Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné 2016
Foto: ASO/X.Bourgois
zondag 5 juni 2016 om 06:00

Voorbeschouwing: Critérium du Dauphiné 2016

Vanaf de tweede week van juni gaat het vizier op de Tour. De Franse Alpen zijn tussen 5 en 12 juni het decor van het Critérium du Dauphiné. Krijgen we in Zuid-Frankrijk een voorproefje van het duel Froome versus Contador? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De generale repetitie voor de Tour de France zag in 1947 het levenslicht. De wedstrijd werd vernoemd naar een regionaal dagblad dat de organisatie voor zijn rekening nam en kreeg de naam Critérium du Dauphiné Libéré. De krant Dauphiné Libéré werd vlak na de oorlog opgericht door zeven verzetsstrijders. Een van hen, Georges Cazeneuve, zou tot 1980 koersdirecteur blijven.

In 2010 nam Tour-organisator ASO de regie over en veranderde de naam naar Critérium du Dauphiné. Oud-Tourwinnaar Bernard Thévenet werd koersdirecteur. Met Johan van der Velde (1980) prijkt er één Nederlandse naam op de erelijst. De Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet en de Spanjaard Luis Ocaña wonnen de wedstrijd elk drie keer. Chris Froome kan zich na overwinningen in 2013 en 2015 dit jaar bij dit viertal voegen. Opvallend detail: van de laatste vijf edities gingen vier zeges naar een Brit.

Vorig jaar leek Tejay van Garderen op weg naar de eindzege, maar dat was buiten Chris Froome gerekend. In een zenuwslopende finale reed Froome weg bij de klassementsleider, die er niet in slaagde om hem in te halen. Froome won het eindklassement met een verschil van tien seconden.

Laatste tien winnaars
2006 flag-us Levi Leipheimer
2007 flag-fr Christophe Moreau
2008 flag-es Alejandro Valverde
2009 flag-es Alejandro Valverde
2010 flag-si Janez Brajkovič
2011 flag-gb Bradley Wiggins
2012 flag-gb Bradley Wiggins
2013 flag-gb Chris Froome
2014 flag-us Andrew Talansky
2015 flag-gb Chris Froome

Parcours
In Zuid-Frankrijk wacht een parcours voor klimmers. Er wordt begonnen met een klimtijdrit en van de volgende etappes zijn er twee voor sprinters en is er één voor puncheurs. De bergetappes zijn korter dan 150 kilometer en komen niet hoger dan 2000 meter.

Proloog – zondag 5 juni – Les Gets – Les Gets (4 km)

Op de eerste dag is het direct klimmen geblazen. De koers begint met een proloog bergop naar ski-oord Les Gets. De 3,9 kilometer lange beklimming van de Montée du Mont Chéry kent een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 9,7%. Het zijn de enige kilometers tegen de klok in deze ronde.

Etappe 1 – maandag 6 juni – Cluses – Saint-Vulbas (186 km)

De rit naar Saint Vulbas is er één voor de sprinters. In het eerste gedeelte van de etappe zijn er vier beklimmingen van vierde categorie, maar het tweede gedeelte is vlak. Daarom valt een duel tussen de sprinters Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff en John Degenkolb te verwachten.

Etappe 2 – dinsdag 7 juni – Crêches-sur-Saône – Chalmazel – Jeansagnière (168 km)

In het slot van de etappe naar ski-station Chalmazal liggen in de laatste twintig kilometer twee beklimmingen. Na de beklimming van de Côte de Saint-Georges-en-Couzan (7,5 kilometer aan 5,6%), volgt de 6,8 kilometer lange slotklim (3,7% gemiddeld). Dit is een etappe voor puncheurs en klassementsrenners.

Etappe 3 – woensdag 8 juni – Boën-sur-Lignon – Tournon-sur-Rhône (187,5 km)

Tijdens de rit naar Tournon krijgen de aanvallers een kans. In de regio Rhône-Alpes beginnen de renners met een relatief vlakke aanloop, maar gaat het geleidelijk omhoog. Na twee cols van vierde categorie wacht met de Côte de Sécheras een beklimming van tweede categorie. Deze col is 2,9 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. Op de steilste stukken loopt het op tot 13,9%. De top ligt op 21 kilometer van de aankomst.

Etappe 4 – donderdag 9 juni – Tain-l’Hermitage – Belley (176 km)

De rit van donderdag vormt opnieuw een uitgelezen mogelijkheid voor de sprinters. In de Rhône-vallei zijn onderweg twee cols van vierde categorie de enige hindernissen. De aankomstlijn ligt getrokken in Belley, de geboorteplaats van Maxime Bouet.

