KNWU: “We streven naar meer medailles in Tokio”
De KNWU mikte voorafgaand aan de Olympische Spelen op zes wielermedailles. Dat aantal is precies gehaald. “We zijn uitermate trots dat we aan onze doelstellingen hebben voldaan”, aldus technisch directeur Thorwald Veneberg, die de lat voor de komende Spelen hoger legt. “We streven naar meer medailles in Tokio.”
In Rio werden de medailles behaald door Anna van der Breggen (goud en brons), Elis Ligtlee (goud), Tom Dumoulin (zilver), Matthijs Büchli (zilver) en Jelle van Gorkom (zilver). “Iedereen was op het juiste moment in de vereiste vorm”, oordeelt Veneberg. “Om in Tokio nog beter te doen, is het goed wedstrijden waar we meer van verwacht hadden – zoals de teamsprint op de baan en de wegwedstrijd bij de mannen – grondig te evalueren.”
Verder kan er eigenlijk superveel gebeuren in 4 jaar. Kijk maar eens naar Marianne Vos of Tyler Farrar.
Er kan zoveel gebeuren in de komende 4 jaar dat is gewoonweg niet te overzien.
Leuk dat medaillewinnaars mooie leeftijden hebben, maar wie weet of ze überhaupt nog fietsen over 4 jaar?
Wordt steeds zeldzamer en zolang het noc "losers" direct naar huis stuurt wordt de sfeer er niet beter op.
Wegrit mannen viel tegen, maar zelfs als je de sterkste was, was er nog een afdaling.
Over vier jaar MvdP en Lindeman op de mtb ! En dan maar hopen dat Sagan niet mee doet.
Als de sporters terug moeten waar de boboos mogen blijven dan kweek je wenig vertrouwen als bestuur. Gaat om de samen uit, samen thuis gedachte.
Welke medailles hebben we dan gemorst? Als van Vleuten niet was gevallen was het mijn inziens maar zeer de vraag geweest of van der Breggen een medaille had gepakt. En als Ellen van Dijk de berm niet in was gereden dan had zij waarschijnlijk van der Breggen van het podium afgestoten.
De enige medaille die je in mijn ogen misschien als 'gemorst' zou kunnen beschouwen is een bronzen plak voor Laura Smulders, die waarschijnlijk net iets te veel risico neemt en onderuit gaat in de laatste bocht.
@schipperaar,
Wat jij maar niet lijkt te willen snappen is dat het er niet om gaat dat je zonder geld niet zou kunnen presteren, maar dat je met geld simpelweg in staat bent de kans om te presteren te vergroten.
GB heeft gedurende de afgelopen 20 jaar overduidelijk aangetoond dat als je genoeg geld op een goede manier kan investeren in sport dat betere prestatie oplevert. Maar ook zonder over de grens te kijken kan ik al een voorbeeld geven, namelijk de BMX. Zowel voor London als voor Rio is er geïnvesteerd om de Olympische baan na te bouwen op Papendal en dat heeft mede geresulteerd in 2 Olympische medailles.
Hallelujah! _O_
Plus 1
De vrouwen verdienen een pak minder maar presteren veel beter omdat ze zo lijkt het meer plezier hebben en waarschijnlijk ook beter samen kunnen werken en praktischer zijn, kijk maar naar de weg wedstrijd, elkaar de overwinning gunnen lukt minder bij mannen waardoor we veel mislopen. Britten lijken beter in collectief maar zodra sky iemand "weg" koopt gaat het volgens sommigen hier direct om miljoenen.
De voornaamste reden dat de Nederlandse vrouwen beter presteren dan de mannen is mijn inziens dat Nederland het absolute topland is in het vrouwenwielrennen. Als je naar de CQ ranking van de vrouwen kijkt dan staan er 7 Nederlandse rensters bij de eerste 20. Bij de mannen zijn dat er 8 bij de eerste 100. Het is dus eerst en vooral gewoon een kwestie van kwaliteit (ten opzichte van de rest van het deelnemersveld).
