Voorbeschouwing: Tour de l’Avenir 2016
De zesde en laatste mondiale manche van de UCI Nation’s Cup luistert naar de naam Tour de l’Avenir. Na de Ronde van de Toekomst telt ook het EK op de weg nog mee, maar daar komen landen van buiten Europa natuurlijk niet aan de start. WielerFlits blikt vooruit op deze miniversie van de Tour de France, waar ’s werelds grootste talenten samenkomen.
De Tour de l’Avenir kent dit jaar haar 54ste editie, omdat de wedstrijd in 1975 en 1991 geen doorgang vond. Zoals vele koersen, werd ook deze wedstrijd opgezet door een krantenjournalist. In 1961 vond L’Equipe-redacteur Jacques Marchand dat er een Ronde van Frankrijk voor amateurs moest komen, omdat wielrenners uit de communistische Sovjet-Unie niet aan professionele sport mochten doen. En zo geschiedde. In de eerste jaren werden de etappes voorafgaand aan de ritten in de Tour gereden, maar daar werd al in 1968 vanaf gestapt.
Na 1980 mochten ook profs meedoen aan de Ronde van de Toekomst, maar toen de organisatie in 1992 in handen kwam van de Tour de France werd er een leeftijdsgrens ingesteld. Vanaf toen mochten enkel renners deelnemen onder de 25 jaar, ongeacht ze prof waren of niet. Dat laatste is nog altijd zo, al mogen renners nu niet ouder zijn dan 23 jaar. Sinds 2007 is de Tour de l’Avenir namelijk de finalekoers in de UCI Nation’s Cup U23. Sindsdien is deze wedstrijd een goede afspiegeling om te zien welke potentiële toppers eraan komen.
In het verleden wisten al enkele grote namen de Ronde van de Toekomst op hun naam te zetten. Felice Gimondi (1964), Joop Zoetemelk (1969), Fedor den Hertog (1972), Serguei Soukhoroutchenkov (1978 en 1979, daarmee tevens recordhouder), Greg Lemond (1982), Miguel Indurain (1986), Laurent Fignon (1988), Johan Bruyneel (1990), Denis Menchov (2001), Bauke Mollema (2007), Nairo Quintana (2010), Johan Esteban Chaves (2011) en Warren Barguil (2012) sieren de erelijst. Vorig jaar ging de eindzege naar Marc Soler, die in het zware slotweekend Gregor Mühlberger de vernieling in reed. Jack Haig werd uiteindelijk tweede, voor Matvey Mamykin en Sam Oomen. Saillaint detail: de top-13 van vorig jaar is inmiddels terug te vinden in het profpeloton.
Een uitgebreide terugblik op de geschiedenis van deze koers lees je in de special die WielerFlits vorig jaar over deze koers schreef.
Laatste tien winnaars Tour de l’Avenir
2006: Moisés Dueñas (Robert Gesink was dat jaar tweede)
2007: Bauke Mollema
2008: Jan Bakelants
2009: Romain Sicard
2010: Nairo Quintana
2011: Johan Esteban Chaves
2012: Warren Barguil
2013: Rubén Fernández
2014: Miguel Ángel López
2015: Marc Soler
Parcours
De organisatie heeft ook dit jaar weer een prachtig parcours uitgezet in het zuidoosten van Frankrijk. Het zwaartepunt zit hem in het laatste weekend, met twee korte ritten die respectievelijk eindigen op een col van de eerste categorie en de buitencategorie. Die twee etappes zijn voor de liefhebber bovendien live te zien op Eurosport.
20-08-2016 > Etappe 1: Le-Puy-en-Velay – Veauche (139,9 kilometer)
De Tour de l’Avenir begint dit jaar met een rit in lijn. Tussen Le-Puy-en-Velay en Veauche staat het peloton een relatief vlakke rit te wachten over 139,9 kilometer. Onderweg liggen wel twee klimmetjes van de vierde categorie, maar normaal gesproken eindigt deze etappe in een massasprint. De finishstraat loopt wel wat op, waardoor een sterke spurter waarschijnlijk het laatste woord heeft. Simone Consonni, Alexandr Kulikovskiy en Kristoffer Halvorsen behoren tot de voornaamste kanshebbers op de eerste gele leiderstrui.
21-08-2016 > Etappe 2: Montrond-les-Bains – Trévoux (156,6 kilometer)
Ook de tweede etappe leent zich voor een massasprint. De renners starten in Montrond-les-Bains en rijden vervolgens een dikke vijftig kilometer naar de finish in Trévoux. Nadat ze de aankomst een keer hebben gepasseerd, rijden ze vier plaatselijke rondes vooraleer de renners sprinten om de dagzege. Wederom loopt de aankomststrook iets omhoog. Naast de genoemde drie sprinters, zouden Pascal Ackermann, Ivan Garcia en onze landgenoot Peter Lenderink hier ook mee moeten kunnen doen voor de dagwinst.