Etappe 5 – vrijdag 10 juni – La Ravoire – Vaujany (140 km)

De dag erop gaan de renners de bergen in voor een drieluik van drie bergetappes. De eerste is een Alpenrit met aankomst bergop in Vaujany, een skidorpje niet ver van Alpe d’Huez. In het eerste gedeelte van de wedstrijd wachten maar liefst zes beklimmingen. Daarna volgt een relatief rustige fase, voordat de renners de 6,4 kilometer lange slotklim aan 6,5% gemiddeld voor de kiezen krijgen.

Etappe 6 – zaterdag 11 juni – La Rochette – Méribel (141 km)

Daags voor het einde wacht de koninginnenrit. In de etappe naar Méribel moeten de renners over vijf cols, waaronder de Col de La Madeleine. In totaal krijgen zij meer dan 4000 hoogtemeters voorgeschoteld. Het klassement gaat hier ongetwijfeld herschikt worden.

Etappe 7 – zondag 12 juni – Le Pont-de-Claix – Superdévoluy (151 km)

De beslissing zal vallen op de slotdag, wanneer het peloton in een lastige rit naar Superdévoluy gaat. Deze slotrit kent de beklimmingen van de Col de la Moissière (8,3 km aan 8,2%) en de Col du Noyer (7,5 km aan 8,4%). De aankomst ligt na een klim van 3,8 kilometer aan 5,9%.

Favorieten
Het Critérium du Dauphiné is traditioneel voor veel deelnemers de laatste rittenkoers voor de Tour. Een logisch gevolg is dat renners die in theorie hier mee kunnen doen om de eindzege, nog niet op de top van hun kunnen zijn. Dat kan een outsider als winnaar opleveren. Omdat er echter ook kostbare WorldTour-punten voor het oprapen liggen en een overwinning in de Dauphiné nog steeds de nodige prestige geniet, is de verwachting dat de toppers zich niet in zullen houden.

Er staan 22 ploegen aan de start. Naast de 18 WorldTour-teams ontvingen Cofidis, Bora-Argon 18, Wanty Groupe Gobert en Direct Energie een uitnodiging.

Op papier wacht ons een duel tussen Alberto Contador en Chris Froome, twee renners die naar alle waarschijnlijkheid ook in de komende Tour een hoofdrol zullen spelen. De twee kwamen elkaar dit seizoen één keer eerder tegen. In de door Nairo Quintana gewonnen Ronde van Catalonië werd Contador tweede. Froome eindigde op een achtste plaats. De vraag is hoe goed zij al tijdens de Dauphiné zullen zijn. Het gevaar schuilt er immers in te vroeg te pieken.

Alberto Contador - Foto: Sirotti

Alberto Contador – Foto: Sirotti

Alberto Contador keert na twee maanden zonder wedstrijden terug in competitie. Zijn laatste wedstrijd (de Ronde van het Baskenland) sloot hij winnend af. In iedere rittenkoers waar hij dit jaar van start ging, eindigde hij op het podium. De Dauphiné won Contador nog nooit, al was hij hier in 2010 (achter Brajkovic) en 2014 (achter Talansky) al twee keer tweede. Wordt driemaal scheepsrecht?

Chris Froome was hier al tweemaal eindwinnaar, maar zijn resultaten dit seizoen zijn nog bepaald niet indrukwekkend. Froome kent tot dusver slechts negentien wedstrijddagen. In Romandië speelde hij geen rol in de strijd om de eindzege, al won hij wel de rit naar Villars-sur-Ollon. Sky treedt aan op volle oorlogssterkte. Froome wordt ondersteund door luxeknechten als Wout Poels, Michal Kwiatkowski en Mikel Landa. Bovendien keert de Colombiaanse klimmer Sergio Henao na onduidelijkheden rond zijn bloedpaspoort terug in competitie.

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot – Foto: Sirotti

Froome en Contador zijn de blikvangers van dit deelnemersveld, maar de startlijst kent meer potentiële smaakmakers. Denk bijvoorbeeld aan de Fransen, die beschikken over meerdere renners die de koers kleur kunnen geven. Thibaut Pinot is bezig aan een sterk seizoen, met onder meer een tweede plaats in Romandië. Onder de thuisrijders is de kopman van FDJ de voornaamste kanshebber op succes. AG2R La Mondiale rekent op Romain Bardet. De 25-jarige klimmer werd hier vorig jaar zesde. Bij het Amerikaanse Cannondale vinden we Pierre Rolland terug. Zijn loopbaanswitch heeft hij echter nog niet om kunnen zetten in klinkende resultaten. Brengt hij daar in eigen land verandering in?

