Cavendish wint hectische openingsrit in Californië, Hofland derde
maandag 12 mei 2014 om 00:46

Cavendish wint hectische openingsrit in Californië, Hofland derde

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Mark Cavendish heeft de openingsetappe van de Amgen Tour of California gewonnen. De sprinter was heel nipt de betere van John Degenkolb in de massasprint. Moreno Hofland eindigde als derde, vlak voor Peter Sagan. Danny van Poppel werd vijfde.

In eerste instantie leek het lange tijd een rit te worden, zonder al te veel verhaal. Maar niks bleek minder waar te zijn. De grote mannen repten zich in de slotfase.

Leezer in de vroege vlucht
Vlak na de start reden er vier renners weg, met daarbij Tom Leezer (Belkin Pro Cycling Team). De andere drie waren Tao Geoghegan Hart (Bissel Developent Team), Charles Planet (Team Novo Nordisk) en Isaac Boliver (United Healthcare). Iets verderop kreeg het viertal het gezelschap van nog twee renners: Matt Cooke (Jamis-Hagens Berman) en Will Routley (Optum p/b Kelly Benefit).

De zes vroege vluchters reden snel vijf minuten voorsprong bij elkaar. Toen vonden ze het in het peloton genoeg en hielden ze het verschil gelijk. Bij de eerste tussensprint in Lincoln pakte Leezer de drie bonificatieseconden voor Geoghegan Hart en Routley. Ook de tweede sprint in Auburn kwam op naam van Leezer, opnieuw voor Geoghegan Hart. Boliver werd nu derde.

Bergsprint
Na de sprint in Auburn volgde een snelle afdaling voor de eerste en enige beklimming van de dag. Op deze klim van derde categorie probeerde Cooke de eerste bergtrui van deze ronde te veroveren, maar hij werd nog gepareerd door Routley, die als eerste over de top kwam. Cooke kwam als tweede boven, voor Bolivar. Routley en Cooke reden door hun inspanningen ook weg bij hun vluchtkompanen, maar werden na de top weer bijgehaald.

Het peloton volgde hier op ongeveer vier minuten achterstand. Geleidelijk ging de voorsprong van de vluchtgroep wel naar beneden. Bij de achtervolgers waren het Giant-Shimano (John Degenkolb) en Omega Pharma – Quick Step (Mark Cavendish) die het tempo bepaalden.

Team Sky trekt het in waaiers
Met nog een kleine zestig kilometer te gaan kwam Team Sky in één keer naar voren in het peloton. Het tempo werd enorm verhoogd door de mannen van kopman Bradley Wiggins. Omega Pharma – Quick Step was bij de pinken en had ook een groot aantal renners mee in een eerste waaier, waaronder Tom Boonen en Mark Cavendish. Het gat van de koplopers was heel snel teniet gedaan door door de eerste groep. Namens Belkin was (buiten Leezer) alleen Moreno Hofland mee en Giant-Shimano had Koen de Kort in de eerste groep. Ook Danny van Poppel (Trek Factory Racing) was mee.

In de tweede groep kwam de organisatie niet snel op gang en vooraan werd er door vooral de ploeg van Cavendish vol doorgegaan. Van Poppel viel weg uit de eerste groep met een lekke band. Alle vroege vluchters, waaronder Leezer, waren inmiddels ook gelost. Op een gegeven moment kwam het peloton dan toch op gang met onder meer Belkin in dienst van Laurens ten Dam. Ook NetApp en Garmin-Sharp gingen volle bak ten aanval. Het verschil, veroozaakt door waaiers, was maximaal vijftig seconden, maar zakte na het werken van de drie ploegen snel terug en op 22 kilometer van het einde was bijna de hele groep teruggehaald. De samensmelting was voor Boonen en Taylor Phinney een teken om er met zijn tweeën van door te gaan. De aanval van het duo was echter ook geen lang leven gegeven.

Nieuwe aanvallen
Na de samensmelting kwam er een spervuur van aanvallen. In eerste instantie waren het vier renners die wegkwamen uit het peloton. Het viertal werd echter snel uitgebreid naar een man of twaalf met onder meer Phinney. Het peloton liet echter niet begaan en een kilometer later was alles weer samen. Het viel geen moment meer stil. Geen enkele ploeg kon nog de controle houden.

Iets verderop waren het Kiel Reijnen (United Healthcare), Jacob Rathe (Jelly Belly Cycling) en Gregory Daniel (Bissel Development Tea,) die een klein gaatje bij elkaar fietsten. Daarachter kwam met een een kleine vijftien kilometer te gaan dan eindelijk controle. De drie bleven zo binnen schotsafstand. Daniel pakte op tien kilometer van het einde dan de bonificaties weg voor Reijnen en Rathe, toen voor de eerste keer de eindstreep gepasseerd werd. Na het behalen van de drie seconden moest Daniel wel zijn vluchtmakkers laten gaan. Iets verderop reed Reijnen ook Rathe uit het wiel en was hij solo. Bij het in gaan van de laatste ronde, op vier kilometer van het einde, was het ook gedaan met de laatste aanvaller.

Voor de sprint begon was het een echt gevecht tussen de mannen van Giant-Shimano en Omega Pharma-Quick Step. Dit leek in eerste instantie gewonnen te worden door de Nederlandse ploeg, maar in extremis sprong Cavendish nog over Degenkolb heen in de laatste meters.

Amgen Tour of California 2014 (2.HC)
Uitslag etappe 1: Sacramento – Sacramento (193.1 km)

1. flag-gb Mark Cavendish (Omega Pharma – Quick Step) in 4u44m17s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Shimano) allen z.t.
3. flag-nl Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team)
4. flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
5. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing)
6. flag-ca Guillaume Boivin (Cannondale)
7. flag-us Eric Young (Optum p/b Kelly Benefits)
8. flag-au Matt Goss (Orica-GreenEDGE)
9. flag-us Taylor Phinney (BMC Racing Team)
10. flag-us John Murphy (United Healthcare)

16. flag-nl Martijn Verschoor (Novo Nordisk)
20. flag-nl Daan Olivier (Giant-Shimano)
23. flag-nl Niki Terpstra (Omega Pharma – Quick Step)
27. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling)
35. flag-nl Koen de Kort (Giant-Shimano)
Volledige etappeuitslag

Algemeen klassement na etappe 1
1. flag-gb Mark Cavendish (Omega Pharma – Quick Step) in 4u44m07s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Shimano) op 4s
3. flag-nl Moreno Hofland (Belkin Pro Cycling Team) op 6s
4. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 10s
5. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing) allen z.t.
6. flag-ca Guillaume Boivin (Cannondale)
7. flag-us Eric Young (Optum p/b Kelly Benefits)
8. flag-au Matt Goss (Orica-GreenEDGE)
9. flag-us Taylor Phinney (BMC Racing Team)
10. flag-us John Murphy (United Healthcare)
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.