22-08-2016 > Etappe 3: Bourg-en-Bresse – Autun (171,4 kilometer)
De derde rit voert het peloton van Bourg-en-Bresse naar Autun, over een totale afstand van 171,4 kilometer. Daarmee is dit de langste etappe in deze Tour de l’Avenir. Opnieuw liggen er bergjes van de vierde categorie op de route, waardoor deze etappe interessant is voor vluchters. Wanneer je namelijk op alle drie de colletjes bovenkomt, ben je – mits de dan huidige bergtruidrager niet mee is – de nieuwe eigenaar van de bolletjestrui. De finale leent zich overigens ook voor een late uitval, waar jongens als Jonathan Dibben, Mads Pedersen en David Per naar uit zullen kijken.
23-08-2016 > Etappe 4: Lugny – Lugny (16,5 kilometer; individuele tijdrit)
Terug van weggeweest in de Tour de l’Avenir: een individuele race tegen de klok. Vorig jaar was er weliswaar een proloog, maar daar kon niemand al het verschil maken. In deze 16,5 kilometer lange tijdrit in en rondom Lugny kan men een eerste balans opmaken. Voor de klimmers is de afstand echter te overzien, want zij krijgen in de dagen na de tijdrit kansen genoeg om hun opgelopen achterstand goed te maken. De beste tijdrijders in dit veld zijn U23-wereldkampioen Mads Würtz Schmidt, Filippo Ganna, Maximillian Schachmann en Lennard Kämna.
24-08-2016 > Etappe 5: Scionzier – La Carroz-d’Arâches (97,8 kilometer)*
Nadat het klassement op de schop is gegaan na de individuele tijdrit, schudt de algemene rangschikking na etappe 5 ook goed door elkaar. Na een relatief korte rit wacht namelijk de eerste aankomst bergop. De top van de La Carroz-d’Arâches ligt op 1117 meter boven zeeniveau, wat goed is voor een stempel van de tweede categorie. Voor meerdere renners is dit nog te doen, al is het wel een opwarmertje voor de laatste drie zware dagen. Renners als Lennard Hofstede, Nans Peters en Michal Schlegel zouden deze rit wel eens aangestipt kunnen hebben.
25-08-2016 > Etappe 6: Saint-Gervais-Mont-Blanc – Tignes (123,6 kilometer)*
Op de donderdag wacht het peloton de eerste zware bergetappe. Tussen Saint-Gervais-Mont-Blanc en de slotklim naar Tignes leggen de renners in totaal 123,6 kilometer af. Onderweg wachten beklimmingen als de Col de Saisies (13,6 km aan 4,9% gemiddelde stijging), de Col du Pré (7,2 km aan 7,4%) en de Cormet de Roselend (5,8 km aan 5,1%), alle drie van de tweede categorie. De slotklim naar Tignes (17,8 km aan 5%) is er vervolgens één van de eerste categorie. Deze rit leent zich voor berggeiten, waardoor Adrien Costa, Edward Ravasi en David Gaudu vanzelf komen bovendrijven.
26-08-2016 > Etappe 7: Val d’Isère – Valmeinier (121,1 kilometer)*
Op de laatste vrijdag wacht er opnieuw een zware bergetappe. Vanuit de start is het direct klimmen geblazen naar de top van de Col de l’Iseran, met 2764 meter het dak van deze ronde. Aanvallen gegarandeerd, maar vaak is zo’n zwaar begin van de etappe ook lastig voor klassementsrenners. Het kan dus voorkomen dat men tijdens het eerste uur al een streep kan zetten door een naam voor de eindzege. In de finale liggen vervolgens nog de Col de Beau Plan (eerste categorie) en de slotklim naar het skistation van Valmeineur, eveneens van de eerste categorie. Klimmers als Daniel Martinez, Anders Skaarseth en Domen Novak zijn hier in het voordeel.
27-0-2016 > Etappe 8: Saint-Michel-de-Maurienne – Saint-Sorlin-d’Arves (72 kilometer)*
De ultrakorte slotrit in de Tour de l’Avenir zorgt al jaren voor spektakel. Dit keer zijn La Toussuire (eerste categorie, top op veertig kilometer van de aankomst) en de slotklim Col de la Croix-de-Fer (buitencategorie) het decor voor de strijd om de laatste leiderstrui. Na acht dagen valt het klassement in de Alpen in haar definitieve plooi. Grote kans dat de beste renners tot op dat moment hun prestaties in de Tour de l’Avenir extra kracht bij willen zetten met ritwinst.
