in de daguitslag. Dat is zo’n beetje the story of his life. De onfortuinlijke Nizzolo werd al negen (!) keer tweede in de Giro. Hij heeft nog nooit juichend over de streep kunnen rijden, maar eens moet de eerste keer komen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Sacha Modolo wacht in deze Giro ook nog op zijn eerste ritzege. Vorig jaar schoot hij tweemaal raak, maar voorlopig staat de renner van Lampre-Merida droog. Modolo kwam niet verder dan twee derde plaatsen. Dit jaar zorgt vooral Diego Ulissi voor het succes bij Lampre-Merida. Wellicht kan Modolo meeliften op die flow en zelf ook een overwinning boeken.

Een belangrijke concurrent voor de twee Italianen is te vinden in de ploeg van Orica-GreenEDGE. Nu Caleb Ewan de Giro verlaten heeft, mag zijn sprintaantrekker Luka Mezgec voor eigen kansen gaan. Dat is geen onbekend scenario voor de Sloveen. Twee jaar geleden begon Mezgec ook als lead-out, destijds voor Marcel Kittel, waarna hij uiteindelijk de laatste etappe op zijn naam schreef. Een herhaling van dat scenario is allerminst ondenkbaar.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Kristian Sbaragli weet ook hoe het is om in een grote ronde te winnen. Hij was vorig jaar de snelste in de tiende etappe van de Vuelta. De 25-jarige Italiaan, die nog altijd maar één profzege heeft, moet het echter vooral hebben van lastige parcoursen. Het is onderweg naar Cassano d’Adda waarschijnlijk te makkelijk voor Sbaragli, maar de sprintersploegen mogen hem niet onderschatten.

Dat geldt eveneens voor Nikias Arndt. De Duitser van Giant-Alpecin maakte in aanloop naar de Giro indruk in de Tour de Yorkshire, maar op Italiaanse wegen komt het er nog niet helemaal uit. Hij zat vaak slecht gepositioneerd bij het aangaan van de sprint. Nu veel rappe mannen naar huis zijn, zou het voor hem makkelijker moeten zijn om een goede positie te verkrijgen.

10-05-2016 Giro D'italia; Tappa 04 Catanzaro - Praia A Mare; 2016, Dimension Data; Sbaragli, Kristian; Catanzaro;

Foto: Sirotti

Voor Alexander Porsev was dat al geen probleem. Integendeel. De Rus van Katusha is intrinsiek niet de snelste, maar kon deze ronde vanwege knap wringwerk een aantal keer hoog eindigen, en dat nota bene zonder hulp van ploegmaten. Bij Katusha zijn alle ogen immers gericht op Ilnur Zakarin. Porsev werd tot nu toe zesde, vijfde, zevende en opnieuw vijfde in massasprints. Wellicht is nu een podiumplaats mogelijk.

Voor de overige sprinters wordt dat lastig. Zij behoren tot een lagere categorie, maar verrassingen zijn altijd mogelijk. De continentale ploegen hopen met Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini), Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF), Ivan Savitskiy (Gazprom-RusVelo) en Manuel Belletti (Wilier-Southeast) op een stunt. Bij BMC is Rick Zabel de snelle man, terwijl IAM Cycling mikt op Heinrich Haussler. Cannondale zou kunnen gaan voor Ramunas Navardauskas.

Geeft Haussler zijn goede optreden in San Remo een vervolg? - foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Vanuit Nederlands oogpunt lijkt Pim Ligthart de enige outsider. Nu André Greipel naar huis is, zou hij voor eigen kansen kunnen gaan. Hetzelfde geldt voor Matteo Trentin bij afwezigheid van Marcel Kittel. En wat kan José Joaquín Rojas? De Spanjaard heeft zich tot nu toe niet bemoeid met massasprints, maar in dit veld is hij niet kansloos.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Giacomo Nizzolo
*** Sacha Modolo en Luka Mezgec
** Alexander Porsev, Kristian Sbaragli en Nikias Arndt
* Eduard Michael Grosu, Manuel Belletti, Ivan Savitskiy en Heinrich Haussler

Weer en TV
Het wordt uitstekend weer in Cassano d’Adda. Weeronline voorspelt een maximale temperatuur van 25 graden en nul procent kans op neerslag.

Liefhebbers van de Sporza-commentatoren moeten in het slot van de Giro wat langer wachten. De Belgische zender zendt namelijk eerst de Baloise Belgium Tour uit. De Giro is daarna pas te zien, waarschijnlijk rond vier uur. Eurosport begint al om 14:45 met de uitzending.