Op de OS zijn de Nederlandse mannen ook niet geklopt omdat ze niet voor elkaar wilden werken of omdat de sfeer in de ploeg niet goed was, maar omdat ze (i.i.g. op die dag) niet goed genoeg waren om te kunnen volgen.
Verder verwacht ik dat de Nederlandse vrouwen bij de best verdienende rensters uit het vrouwenpeloton horen. Om alleen de vergelijking te maken tussen wat de Nederlandse renners verdienen ten opzichte van de Nederlandse rensters vind ik daarom niet echt een terecht argument in deze discussie.
Ik mis een scherpe evaluatiedoor de KNWU van de mannen wegwedstrijd."
+1, Die kwam er ook al niet na Londen. waar de mannen te druk waren met de wedstrijden erna ipv voor je land uitkomen. Wat mij betreft mag dit onderdeel weer terug naar de amateurs.
We hebben een gouden plak in beide tijdritten gemorst. En ik ben ervan overtuigd dat het een verkeerde keuze was om Theo Bos mee te nemen.
Laura Smulders lag 4e. De val van Annemiek maakte uiteindelijk geen verschil, want als die goud had gepakt dan had Van der Breggen niet ook een medaille gewonnen.
Zelfs zonder polsblessure had Dumoulin een zware dobber gehad aan die tijd van Cancellara, maar ik denk inderdaad wel dat als van der Breggen geen goud had gewonnen bij de wegrit ze die tijdrit met overmacht had gewonnen. Ze gaf achteraf redelijk gelaten toe dat het helemaal niet lekker liep. Zonder die gouden plak had ze, verwacht ik, veel meer gefocust en gedreven aan de start van die tijdrit gestaan.
Of van Dijk zonder het bermincident had gewonnen valt zeer te betwijfelen (als je puur en alleen naar het opgelopen tijdverlies kijkt i.i.g. niet).
Of het wel of geen verkeerde keuze was om Bos mee te nemen maakt mijn inziens niks uit als je het hebt over de medailles. De andere mannen waren ook gewoon duidelijk niet snel genoeg (Kijk bijvoorbeeld naar de tijd van de halve finale, daar had Nederland na 2 rondes de 6de doorkomst tijd van 8 landen die in die halve finale stonden. Bos kon daar in de laatste ronde geen verandering meer in brengen, maar Buchli was tijdens de kwalificatie niet sneller dan Bos als laatste man.
Smulders lag inderdaad 4de toen ze viel, maar zonder val was ze 100% zeker voorbij die Venezolaanse gereden op het laatste stuk. Zij heeft echt een medaille verspeeld.
In de mannen op de weg hoef je niet te investeren dat loopt via sponsorploegen. De vrouwen misschien ietsje andere situatie. In BMX, baan en mountainbiken moet wel doorgepakt worden. Op de baan liggen we met het budget een factor 15 achter op de uk. Dat is in elk geval wat buchli zei op studio Rio. Of het precies dat getal is, is de vraag maar de achterstand is wel groot en Keirin is niet het juiste onderdeel om als meetinstrument te gebruiken. In rondjesrijden op tijd was ndl vooral niet bij de besten. Dat is talent (hebben we), materiaal (kan het verschil maken) en wetenschappelijke benadering. Hoogland of Ligtlee, maar ook Buchli en Haak zouden stappen vooruit gaan in het British cycling programma. Ik weiger te geloven dat alleen in "wielerland" uk de beste baanwielrenners zouden rondlopen. Zij maken ze, aan de andere kant van het kanaal zijn ze er. Zij maken van de lelijkste wielrenner (Froome) en een baanwielrenner (wiggins) een Tour de France winnaar. Er zijn veel talentvollere wielrenners op de wereld die veel meer met hart en intuïtie koersen en minder programma gestuurd en het dan toch moeten afleggen tegen wattage robots.