Richie Porte

Richie Porte – Foto: Sirotti

Froome is de enige renner die vorig jaar het podium haalde en dit jaar opnieuw aan de start staat. Bij BMC geeft Tejay van Garderen dit jaar de voorkeur aan de voor de sponsor interessante Ronde van Zwitserland. De rood-zwarte formatie rekent nu op Richie Porte, die hier drie jaar geleden al eens tweede werd achter zijn toenmalige ploeggenoot Froome. Bij Lampre-Merida ontbreekt in de persoon van Rui Costa de nummer drie van vorig jaar. De Italiaanse formatie beschikt over de Afrikaanse klimmers Louis Meintjes and Tsgabu Grmay, die net terugkomen van een hoogtestage.

Movistar staat aan de start zonder tweevoudig winnaar Alejandro Valverde. Aangezien ook Nairo Quintana ontbreekt, mag Daniel Moreno voor eigen kansen rijden. De Madrileen stond in 2013 nog op het podium. Katusha rekent op het duo Joaquim Rodriguez en Jurgen Van den Broeck. Rodriguez was hier vorig jaar nog achtste. Bij Astana wil Fabio Aru de puntjes op de i zetten richting de Tour. De Italiaan rijdt tot dusver een vrij anoniem seizoen, waarin hij begin april opgaf in het Baskenland en de Amstel Gold Race. Is hij op tijd fit voor de belangrijkste periode van het seizoen?

Etixx-Quick Step beschikt met Julian Alaphilippe over een renner in vorm. De 23-jarige Fransman toonde vorige maand nog zijn klimkwaliteiten in de door hem gewonnen Ronde van Californië. Met Daniel Martin beschikt de Belgische formatie over een tweede troef. Etixx-Quick-Step richt zich echter niet op het klassement, maar op dagsucces. Lotto Soudal heeft met Tony Gallopin een renner die eveneens zijn rit uit zal moeten zoeken.

Bauke Mollema - Foto: Sirotti

Bauke Mollema – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo is de enige Nederlandse ploeg op de startlijst en staat hier ook met een ploeg zonder uitgesproken kopman voor het klassement aan de start. Moreno Hofland mag het gaan proberen in de sprints. Nederlands succes zal moeten komen van Bauke Mollema. De kopman van Trek-Segafredo gebruikte de maand mei om de etappes van de Tour te verkennen. La Grande Boucle is opnieuw zijn hoofddoel dit seizoen en een goede prestatie in deze voorbereidingskoers zal zijn vertrouwen een boost geven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Chris Froome, Thibaut Pinot
** Fabio Aru, Richie Porte, Romain Bardet
* Bauke Mollema, Joaquim Rodriguez, Mikel Landa, Sergio Henao

Deelnemerslijst Critérium du Dauphiné (ProCyclingstats)

Weer & TV
De weersverwachting voor Zuid-Frankrijk de komende dagen is wisselvallig. Met regelmaat kunnen de renners regen verwachten. De temperatuur ligt tussen de 20 en 25 graden.

De wedstrijd wordt live uitgezonden door Sporza en Eurosport. De uitzendingen beginnen doorgaans om 16:00.

[poll id=”250″]

RIDE Magazine
61 Reacties
03-06-2016 09:30
Als je deze wedstrijd ziet begint het Tour enthousiasme toch echt te komen. Hup Contador !
(Waarom is T.Martin eigenlijk hier ? 0 tijdritten voor hem in tegenstelling tot Zwitserland en hij heeft ook nog steeds niets gewonnen dit jaar).
03-06-2016 09:42
Leuke proloog en benieuwd naar Contador. Voor Mollema geldt hetzelfde als voor Kruijswijk in de Giro: Je moet eens winnen.
03-06-2016 09:53
Bertje gaat ze slopen! Kom op Alberto! Aanvallen maar!
03-06-2016 10:09
De Daupine vind ik altijd een lastig te peilen wedstrijd. Meestal zijn de wereldtoppers er altijd al goed (Wiggins, Froome, Contador, Quintana), omdat die altijd goed zijn. Maar de rest van de top 10 kandidaten valt geen pijl op te trekken. Het zegt vaak niets over hoe goed ze zullen zijn in de Tour. Sterker nog, Mollema was vorig jaar hier nog zo geblesseerd dat hij met de sprinters werd gelost bergop, om in de Tour wel top 10 te rijden.

