Mollema: “Voor mij is Dumoulin ook topfavoriet”
foto: BettiniPhoto
woensdag 3 mei 2017 om 08:41

Mollema: “Voor mij is Dumoulin ook topfavoriet”

Bauke Mollema gaat de komende drie weken in Italië op jacht naar het eindpodium in de Giro d’Italia. Een mooie reden om te volgen, want naast Mollema dingen ook Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin mee voor het podium. “Dat moet maar eens gebeuren”, vertelt de kopman van Trek-Segafredo aan het Algemeen Dagblad.

Man-tegen-man-gevecht
Omdat ploeggenoot Alberto Contador in de Tour de France voor de eindzege gaat, heeft Mollema in Italië niet de allersterkste formatie om zich heen. “Dat is het nadeel, dat we iemand hebben die de Tour kan winnen en we daar een heel sterke ploeg moeten hebben. Maar in deze Giro zullen sterke teams als Sky en Movi­star de koers controleren. Daar moeten wij van profiteren. En als er nog vijf of tien man over zijn, is normaal gesproken iedereen alleen. Ik houd ook wel van die man-tegen-man- gevechten.”

‘Dumoulin topfavoriet’
De concurrentie voor de eindzege is moordend dit jaar. Denk maar eens aan Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Mikel Landa én onze landgenoten. Toch is er volgens Mollema maar één absolute topfavoriet: “Nairo Quintana, omdat hij er het hele jaar bovenuit steekt. Maar voor mij is Dumoulin ook een topfavoriet. In die twee tijdritten, bij elkaar zeventig kilometer en redelijk vlak, gaat hij misschien wel vijf of zes minuten pakken op sommige renners. Maak dat maar eens goed. Als hij elke aankomst bergop een half minuutje verliest, staat hij er nog steeds heel goed voor.”

RIDE Magazine
44 Reacties
03-05-2017 08:59
Grappig dat hij het zo benoemt. Als Dumoulin nog steeds zo hard kan gaan is het inderdaad een sterk wapen tov quintana. Anderzijds: Pinot, kruijswijk, Mollema, van garderen, Thomas rijden allemaal geen slechte tijdrit. Dus genoeg gegadigden.

Laten we vooral maar hopen dat ze alle 3 zonder pech de giro doorkomen.
03-05-2017 09:00
Mollema had een punt, ware de Giro de Tour geweest. Dumoulin kan best in het roze staan na de tijdrit in Montefalco, maar al het spettacoli daarna is meer voor de groterondeklimmers Quintana en Nibali en die trekken in de Giro altijd harder van leer. Die tijdrit in Milaan is er voor de podiumplaatsen.
03-05-2017 09:02
Het zou mij verbazen, want het tijdrijden van Tom was duidelijk achteruit gegaan. Kortom beter klimmen maar ook minder tijdrijden. Quintana zal toch wel erg moeilijk te verslaan zijn voor deze namen. Rare is dat eigenlijk alle kandidaten nog niet heel veel hebben laten zien dit jaar. Ik twijfel bij velen over hun vorm. Wat dat betreft heeft Dumoulin wel laten zien in redelijk goede vorm te zijn.
03-05-2017 09:03
“Voor mij is Dumoulin ook topfavoriet”"
Grapjas die Bauke. Top 10 moeten ze alle drie kunnen halen, top 5 is een mooie prestatie en podium fantastisch.
03-05-2017 09:03
Haha Bauke pest Dumoulin een beetje. Mooi:)

Dumoulin houdt er absoluut niet van als iemand ook maar enige druk op hem legt qua favoriete rol
03-05-2017 09:04
Ik wil toch maar even afwachten op welk niveau Dumoulin z'n tijdritten gaat afwerken. In T-A was het echt dramatisch namelijk. Al was ie daar zelf ook wel van op de hoogte. Gelukkig heeft ie er sindsdien weer aan kunnen werken.
Quote:
Het zou mij verbazen, want het tijdrijden van Tom was duidelijk achteruit gegaan.

