Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 3
Met Peter Sagan als nieuwe leider, mag het peloton zich weer opmaken voor een vlakke rit. Een massasprint is maandag het meest waarschijnlijke scenario. De grote vraag is wie de rappe benen van Mark Cavendish partij gaat bieden in de oplopende finishstraat. WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Het peloton vertrekt maandag vanuit de kustplaats Granville, de geboorteplaats van de bekende Franse modeontweper Christian Dior. De aankomst ligt 223,5 kilometer later in de industriestad Angers, dat zichzelf graag profileert als de meest bloemrijke stad van Europa. Al na 25 kilometer volgt de bergsprint op de Côte de Villedieu-les-Poêles, waar bergtruidrager Jasper Stuyven één punt aan zijn totaal zou kunnen toevoegen. Na vandaag blijft de Belg van Trek-Segafredo, die twee punten meer heeft dan nummer twee Paul Voss, dus sowieso leider. De tussensprint ligt na 171 kilometer koers.
Angers is een populaire stad in de geschiedenis van de Tour de France. Dit is al de negentiende keer dat de stad als aankomst functioneert en vrijwel altijd won er een grote naam. Een greep uit de achttien eerdere finishes: Tom Boonen (2004, laatste keer), Jan Raas (1979), Patrick Sercu (1977), Freddy Maertens (1976), Eddy Merckx (1972), Jacques Anquetil (1963) en Hugo Koblet (1951) wisten er al eens te zegevieren. De winnaar van maandag schaart zich dus in een illuster rijtje.
Hoewel de etappe weinig moeilijkheden lijkt op te leveren, zit het venijn ‘em in z’n staart. De laatste kilometer ligt niet mijlenver boven zeeniveau, maar vanonder de vod naar de streep moeten de spurters 25 hoogtemeters verteren. Goed voor een stijgingspercentage van 2,5%. De machtssprinters komen dus hoogstwaarschijnlijk piepen voor de zegeruikers in ‘de meest bloemrijke stad van Europa’.
Favorieten
**** Peter Sagan
Voor Peter Sagan is de Tour de France uitstekend begonnen. Met een vroege jump leek hij in de eerste rit de sprinters te verrassen, maar werd hij uiteindelijk toch nog geremonteerd. Zijn ritzege van zondag liet zien dat Sagan uitstekend in vorm is. De regenboogtrui gaf hij in Cherbourg dus al glans. Grote kans dat de wereldkampioen hetzelfde doet met zijn gele leiderstrui in Angers, waar hij op de macht de rest van het peloton achter zich zou moeten kunnen laten.
*** Mark Cavendish & Marcel Kittel
Cav is back in town. Dat mag men gerust zeggen na de eerlijke sprint in de openingsrit naar Utah Beach. De kleine Brit kon het langst zijn geduld bewaren, om vervolgens genadeloos vanuit Sagans wiel naar de zege te sprinten. In de laatste honderden meters was hij beduidend sneller dan Marcel Kittel. Op de niet te onderschatten aankomststrook in Angers komt het gevaar echter voornamelijk uit het Tinkoff-kamp, waar Mark Cavendish in een machtssprint moet afrekenen met Sagan.
Marcel Kittel werd zaterdag op een gevoelige nederlaag getrakteerd. De Duitser werd door zijn Etixx-Quick-Step-ploeg prima afgezet voor de laatste honderden meters, maar moest zijn meerdere dus erkennen in Cavendish. Het betekende voor Kittel geen hattrick in de Tour, nadat hij de twee voorgaande Tour-starts met een rit in lijn gewonnen had. De Duitser zint daarom op wraak en kan zijn machtige dijen laten spreken in Angers.
** André Greipel, Bryan Coquard & Alexander Kristoff
Wanneer het op de macht aankomt, komt André Greipel vaak bovendrijven. De 33-jarige Duitser werd vorige week nog met groots machtsvertoon kampioen van zijn land, maar kwam in de eerste rit snelheid tekort ten opzichte van de top-3. Desondanks beschikt Greipel misschien wel over de beste trein, want het was Lotto Soudal dat zaterdag de sprint tot aan de laatste tweehonderd meter voorbereidde. Kan Der Gorilla Greg Henderson en co belonen met een ritzege?
Op een aankomst zoals deze, moet men ook serieus rekening houden met Bryan Coquard. De kleine, vinnig Fransman van Direct Energie boekte in 2016 tot op heden de meeste zeges van alle profs. In een eindsprint die rechttoe-rechtaan gaat, komt de 24-jarige spurter nog iets te kort ten opzichte van spierbundels als Kittel en Greipel. Op een aankomst zoals in Angers kan Coquard prima uit de voeten en is de nummer vier van de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race misschien wel in het voordeel.
Ook Alexander Kristoff kauwt zijn massasprints het liefst weg op de macht. De Noorse krachtpatser kan op een finishstrook zoals die in Angers zijn ei volledig kwijt, waardoor hij een serieuze optie is voor de dagzege. De Noor moet het mogelijk wel doen zonder zijn vaste luitenant Michael Mørkøv, die zaterdag in volle sprint een toeschouwer raakte en daarbij zwaar ten val kwam. De Beer van Stavanger heeft echter meer sterke ploeggenoten die hem bij kunnen staan.
