Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2013
foto: Sirotti
Zondag is het zover. De dag waar Vlaanderen al weken op aan het wachten is: De Ronde van Vlaanderen staat dan omcirkeld op de kalender. Elke wedstrijd die de laatste weken zijn gereden zal nu verbleken en de uitslagen zijn nauwelijks meer van belang. Het telt nu alleen nog maar wie er deze zondag wint. Wie kan Tom Boonen opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat De Ronde voor het eerst georganiseerd werd. In 1913 werd de wedstrijd, onder impuls van oprichter Karel Van Wijnendaele, verreden over maar liefst 330 kilometer. De organisator wilde namelijk zowel langs Brugge, Gent, de kust en Oost- en West-Vlaanderen rijden. Er waren slechts 37 deelnemers en Paul Deman was de winnaar. Een jaar later waren er slechts tien deelnemers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er niet gereden. In 1919 was er een herstart en ging het langzaam beter met de populariteit.
Inmiddels is de wedstrijd 96 keer verreden en zijn er vijf recordhouders, die elk drie keer hebben gewonnen. De Italiaan Fiorenzo Magni was de enige niet-Belg die dit deed, de vier Belgen waren Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen. Die laatste was de beste in 2005, 2006 en 2012.
Adri van der Poel was in 1986 de laatste Nederlandse winnaar (Sirotti)
Negen keer was het een landgenoot die mocht zegevieren. Jan Raas won twee keer, in 1979 en 1983. Verder wonnen Wim van Est, Jo de Roo, Evert Dolman, Cees Bal, Hennie Kuiper, Johan Lammerts. Adrie van der Poel was in 1986 de laatste landgenoot die de Ronde van Vlaanderen wist te winnen.
Vorig jaar was Vlaanderen’s Mooiste helemaal veranderd vergeleken met de jaren ervoor, toen de Muur van Geraardsbergen nog het breekpunt was. De start was nog wel in Brugge, maar de aankomst lag niet meer in Meerbeke. Oudenaarde was de nieuwe finishplaats. Ook werd er een plaatselijke ronde verreden met de Paterberg als laatste beklimming voor het einde. Nadat topfavoriet Fabian Cancellara letterlijk uit de koers was gevallen, bleek Tom Boonen samen met de Italianen Filippo Pozzato en Alessandro Ballan de beste. In de sprint was de Belg eenvoudig de betere van zijn vluchtmakkers.
Parcours
Net als vorig jaar ligt de start in Brugge en de aankomst in Oudenaarde. Na de start wordt via Kortrijk voor een eerste keer naar Oudenaarde gereden. Op de weg daar naartoe ligt in het begin de beklimming van de Tiegemberg. Daarna wordt aan een eerste plaatselijke ronde begonnen met hierin veel kasseistroken, waaronder de Holleweg, Kerkgate en de Paddestraat. Ook worden er zes hellingen bestegen: de Taaienberg, de Eikenberg, de Molenberg, de Rekelberg, de Berendries en de Valkenberg.
Profiel Ronde van Vlaanderen (Flanders Classics)
Daarna volgen er nog drie plaatselijke rondes, zuidwestelijk gesitueerd van Oudenaarde. In de eerste lus liggen de kasseien van de Mariaborrestraat en de Donderij. Ook de Oude Kwaremont en de Paterberg worden voor een eerste keer beklommen. Ook zijn er de hellingen van de Koppenberg, Steenbeekdries en de Kruisberg. In de tweede ronde moeten de renners weer over de Kwaremont en de Paterberg, nu gevolgd door de Hoogberg.
Map Ronde van Vlaanderen (Flanders Classics)
Na de Hoogberg volgen kort achter elkaar nogmaals de Oude Kwaremont en de Paterberg. Na die laatste beklimming volgt er nog een vlak stuk van dertien kilometer naar de streep in Oudenaarde. Als de weersvoorspelling klopt dan zal de wind schuin tegenstaan, maar wel met veel minder kracht dan in de laatste weken. Dit kan echter zeker van invloed zijn op het koersverloop. Bij veel wind lijkt het veel lastiger om uit de greep van een groepje achtervolgers te blijven.
Favorieten
Er zijn voor komende zondag eigenlijk twee absolute topfavorieten. Er is wel een belangrijk verschil tussen Fabian Cancellara en Peter Sagan, de één (Cancellara) heeft veel meer ervaring en parcourskennis. En vooral dat laatste kan het verschil maken. Sagan is echter de grote man die er aankomt en lijkt een sterkere ploeg achter zich te hebben dan zijn concurrent Cancellara. De Zwitser zal wel van zijn Slowaakse kompaan af moeten geraken om te kunnen winnen, met de snelle sprint van Sagan in het achterhoofd.