Dat lijkt mij nog iets te voorbarig om te beweren, na één slechte (korte) tijdrit dit jaar? Die had hij ook in de Eneco Tour van vorig jaar geloof ik, samen met het WK, maar toen was de koek echt op na een Tour en OS.
03-05-2017 09:08
Hij stelt het wel wat erg simpel. Vijf, zes minuten in de tijdritten kan alleen ten opzichte van de zwakkere tijdrijders en alleen als Dumoulin niet heeft ingeleverd als tijdrijder door zijn focus op het klimwerk. En niet meer dan een half minuutje verliezen in elke bergrit, in sommige etappes zal toch echt wel met minuten worden gesmeten. Verder heeft hij natuurlijk groot gelijk dat het wel eens tijd wordt voor een Nederlander op het podium.
03-05-2017 09:14
Als iemand druk op Dumoulin zet is dat Dumoulin zèlf. Al anderhalf jaar geleden, in de Spaanse leiderstrui. Toen zei hij dat rijden voor een vijfde of zesde plaats in een grote ronde hem niet aansprak, alleen de winst telde voor hem.
Vorig jaar had hij andere doelen, dit jaar gaat hij met een daarop geselecteerde ploeg vol voor het klassement. In de Giro, dit keer. Als Tom er nog steeds hetzelfde over denkt is de zijn Giro dus alleen geslaagd bij winst (of iets wat daar héél dicht bij zit).
03-05-2017 09:21
Het leuke deze giro is dat alle 3 onzer kaaskoppen geheel vanuit de stilte en zonder noemenswaardige prestaties in het recente verleden deze koers aanvangen.
03-05-2017 09:23
Ze kunnen allebei hoog eindigen en podium rijden als het meezit. Als Dumoulin een goede tijdrit rijdt heeft hij wel een groot voordeel. Mollema moet er in de 3e week niet doorheen zakken anders zal het niet een al te hoge top 10 notering worden..
03-05-2017 09:24
Bovendien heeft Dumoulin zelf gezegd na de tijdrit in T-A dat hij er niet voor getraind had, en dat hij had gedacht dat hij puur op talent wel een goede tijdrit neer kon zetten. Dat kan tegenwoordig natuurlijk niet meer, en ik voorspel dat dit een goede wake-up call voor Dumoulin zelf is geweest, en hij zal vast zijn trainingsblokken op de tijdritfiets wel gedaan hebben.
03-05-2017 09:29
Die tijdrit in T-A is wel wat anders dan die die tijdritten in de giro. Korte tijdritten zijn nooit zijn specialiteit geweest.
03-05-2017 09:36
Tom heeft zelf al gezegd dat hij na de tirreno weer meer is gaan trainen op zijn tijdritfiets. Ik verwacht zijn tijdritten niet op het niveau van vorig jaar maar ook niet ver daar vanaf
03-05-2017 09:37
Als Kruijswijk de vorm haalt van het vorig jaar, kunnen 2 renners hem verslaan, Quintana en Kruijswijk zelf, ik zeg "als".
03-05-2017 09:37
In de tijdritten zal Dumoulin wel nog steeds tijd kunnen nemen op zijn concurrenten. Maar op de echte uitdagers voor de eindzege zal het wsl toch veel minder zijn dan 5-6 minuten.
03-05-2017 09:49
Het roze gaat Bauke leuk staan!
03-05-2017 10:03
Prima zet van Bauke om alle opdringerige en strontvervelende NL-journalisten linea recta richting de guitiger oogende Kruijswijk en bizar sympathiek en megaintelligente Dumoulin te bonjouren.
03-05-2017 10:10
@ nikolaivinovitsj: inderdaad. Je zou denken: dat kan tegenwoordig toch niet meer. Ik las ook ergens een interview met Dumoulin waar hij zoiets zei van: "Tjsa, daarom heb ik na de TA maar weer eens goed getraind op de TT fiets...

Schijnbaar stond hij daarvoor onder het stof...
03-05-2017 10:11
In dat artikel geeft Bauke ook aan dat hij net als vorig jaar Tour al volop de tijdritten heeft verkend. Vind ik ook hoopvol nieuws :)
03-05-2017 10:23
@rv
Als je Bauke zelf geen reeks kwalificerende adjectieven meegeeft - ik zou hier haast "epitheton ornans" schrijven, maar ik ben bang om me op WF als irritante intellectueel te outen - laat je ons wel wat op onze honger zitten. "De in de luwte opererende Bauke" "Bordkartonnen Bauke" "Slaapverwekkend beleefde Bauke"... you name it.
Bauke die niet met de vuist op tafel slaat en dan maar gewoon de ploegleiding napraat met deze tenenkrullende quote:
"Dat is het nadeel, dat we iemand hebben die de Tour kan winnen en we daar een heel sterke ploeg moeten hebben. "
De kans dat Contador de Tour alsnog wint is zero zero zero zero zero... en dat weet Mollema deep down inside maar al te goed.
03-05-2017 10:27
Als hij idd hij weer ver boven competitie uitsteekt in tijdrijden dan wordt het zeker spannender, maar Quintana in de bergen volgen......dat lijkt mij de grote uitdaging voor beiden.
03-05-2017 10:28
@ Alexander: als hij Quintana wil pakken, dan moet hij moet hij het op de Etna doen. Zo vroeg mogelijk. En in de eerste tijdrit, zodat hij met een voorschot de laatste week ingaat.
03-05-2017 10:31
Dit wordt een memorabele Giro met een dik oranje randje. Driemaal is scheepsrecht, wisten we al in schipperaars' (VOC) tijd. Eerste week heel blijven en geen tijd verspelen t.o.v. de andere AK mannen, daarna barst dag na dag de oranjedolheid meer en meer los, 24/7 tot en met de orgastische climax die zijn gelijke niet kent op het Domplein te Milano. En dan heb ik het nog niet gehad over de terugkomst in Nederland. Er liggen bouwplannen en materialen kant en klaar voor ultrasnelle erectie van heuse Romeinse triomfbogen te Maastricht, Nuenen en Groningen. N.B. Heeft u uw inenting al gehaald ?
03-05-2017 10:39
@ Nederbelg > 'mensenschuwe' & 'misantropische' zou ik kunnen zeggen :

Het beeld van Mollema die zich angstvallig in de Belkin-ploegbus verschuilt terwijl buiten de hardcore sjalalalala Bau&Lau'ers staan te hossen staat me nog goed bij. Zijn gabber Sep poogde hem nog even naar buiten te lokken maar zonder echt success ... Ik vind het eigenlijk wel mooi zo'n gast, hopelijk bijt ie zich als nooit tevoren vast en weet hij op het juiste moment eens de rest eraf te krijgen.
03-05-2017 10:40
@ikbenprocycling.
Je oranjedol optimisme siert je. Toch maar hopen dat de Mollema-berg geen Molshoop baart, Dumoulin geen slag van de Molen krijgt, en het voor Kruijswijk geen nieuwe Kruisweg wordt, of de bouwplannen kunnen weer voor een jaartje de roze kast in.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.