* Edvald Boasson Hagen, Edward Theuns, Christophe Laporte & Dylan Groenewegen
In Noorwegen hoeven ze niet alleen hoop te koesteren op een goede prestatie van Kristoff. Met Edvald Boasson Hagen hebben de Scandinaviërs nog een troef in handen voor de etappe van maandag. Boasson Hagen kwam zaterdag ten val en hield daar wat kleerscheuren aan over, maar de fysieke schade lijkt mee te vallen. De Dimension Data-renner heeft Cavendish misschien wel voor zich in de pikorde, maar kan op eigen houtje hier wel eens naar de winst snellen.
Een van de grotere verrassingen van de rit van zaterdag was Edward Theuns. De coureur van Trek-Segafredo sprintte naar een knappe vijfde plek in de openingsetappe en graaide in zijn allereerste Tour de France direct maar de witte jongerentrui mee. De 25-jarige Belg heeft het liefst een sprint die omhoog loopt, waardoor hij met een glimlach de rit van maandag in het routeboek zal aanschouwen. Ligt er een vroege ritzege voor onze zuiderburen in het verschiet, na de dappere poging van Stuyven op zondag?
Toen Nacer Bouhanni kort voor de Tour de handdoek in de ring moest gooien, werd Cofidis onthoofd van haar kopman. Voor andere renners is het daarom dé kans om hun eigen kunsten te vertonen en daar krijgen zij van de ploegleiding alle ruimte voor. Christophe Laporte is zo iemand. Normaal gesproken is de 23-jarige Fransman de vaste lead out voor Bouhanni, maar zaterdag liet hij zien dat hij zelf ook z’n mannetje staat in een sprint met de grote mannen.
Dat veldrijden een uiterst nuttige basis is om bij valpartijen tijdens massasprints overeind te blijven, lieten Danny van Poppel en Dylan Groenewegen de laatste weken zien. De renner van LottoNL-Jumbo zat zaterdag in het wiel bij de onfortuinlijke Mørkøv, maar bleef wonderwel op z’n fiets zitten. De kans om mee te sprinten voor de dagzege was daardoor wel verkeken, maar maandag krijgt Groenewegen een nieuwe mogelijkheid. In Angers moet hij zijn power goed kwijt kunnen. Weet zijn ploeg de sprintvoorbereiding nu wel optimaal te doen, dan hangt een verrassing in de lucht.
Outsiders
Op een oplopende strook moet men ook renners als Michael Matthews en Greg Van Avermaet in de gaten houden. De Australiër zoekt z’n etappes uit en kan zich hier wel eens mengen in de massasprint, want in Cherbourg was hij er al dichtbij. De Belg van BMC had zijn zinnen gezet op de rit van zondag, maar moest lijdzaam toezien hoe zijn Slowaakse equivalent met de zege ging lopen. Ook John Degenkolb zou dit moeten kunnen, maar is volgens de ploegleiding nog niet 100% hersteld van het trainingsongeval in januari. Van hem mag men geen wonderen verwachten. Ook niet van Sam Bennett trouwens, die zaterdag zwaar ten val kwam. Snelle, maar vrij onervaren mannen als Sondre Holst Enger, Daniel McLay en Davide Cimolai mogen hopen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Mark Cavendish, Marcel Kittel
** André Greipel, Bryan Coquard, Alexander Kristoff
* Edvald Boasson Hagen, Edward Theuns, Christophe Laporte, Dylan Groenewegen
Weer en tv
Er staat het peloton maandag een aangename dag te wachten op weg naar Angers. Het kwik stijgt ’s middags tot zo’n 24 graden Celsius. De zon krijgt niet helemaal vrij spel, omdat het deels bewolkt is. Weeronline voorspelt daarnaast tien procent kans op regen, dus waarschijnlijk blijft het droog. Er staat windkracht twee vanuit het westen, wat voor profs niet noemenswaardig is. De NOS, Sporza en Eurosport beginnen om 14.10 met de live-uitzending.
Vooruitblik etappe 3
Op het einde loopt het op tot 2,5%.
Dat wordt gewoon Sagan, met overmacht.
Groenewegen naar een vijfde of zesde plek misschien?
Voor Sagan, Coquard en Matthews is overmorgen de dag, dat is meer hun ding. Hoewel Sagan natuurlijk morgen ook weer top 3 rijdt, en dus inderdaad zou kunnen winnen. Greipel echter mijn favoriet.
Probleem bij LTJ is dat ze in sprints te vaak te vroeg op kop komen. Ze hoeven helemaal geen kopwerk te doen tussen 5km en 1km voor het einde. Pas dan moeten ze echt in de wind gaan komen, niet eerder.
Kittel kan dit ook wel aan, maar is geen topfavoriet. Toch wat meer in het straatje van Sagan en Greipel. Ook erg benieuwd naar Cavendish, kan hij de lijn van etappe 1 doortrekken?
Hij hóeft natuurlijk ook niet morgen. Cavendish heeft de smaak te pakken en zal morgen wel gewoon weer een poging willen wagen.
Jammer, want ik had EBH hier graag zien uitpakken. Ik gun het die jongen zo na zijn 'verloren' SKY-jaren. Maargoed, zijn kansen komen nog wel.