Bespreek hier de zeventiende etappe!
woensdag 23 juli 2008 om 11:44

Bespreek hier de zeventiende etappe!

Zojuist is de zeventiende etappe in de Tour de France begonnen. Deze etappe brengt de renners naar één van de bekendste cols, de Alpe d’Huez. Morgen zullen de verschillen gemaakt moeten worden, want het is voor de klassementsrenners die niet goed kunnen tijdrijden de laatste kans om tijd te winnen.

Met drie zware cols, de Col du Galibier, de Col de la Croix de Fer en als laatste l’Alpe-d’Huez, is dit ongetwijfeld de zwaarste rit uit deze editie van de Tour. Er zal waarschijnlijk dan ook een grote strijd plaatsvinden tussen de klassementsrenners.

De Col du Galibier is 20,9 kilometer lang en het is één van de langste beklimmingen in Frankrijk. Het gemiddelde stijgingspercentage is 5,6%. Na 79 kilometer is de top van de Galibier bereikt. Het lijkt een hele zware, maar het is slechts een voorbereiding op de volgende twee cols.

De tweede col van de dag is de Col de la Croix de Fer. Deze is 29 kilometer lang en met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2% is dit wel een zeer lastige berg. Als de renners de top hebben bereikt, kunnen ze de volgende en laatste beproeving al zien, de l’Alpe-d’Huez.

De laatste 15,5 kilometer gaan ook omhoog. Dan zal de zwaarste berg van deze Tour beklommen moeten worden, de beroemde l’Alpe-d’Huez. Hij is niet erg lang, maar met een stijgingspercentage van bijna 8% is het een zeer zware col. De koninginnenrit telt in totaal 210,5 kilometer, en de verwachting is dat er nog wel een aantal renners buiten de tijd binnenkomen.

Live volgen
De etappe is op verschillende manieren live te volgen. Klik hier voor een overzicht.

Onze tips:
* * * * Menchov, Sastre
* * * Fränk Schleck, Valverde
* *Evans, Kohl, Nibali, Andy Schleck
* Zubeldia, Vande Velde, Kreuziger

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.