Favorieten
De Ronde van de Toekomst presenteert wederom een schitterend deelnemersveld. Opvallende afwezige in de selectie van Colombia is Aldemar Reyes, al houden ze daar nog genoeg grof geschut over. Ook Oekraïner Mark Padun is afwezig, maar dat komt voornamelijk doordat zijn landgenoot Anatoliy Budiak (de nummer veertien van vorig jaar) tijdens deze koers tegen de dopinglamp liep.
**** Adrien Costa
In beloftenkoersen starten teams vrijwel nooit met een kopman. Dat komt omdat iedere renner zo de kans krijgt om voor eigen succes te gaan, want later in een etappekoers is er nog ruimte genoeg om de sterkste man aan te wijzen. Dat verhaal gaat zeker op bij de Amerikanen, die met een verschrikkelijk sterke ploeg aan de start verschijnen. Daarover later meer, want binnen hun selectie huist de nieuwe rising star van het wielrennen: Adrien Costa. Vrijdag vierde dit megatalent pas zijn negentiende verjaardag, maar Costa heeft alles in zich om de Amerikanen de zwarte bladzijde die Lance Armstrong achter zich liet te doen vergeten. De in Los Altos geboren Costa kan op vrijwel ieder terrein uit zijn voeten, maar blinkt vooral uit in het klimwerk en tijdrijden. Onlangs werd hij nog tweede in het eindklassement van de Tour of Utah.
*** Egan Arley Bernal & Edward Ravasi
De laatste jaren was het Colombia voor en Colombia na in de Tour de l’Avenir. Vaak was dat met tot op dat moment vrij onbekende renners, die enkel furore hadden gemaakt in de Ronde van Colombia voor beloften. Dit jaar is dat anders, want de Colombiaanse bondscoach heeft twee profs meegenomen naar Frankrijk. De kopman bij het Zuid-Amerikaanse land is Egan Arley Bernal, de 19-jarige klimmer van Androni Giocattoli-Sidermec. Bernal was een uiterst getalenteerd mountainbiker, maar koos dit jaar voor een avontuur op de weg bij Gianni Savio. Vooral in de Internationale Wielerweek Coppi/Bartali, de Giro del Trentino en de Ronde van Slovenië baarde Bernal opzien, door in alle drie de wedstrijden het jongerenklassement te winnen. In dit veld moet hij zijn klimmersbenen kunnen etaleren.
Bij Italië beschikken ze ook over een rasklimmer die in deze koers om de knikkers mee gaat doen. Edward Ravasi laat dit seizoen namelijk zien dat hij helemaal klaar is voor de stap naar de profs, want hij tekende eind 2015 al een contract voor 2017 en verder bij Lampre-Merida. Op dit moment is hij bij diezelfde formatie stagiair. Ravasi boekte onlangs nog een zege tijdens een lastige bergrit in de loodzware Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc, waar hij Padun verschalkte in een sprint met twee. Tijdens de Vredeskoers, de vierde manche om de UCI Nation’s Cup U23, behoorde hij tot de beste vijf klimmers van het veld.
** Tao Geoghegan Hart, David Gaudu & Kilian Frankiny
Costa krijgt in de strijd om de eindzege concurrentie van een Axeon Hagens Berman-ploeggenoot. De kersverse Sky-aanwinst Tao Geoghegan Hart is namelijk de Britse troef voor het algemeen klassement. Geoghegan Hart is de huidige beloftenkampioen van Groot-Brittannië en bezig aan een uitstekend seizoen. De 21-jarige Brit droomt ervan om klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije te winnen, maar kan ook in het rondewerk prima uit de voeten. In 2014 deed hij al eens mee aan de Tour de l’Avenir en werd toen tiende. “Ik heb mezelf ten doel gesteld om dat resultaat te verbeteren. Ik ben enorm teleurgesteld als me dat niet lukt”, zegt Geoghegan Hart in een interview met de organisatie.