Daarom heb ik meer met Zwitserland.
03-06-2016 10:14
Ik heb alleen al meer met Zwitserland door de Rettenbach, maar door het uitmuntende deelnemersveld kan ik hier ook absoluut van genieten. Ik zeg een podium van Contador, Porte en Aru. Froome valt er net buiten.
03-06-2016 10:19
Ik vind het wel een leuk parcours. Veel bergop aankomsten. Waardoor sterkte verschil goed zichtbaar wordt. En met dit deelnemersveld zal dat genieten worden. Denk Froome gaat winnen, skytrein kan hier namelijk mooi domineren, door niet al te lange zware aankomsten.
03-06-2016 10:36
Hopelijk is Porte goed. Ben wel benieuwd naar het gevecht met z'n oude kopman.
03-06-2016 10:52
Mollema gaat hier gewoon ijzersterk rijden. Is altijd goed in juni (en betaalt die rekening tijdens de Tour..), terwijl de echte toppers nog onder hun 100% zitten. Zeker Aru en Rodriguez zijn meestal nog niet top in 'voorbereidingskoersen'.

Helaas geen renners present die goed uit de Giro gekomen zijn, vorig jaar Inxtausti vierde bijvoorbeeld. Voegt wel spanning toe qua onvoorspelbaarheid van deze koers! Hopen dat Adam Yates dan maar sterk gaat rijden..
03-06-2016 10:59
Eurosport;toch niet met José Been?
03-06-2016 11:06
Heb hier geen woord over Alaphilippe gelezen....Enfin,je zal hem wel zien...Tony Martin,die het tijdrijden wat laat vlotten,wil nog een paar jaar korte rittenkoersen rijden...
03-06-2016 11:14
@Senioralex - ik verwacht ook niet dat Alaphilippe een rol zal spelen voor het klassement. Als we iets hebben geleerd, is dat het klassement in Californië weinig zegt over klassementen in Europa. Zie Sagan vorig jaar...
03-06-2016 11:20
Contador of Porte voor de winst. Ik verwacht Froome iets minder dan vorig jaar. Die wil vooral in de derde week van de Tour en in Río goed zijn. Pinot zal wel derde worden.

Ik zie Purito 1 of 2 ritten winnen, na expres een minuut of 15 verloren te hebben in de eerste ritten. Wat heb je namelijk aan een 7e plek? Niks.
03-06-2016 11:34
@purito

Joaquim zou toch proberen minder goed te zijn deze Dauphiné, omdat hij merkte dat hij daardoor later in de tour minder was. Als dat zo is hoe wil een mindere purito dan wat winnen. Ik denk dat daarvoor teveel.kapers op de kust liggen die net wat beter in vorm zijn. Al hoop.ik wel dat hij wat meer laat zien dan hij tot nu toe gedaan heeft. Purito verdiend mooi slot van zijn carrière.
03-06-2016 11:37
@Purito: dat blijft een eeuwige discussie. Maar als Purito zo rijdt verlaagt hij zich tot het niveau Blel Kadri, ik hoop toch dat een wereldtopper als Purito daar teveel eerzucht voor heeft.
03-06-2016 11:53
Het wordt tijd dat Froome wat laat zien. Het zal me benieuwen. Bertje zal er zeker staan
03-06-2016 11:54
In een rondje van een week, zonder echt zware Alpencols verwacht ik dat er toch iets andere namen boven komen drijven dan na drie weken Tour. Wel een sterk deelnemersveld wat de spanning zeker ten goede gaat komen. Ik krijg ook echt zin in de Tour nu :)

**** Contador
*** Pinot, Froome
** Porte, Bardet, Henao
* Aru, Alaphilippe, Rosa, Gallopin
03-06-2016 12:03
Contador wint de Dauphine en Landa rijdt Froome er af.
03-06-2016 12:11
Waarom geen S.Dumoulin?
Rijd laatste weken de straatstenen uit de straat.....
Zie hem eerder / liever dan Landa/Henao? Of wellicht nog eerder dan Bardet?
03-06-2016 12:24
@ Haarlemmer, misschien omdat S. Dumoulin geen klimmer is maar een sprintertje?
03-06-2016 12:26
Ben benieuwd of Aru al wat klaarspeelt. Volgens goed Astana-recept zou-ie d'r nu nog links en rechts afgereden moeten worden om in de 3e tourweek (na ziekte uiteraard) te knallen. Contador gaat er gewoon staan. Hup Bertje!
03-06-2016 12:56
Mollema voor top 10. Poels voor een rit en Contador verrast Froome en wint
03-06-2016 13:04
Poels wint proloog
03-06-2016 13:08
Altijd, tezamen met de TdS, de meest schimmige koersen omdat jan-en-alleman op halve , tweederde kracht rondrijdt. Leuke kansen hier altijd voor de mannen uit de 2e lijn.
03-06-2016 13:11
Pinot zie ik dit rondje wel winnen, rijdt het hele seizoen al sterk.
03-06-2016 13:33
Weet iemand hoe het zit met Verveacke ? Volgens pcs start hij in Swiss, maar in sporza en sportwereld spreken ze over de dauphine. Zou een prachtige kans voor wit zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.