Etappewinst Gerrans, Slagter nieuwe leider Tour Down Under
zaterdag 26 januari 2013 om 05:22

Etappewinst Gerrans, Slagter nieuwe leider Tour Down Under

Slagter Gerrans

foto: Sirotti

Simon Gerrans heeft de vijfde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Australiër klopte in een sprint-à-deux Tom-Jelte Slagter. De twee bleken op de nationale feestdag van Australië de sterkste te zijn op de Old Willunga Hill. Slagter neemt de leiding in het algemeen klassement over van Geraint Thomas. Met enkel nog een biljartvlakke etappe te gaan, zit de Blanco-renner in pole position voor eindwinst in deze ronde.

De etappe werd lange tijd gekleurd door een kopgroep van zeven man. Twee Nederlanders bevonden zich in deze ontsnapping. Koen de Kort (Argos-Shimano) en Jens Mouris (Orica-GreenEDGE) reden de hele dag vooruit. Zij kregen met Thomas De Gendt en Tomasz Marczynski twee renners van Vacansoleil-DCM mee. Klaas Lodewyck (BMC), Manuele Boaro (Saxo-Tinkoff) en Calvin Watson (UniSA – Australia) completeerden de kopgroep.

Blanco Pro Cycling knapte veel werk op in de achtervolging op deze groep. Tijdens de eerste van de twee passages van de Old Willunga Hill werd Tomasz Marczynski als laatste van de ontsnapping ingerekend. Hij werd gegrepen door Eros Capecchi en José Herrada, die inmiddels namens Movistar waren gedemarreerd vanuit het peloton. Het Spaanse koppel kreeg Guillaume Bonnafond (AG2R) en Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) met zich mee.

Team Sky, van leider Geraint Thomas, zag deze kopgroep wel zitten en reed met een relatief rustig tempo vooraan het peloton. Dit met het idee dat het viertal de bonificatiesecondes van de concurrentie af zou snoepen. Uiteindelijk zorgde Orica-GreenEDGE voor de achtervolging. De vierkoppige ontsnapping werd vlak voor de slotklim ingerekend. Op de Old Willunga Hill ging Tiago Machado (Radioshack-Leopard) er meteen vandoor.

De Portugees, die goed in het klassement stond, kreeg twee renners mee, maar dankzij achtervolgend werk van Edvald Boasson Hagen (Team Sky) slaagde hij er niet in om ver weg te rijden. In de slotkilometer probeerde de nummer drie in het klassement, Javier Moreno (Movistar), weg te glippen. Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) sprong er gelijk achteraan. Snel daarna dichtte ook Tom-Jelte Slagter het gat naar het tweetal. Enkel Gerrans kon vervolgens de Nederlander volgen.

Samen gingen zij uitmaken wie de etappe zou winnen. Gerrans zette de sprint vroeg aan, Slagter kon er niet meer overheen komen. De thuisrenner nam revanche op vorig jaar, toen Valverde hem op dezelfde beklimming nipt klopte. Tom-Jelte Slagter sprokkelde genoeg tijd om de leiding in het klassement over te nemen. Hij gaat met dertien seconden voorsprong op Moreno de laatste (vlakke) etappe in. De eindzege is binnen handbereik voor het 23-jarige talent.

Tour Down Under 2013
Uitslag etappe 5: McLaren Vale – Old Willunga Hill (151.5 km)

1. Simon Gerrans (Australië/Orica-GreenEDGE) in 3h36m25s
2. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Blanco Pro Cycling) z.t.
3. Javier Moreno (Spanje/Movistar) + 10s
4. Jon Izaguirre (Spanje/Euskaltel) + 12s
5. Tiago Machado (Portugal/Radioshack-Leopard) + 13s
6. Wilco Kelderman (Nederland/Blanco Pro Cycling) + 16s
7. Gorka Izaguirre (Spanje/Euskaltel) z.t.
8. Rafael Valls (Spanje/Vacansoleil-DCM) z.t.
9. Daniele Pietropolli (Italië/Lampre-Merida) z.t.
10. Ben Hermans (België/Radioshack-Leopard) z.t.

Algemeen klassement na rit 5
1. Tom-Jelte Slagter (Nederland/Blanco Pro Cycling) in 16h35m33s
2. Javier Moreno (Spanje/Movistar) + 13s
3. Ben Hermans (België/Radioshack-Leopard) + 25s
4. Jon Izaguirre (Spanje/Euskaltel) + 28s
5. Geraint Thomas (Groot-Brittanië/Team Sky) + 29s
6. Tiago Machado (Portugal/Radioshack-Leopard) z.t.
7. Gorka Izaguirre (Spanje/Euskaltel) + 32s
8. Daniele Pietropolli (Italië/Lampre-Merida) z.t.
9. Wilco Kelderman (Nederland/Blanco Pro Cycling) z.t.
10. Jussi Veikkanen (Finland/FDJ) + 37s
Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.