Frankrijk rekent in eigen land tijdens de belangrijkste rittenkoers voor de beloften op David Gaudu. De stagiair van FDJ tekende bij diezelfde ploeg onlangs zijn eerste profcontract, dat op 1 januari 2017 ingaat. De 19-jarige klimmer baarde dit seizoen opzien met rit- en eindwinst in de Vredeskoers. Tijdens de Tour de l’Ain wist hij zich bovendien knap staande te houden tussen een aantal jonge profs. In de door Sam Oomen gewonnen rittenkoers zou Gaudu uiteindelijk knap als vijfde eindigen. “Mijn doel is eenvoudig: de Tour de l’Avenir op mijn naam schrijven”, was de jonge Fransman duidelijk in gesprek met de organisatie. Dat zou een mooie opsteker zijn voor Frankrijk, dat op dit moment aan de leiding gaat in de UCI Nation’s Cup U23.
Kilian Frankiny heeft zijn doel voor dit jaar reeds behaald. “Ik heb de Giro della Valle d’Aosta gewonnen. Daar ben ik erg blij mee, want dat was het grote doel van dit seizoen. Alles wat nu komt, is bonus”, vertelt de 22-jarige Zwitser in een interview met de organiatie. Frankiny hoopt komende winter de overstap naar de profs te maken, maar daarover is – volgens hemzelf – nog niets duidelijk. Een overstap naar de hoofdploeg van BMC ligt voor de hand, maar Frankiny schemert met meer interesse. “Mijn toekomst ligt bij de grote rondes, met de Giro d’Italia in het bijzonder. Ik hou van de Italiaanse cultuur”, zegt Frankiny, die jarenlang fan was van Fränk en Andy Schleck. Zet hij zijn ambities kracht bij met een goed klassement in de Tour de l’Avenir?
* Enric Mas, Lennard Kämna, Domen Novak, Pavel Sivakov
Bij de Spaanse beloften was het de laatste jaren niet veel soeps, ondanks de overwinningen van Marc Soler (op dat moment al tweedejaars prof bij Movistar) en Rubén Fernández (op dat moment ook al prof bij Caja Rural-Seguros RGA). Ook dit jaar neemt de Spaanse bondscoach in de persoon van Christian Rodriguez een prof mee, maar het kopmanschap moet hij waarschijnlijk laten aan Enric Mas. De 21-jarige klimmer van Mallorca is bezig aan een voortreffelijk seizoen, wat Patrick Lefevere beloonde met een profcontract bij Etixx-Quick-Step voor de komende twee jaren. Mas was dit jaar de beste in de Volta ao Algarve (2.2) en de zware Tour de Savoie Mont Blanc (2.2), om vervolgens achter Frankiny als tweede te eindigen in de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc. Zorgt hij voor een nieuwe Spaanse zege?
De 19-jarige Lennard Kämna maakt niet het makkelijkste debuutjaar bij de profs mee. De Duitser was in 2014 nog wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, noteerde vorig seizoen een aantal klinkende resultaten als eerstejaars belofte en werd afgelopen winter prof bij Stölting Service Group. Aankomend seizoen maakt Kämna, die men al voorzichtig vergelijkt met Jan Ullrich, zijn debuut in de WorldTour bij Giant-Alpecin. Eerst mag hij zich nog eens opladen voor een strijdvolle week met zijn leeftijdsgenoten in Frankrijk. Kämna heeft een uitstekende tijdrit in de benen, maar kan – ondanks zijn mindere seizoen – ook bergop zijn mannetje staan. Vorig jaar werd hij in deze koers 24ste.
Ook Domen Novak was er vorig jaar bij. De 21-jarige Sloveen eindigde toen als vijftiende in het eindklassement en zou een jaartje verder best mogen mikken op een top-10 notering. In de Ronde van Kroatië werd hij eerder dit seizoen knap zesde en hij mocht tevens het jongerenklassement met zich meenemen naar huis. Voor Novak geldt dat hij niet over het allersterkste team beschikt, al was Slovenië door David Pers zege in de Ronde van Vlaanderen U23 wel even de leider in de UCI Nation’s Cup U23. In de bergen moet de klimmer van Adria Mobil het waarschijnlijk veel alleen doen, maar vorig jaar bewees Novak dus dat hij dit kon.
Nog een jonge kanshebber op de eindzege in deze Tour de l’Avenir. De 19-jarige Pavel Sivakov kan op veel terreinen uit de voeten, waaronder het zwaardere rondewerk. De Rus rijdt zijn wedstrijden in het shirt van BMC Development en is bezig aan een prima eerste jaar bij de beloften. Zo werd hij bijvoorbeeld al tweede in Luik-Bastenaken-Luik U23 en eindigde hij als achtste in de Giro della Valle d’Aosta. Bovendien is Sivakov een interessante renner om te volgen, omdat hij vrijwel altijd voor de aanval kiest. Wanneer hij zijn krachten in het zuidoosten van Frankrijk goed kan verdelen, is hij een belangrijke outsider om in de gaten te houden.