Update: Luka Mezgec is afgestapt met een breukje in zijn hand, meldt Orica-GreenEDGE.

RIDE Magazine
68 Reacties
24-05-2016 19:03
Zou Battaglin proberen mee te sprinten?
24-05-2016 19:06
Pas maar op met die afdaling van de Passo Sant’Eusebio. ;)
24-05-2016 19:07
Als je Haussler vernoemt dan zeker ook Trentin
24-05-2016 19:07
Wil Lampre wel een sprint? Die maken met Ulissi meer kans op de puntentrui?
24-05-2016 19:15
@jerteg: ik hoop het niet. Gewoon zorgen dat Kruiswijk tussen plaats 20 en 30 aan de finish is, dat is de opdracht.
Trentin verwacht ik dan weer wel van voren, zoals @fringale zegt.

@redactie: de uitvallers zijn niet bijgewerkt op de lijst met deelnemers, misschien nog ff voor gaan zitten? Anders zit ik morgen naar Démare en Hofland te zoeken in beeld...
24-05-2016 19:30
Rick Zabel verdient ook een ster. Heeft al vaker top-10 gesprint dan een aantal mannen die hier een ster krijgen volgens mij.
24-05-2016 19:31
Als Nizzolo morgen wint, dan kan Kruijswijk natuurlijk niet achterblijven, vrijdag of zondag.
Nizzolo: 8 tweede en 4 derde plekken in giro-etappes
Kruijswijk: 5 tweede en 2 derde plekken in giro-etappes
Daarnaast heeft Kruijswijk in totaal al 18 keer top-10 gereden. Die van Nizzolo ga ik niet eens tellen.
24-05-2016 19:39
Prima Facie jij hebt echt tijd te veel om dat allemaal uit te zoeken :p
24-05-2016 19:43
Mezgec rijdt rond met een scaphoïdebreuk, schrijf die maar af.
24-05-2016 20:20
Mezgec start morgen ook niet meer.
24-05-2016 20:21
wat voor een breuk? bron?
24-05-2016 20:25
Haussler verdient meer sterren
24-05-2016 20:26
*** Hansen
** Colbrelli, Navardauskas
* Oss, Pozzato, Brutt
24-05-2016 20:38
@Stofzuigert: Bron Mezgec: http://www.greenedgecycling.com/news/
24-05-2016 20:48
De geboorteplaats van Gianni Motta. Toen het WK profs in Heerlen werd gehouden (1967) demarreerde hij dacht ik al in de eerste ronde. Hij werd door enkele anderen achterhaald - het laatst door Jan Janssen in zijn eentje - en deze kopgroep hield het tot het einde: 1. Merckx, 2.Janssen, 3.Saez, 4.Motta.
24-05-2016 20:57
Nizzolo maar liefst 26x top 10, gespreid over 5 edities (waarvan deze nog niet gedaan is).
24-05-2016 21:03
Colbrelli gaat ook gewoon mee doen. Hij heeft in een aantal vlakke sprints de top 5 gehaald dus zet hem er maar bij.
24-05-2016 21:07
Met zo weinig sprinters nog over gaat Bettiol nog kanshebber zijn. Zou nummer drie van mijn lijstje zijn. Of Jay McCarthy :)
24-05-2016 21:14
Geen sprint maar lange ontsnapping. Mij top 3: Brutt, Moser, Laengen
24-05-2016 21:18
Interessante vraag inderdaad wat Lampre hier wil: grote kans voor Modolo op de rit, maar tegelijkertijd beter voor de puntentrui van Ulissi wanneer er een groep voor de zege rijdt. Grote kans dat ze donderdag gaan controleren voor Ulissi en daarom proberen morgen iemand in de kop groep te plaatsen. Trek dan de enige ploeg die vol voor een sprint zal gaan? Met wat steun van een ploeg als Dimension die de kopgroep heeft gemist
24-05-2016 21:36
Kruijswijk voor plek 2? ;-)
24-05-2016 21:46
Ik ga voor Boem!
24-05-2016 22:08
Sbaragli - Grosu - Savitskiy - kan zomaar :)
24-05-2016 22:17
Hoop dat Rojas weer eens meegaat sprinten... Was vroeger echt een dark horse, maar inmiddels een klimknecht voor Valverde/(amador). Anders denk ik Nizzolo-Porsev-Sbargli
24-05-2016 22:18
Lampre zal toch wel een mogelijke etappe(winst) boven de puntentrui verkiezen...
Dimension gaat ook zeker rijden..., als Sbaragli weer fris is...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.