Wie feliciteert wie komende zondag? (Sirotti)
Achter dit tweetal staat vooral het sterke team van Omega Pharma-Quick Step. De ploeg start met drie kopmannen. Drievoudig winnaar Tom Boonen is het absolute speerpunt van de ploeg, maar Sylvain Chavanel staat bijna op gelijke hoogte en kan zo maar met de eer gaan strijken. Onze landgenoot Niki Terpstra zou kunnen profiteren van een soort machtsvacuüm bij de rest van de favorieten. En dan heeft de ploeg ook nog de dit jaar ijzersterke Stijn Vandenbergh en voormalig wereldkampioen veldrijden Zdenek Stybar.
Zijn Boonen en Omega Pharma-Quick Step goed genoeg? (Sirotti)
Er is dit jaar ook een heel contingent aan sterke Italianen in Vlaanderen. Vorig jaar was Filippo Pozzato al dichtbij de winst, maar hij kon Boonen niet kloppen in de sprint. Alessandro Ballan is er dit jaar niet bij, maar er werden wel al twee Vlaamse klassiekers gewonnen door sterke renners uit de laars. Luca Paolini lijkt in de vorm van zijn leven te zijn. Oscar Gatto is nog een stukje jonger, maar lijkt steeds meer mee kunnen doen voor de echte prijzen. Zo was hij dit jaar de beste in Dwars door Vlaanderen. Door veel mensen wordt er steeds meer rekening gehouden met de Italiaan van Vini Fantini.
Oscar Gatto won Dwars door Vlaanderen (Sirotti)
Een ander machtsblok is de BMC-formatie van ploegleider John Lelangue. De ploeg heeft meerdere ijzers in het vuur. Hiervan lijkt Greg Van Avermaet momenteel wel de man in vorm te zijn, maar de Amerikaans-Zwitserse ploeg kan ook iemand anders naar voor schuiven. Thor Hushovd heeft de meeste ervaring en ook Daniel Oss heeft al laten zien dat hij goed in vorm is.
Bij Orica-GreenEDGE gokken ze vooral op een Nederlander in deze weken. Sebastian Langeveld is de kopman van de ploeg en heeft in de E3 Prijs al laten zien dat het met de vorm wel goed zit. Binnen de nieuwe ploeg IAM Cycling is Heinrich Haussler de kopman. De Duitse Australiër smeet in Gent-Wevelgem regelmatig met zijn krachten. Weet hij zichzelf lang genoeg te sparen, dan kan hij wellicht meedoen voor de zege. Ook Jurgen Roelandts reed al goed dit jaar, wat kan de renner van Lotto-Belisol deze zondag?
Kan Sebastian Langeveld voor een Nederlandse klassieke zege gaan? (Sirotti)
Sky ProCycling staat, zoals overal tegenwoordig, met een sterke ploeg aan de start. Brits kampioen Ian Stannard is misschien wel de surprise van dit jaar, met goede prestaties in onder meer Milaan-San Remo. De ploeg start met zeker nog twee outsiders in Vlaanderen. Edvald Boasson Hagen heeft het voordeel van een snelle sprint en ook Geraint Thomas is een man om naar uit te kijken.
Wint Thomas Voeckler zijn eerste grote klassieker? (Sirotti)
Daarbuiten zijn er nog een aantal renners die wellicht een rol kunnen spelen. Andrey Amador verrast dit jaar vriend en vijand met zijn prestaties, Astana-renner Maxim Iglisnkiy kan nooit uitgesloten worden en heeft ook nog Borut Bozic naast zich. Bij Saxo Bank is Matti Bresschel de vooruitgeschoven pion. Thomas Voeckler is ook zeker een outsider, als hij de klap van de net niet gewonnen Dwars door Vlaanderen achter zich kan laten.
Dan staan er ook nog drie Nederlandse ploegen aan de start. Blanco Pro Cycling startte met hoge verwachtingen aan dit klassieke voorjaar, maar prestaties blijven vooralsnog uit. Lars Boom en Sep Vanmarcke delen het kopmanschap en de ploeg heeft nog Maarten Wynants en Maarten Tjallingii nog achter de hand. Vacansoleil-DCM heeft met Juan Antonio Flecha een schaduwfavoriet in de gelederen en daar buiten ook nog de Belgen Björn Leukemans en Kris Boeckmans. Bij Argos-Shimano wordt vooral gekeken naar John Degenkolb. En wat kan Koen de Kort?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan, Tom Boonen
** Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato, Greg Van Avermaet
* Oscar Gatto, Luca Paolini, Sebastian Langeveld, Juan Antonio Flecha
Lees ook:
Deelnemerslijst (Cyclingfever)
Deelnemerslijst (Organisatie)
Parcoursinformatie
Om te reageren moet je ingelogd zijn.