Outsiders
Het mooie aan het beloftencircuit is dat er vele grote talenten rondrijden die allemaal hun eigen kans willen gaan. Zij moeten zich nog allemaal bewijzen, waardoor zij weinig gecontroleerd en berekenend koersen. In de Ronde van de Toekomst staat er dan ook nog een hele batterij aan outsiders aan de start. De grootste dark horse schuilt misschien wel bij de Duitsers, die naast Kämna ook Maximillian Schachmann (vorig seizoen 21ste) in de selectie hebben. De toekomstig prof van Etixx-Quick-Step won onlangs nog de Tour Alsace. Bij de Amerikanen kunnen ze naast Costa ook wedden op paarden Gregory Daniel (Amerikaans kampioen op de weg bij de elite), mountainbiker Sepp Kuss en vooral Neilson Powless (winnaar van het jongerenklassement in de Tour of California).
Daarnaast mag men ook Steff Cras, Remy Mertz (beiden België), Nick Schultz (Australië), Daniel Martinez (Colombia, vorig jaar dertiende), Nans Petes, Léo Vincent (beiden Frankrijk), Scott Davies, James Knox (beiden Groot-Brittannië), Markus Hoelgaard, Anders Skaarseth (beiden Noorwegen), Markus Freiburger (Oostenrijk), Artem Nych, Ildar Arslanov (beiden Rusland), Stefan de Bod (Zuid-Afrika), Michal Schlegel (Tsjechië), Patrick Müller (Zwitserland), Caio Godoy (Brazilië; komt uit voor het UCI-team) en Jhonathan Narvaez (Ecudor, uitkomend voor het UCI-team) tot de outsiders rekenen. Bij Nederland mogen we het meeste verwachten van Lennard Hofstede en voornamelijk Antwan Tolhoek, maar het is afvragen hoe zij reageren op het hooggebergte tegen het einde van de Tour de l’Avenir.
Sprinters
Waar het sprintersgilde het vorig jaar en masse liet afweten, zien de rappe mannen in deze Ronde van de Toekomst drie kansen. De beste sprinter binnen het beloftencircuit is zonder twijfel Simone Consonni, die komend seizoen uitkomt voor Lampre-Merida. Bij Duitsland rekenen ze op de snelle benen van Pascal Ackermann, die recent een profcontract ondertekende bij BORA-hansgrohe. Met Logan Owen (Amerika), Ivan Garcia (Spanje), Kristoffer Halvorsen (Noorwegen), Alexandr Kulikovskiy (Rusland) en landgenoot Peter Lenderink staan er nog een aantal snelle mannen aan de start die hun partij mee moeten kunnen blazen in de massasprints. Daarnaast verdient Denemarken een eervolle vermelding, die met Mads Pedersen en Michael Carbel Svendgaard op zoek gaat naar ritoverwinningen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Adrien Costa
*** Egan Arley Bernal, Edward Ravasi
** Tao Geoghegan Hart, David Gaudu, Kilian Frankiny
* Enric Mas, Lennard Kämna, Domen Novak, Pavel Sivakov
WielerFlits verzorgt dagelijks een Volg Hier bij deze etappekoers, alsmede een verslag. De laatste twee etappes zijn zoals eerder gemeld live te zien bij Eurosport 1.
Website organisatie
Deelnemerslijst
[poll id=”302″]
Update 21-08, 09.00:
WielerFlits werkte voor deze voorbeschouwing met de laatste voorlopige startlijst. Op de definitieve startlijst ontbraken de in deze voorbeschouwing genoemden Enric Mas (Spanje, ziek), Domen Novak (Slovenië), Ildar Arslanov (Rusland), Gregory Daniel (Verenigde Staten, sleutelbeenbreuk) en Alexandr Kulikovskiy (Rusland).
Moest die niet ziek geweest zijn, verdiende hij trouwens wel meer dan 1 ster.
En de ProConti renners zijn: Cristian Rodriguez (Spanje) en Daniel Martinez (Colombia) van Willier, beide zijn de enige renners die al een grote ronde reden.
Dan ook nog Leonard Kamna (Duitsland), Michael Carbel, Mads Pedersen (Denemarken) van Stolting. Antwan Tolhoek van Roompot, Ergan Bernal van Androni
Artem Nych van Rusvelo (Ik zie Arslanov niet op de deelnemerslijst staan; maar de deelnemerslijst lijkt mij niet up-to-date). En Paluta, Stosz en Brozyna (Polen) rijden voor CCC.
Iemand die weet waarom Bjorg Lambrecht hier niet rijdt?