Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 4
foto: ASO
dinsdag 4 juli 2017 om 08:00

Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 4

Na een rit met een pittige finale, lijkt het dinsdag weer een etappe voor de sprinters te gaan worden. Wordt het in deze overwegend vlakke rit een nieuwe zege voor Marcel Kittel, of nemen zijn concurrenten revanche? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Luxemburg is net als een dag eerder opnieuw van de partij in deze Tour de France. Het vertrek is namelijk in Mondorf-les-Bains, de thuishaven van Andy Schleck. Na enkele kilometers passeert het peloton de grens met Frankrijk.

Daar wacht opnieuw een een rit voor de spurters. In Goviller ligt na 157,5 kilometer de tussensprint. Dee Col des Trois Fontaines (vierde categorie; 1,9 kilometer lang aan gemiddeld 7,4% stijging) staat dertien kilometer later op het programma. De licht oplopende aankomst is na 207,5 kilometer gelegen in Vittel, de thuishaven van de gelijknamige bronwatersponsor van de Tour.

Meer informatie over parcours etappe 4 (Officiële Toursite)

Favorieten
Afgelopen zondag vond de eerste ronde plaats tussen de snelheidsduivels. Marcel Kittel vuurde een eerste waarschuwingspijl af richting de concurrentie door op indrukwekkende wijze, en vooral op eigen houtje, naar de zege te spurten. De vraag na Luik is dan ook: wie kan de bonkige Duitser kloppen?

Mag Marcel Kittel opnieuw de armen ten hemel spreiden? – foto: ASO

Dat Marcel Kittel in staat was zichzelf zonder fatsoenlijke lead-out trein naar de overwinning te katapulteren, geeft de concurrentie stof tot nadenken. Van de Quick-Step Floors kopman werd altijd gezegd dat hij niet kon winnen zonder het uitrollen van de koninklijke loper. De sprint in de straten van Luik toonde echter aan dat de Duitser ook kan prevaleren in een chaotische finale. Het doet vooral vermoeden dat Kittel terug lijkt te acteren op het niveau van de jaren 2013 en 2014, toen hij zich in de Tour ontpopte tot sprintkoning met elk vier ritzeges. De kans is aanwezig dat eenzelfde scenario zich zal aftekenen deze Tour. Want wie is in staat Der Marcel te kloppen, helemaal wanneer zijn Quick-Step Floors-treintje niet ontspoort zoals in Luik wel het geval was?

Mark Cavendish is op jacht naar de 33 ritzeges van Eddy Merckx

Naast Kittel zijn André Greipel en Mark Cavendish de twee andere coureurs die het sprinten in de Tour de laatste de laatste tien jaar een gezicht hebben gegeven. Beide mannen lieten in Luik met een derde en vierde notering ook zien dat ze deze Ronde van Frankrijk de massasprints zullen kruiden. Vooral voor Cavendish zal die vierde plaats aanvoelen als een kleine overwinning na een verstoorde voorbereiding door de Ziekte van Pfeiffer, die hem noopte tot een half jaar rust. ”Je wilt altijd meer, maar vierde eindigen is voor nu een zeer goed resultaat”, was dan ook de conclusie van Cav tegenover de BBC. De vraag is: kan de dertigvoudig (!) ritwinnaar nu al mikken op etappewinst? Veel zal afhangen van hoe hij hersteld is van de etappe naar Longwy. Maar één ding weten we na ontelbare Tour’s en massasprinten: met Cavendish dien je altijd rekening te houden.

Voor Greipel zal de uitkomst in Luik tot enige teleurstelling geleid hebben. Een derde plaats in een etappe gestart in thuisland Duitsland is al niet iets om bijzonder opgewekt van te worden, maar het feit dat een landgenoot en rivaal er met de zege ging vandoor ging al helemaal niet. Toch moet deze derde plek Greipel het vertrouwen hebben gegeven dat ook dit jaar zijn indrukwekkende Tourreeks in stand kan worden gehouden. Sinds 2011 is de bonkige Duitser er namelijk in geslaagd een Touretappe op zijn naam te schrijven. Afgelopen jaar pakte hij op de valreep ‘zijn’ etappe door op de Champs Élysées te zegevieren. Kan hij deze jaargang al in etappe vier de handen in de lucht steken?

Kan Arnaud Démare ditmaal wel de handen in de lucht steken?

De grote drie maakte afgelopen zondag andermaal de dienst uit in de sprint. Toch was er één renner die zijn neus meer dan aan het venster wist te steken. Arnaud Démare liet zijn hoogvorm zien door als runner-up te finishen, achter de ongenaakbare Marcel Kittel. Het is een illustratie van zijn sterke 2017, waarin hij al achtmaal de hoofdvogel mocht afschieten. Vooral de laatste weken is de oud-winnaar van Milaan-San-Remo bijzonder goed op dreef met onder meer de Franse titel op de weg en een etappe in het Critérium du Dauphine. De laatste jaren kende de FDJ-kopman allesbehalve een gelukkig huwelijk met de Tour. Ziekte, mindere vorm, valpartijen en een immense thuisdruk: er waren weinig lichtpuntjes te bespeuren voor Démare. Hoe anders is dat dit jaar met een hernieuwd vertrouwen in zichzelf, een team dat volledig tot zijn beschikking staat en een pechvrij begin van de ronde. Wees niet verbaast mocht Démare in Vittel de Fransen hun felbegeerde ritzege schenken.

Zorgt Peter Sagan voor een twee-op-twee in Vittel?

Iemand in de eerste sprint van deze Tour nog tegenviel, was Peter Sagan. De Slovaakse alleskunner weet zich normaal gesproken altijd bij de eerste vijf te plaatsen in een pure massasprint, zeker in een chaotische zoals die van afgelopen zondag. De wereldkampioen kreeg weliswaar niet de vrijheid om zijn sprint tot volle wasdom te laten komen, maar kwam ook pure snelheid tekort. In de etappe naar Longwy nam hij op een lastige aankomst met veel overmacht sportieve revanche. Komt hij ook op een vlakkere aankomst als snelste uit de bus? Kittel vloeren in een man-tegen-man duel lijkt een schier onmogelijke opgave voor de BORA-Hansgrohe-vedette. Maar als er iemand in staat is om dergelijke kunststukjes op te voeren, dan is het wel Sagan.

Kan Dylan Groenewegen in de voetsporen treden van Jeroen Blijlevens? – foto: Marcel Koch

Vanuit Nederlands oogpunt is het opnieuw uitkijken naar Dylan Groenewegen. De spurtbom van LottoNL-Jumbo liet in Luik zien dat er ook dit jaar serieus rekening met hem moet worden gehouden. Zijn vijfde plaats in Luik kwam er na goed voorbereidend werk van zijn sprinttrein, ondanks de afwezigheid van een belangrijke radar in de persoon van de door een val teruggeslagen Tom Leezer. In de sprint zelf werd de voormalig nationaal kampioen enkele keren opgehouden door zijn concurrenten, waardoor de indruk ontstaat dat er nog wat meer in het vat zit. Het op waarde kloppen van kleppers als Kittel, Cavendish en Greipel zal niet evident zijn. Desalniettemin: in de afgelopen twee seizoenen is de geboren Amsterdammer erin geslaagd de complete wereldtop minstens eenmaal aan zijn zegekar te binden. Is 2017 hét jaar waarin dit ook in de Tour zal gebeuren?

Kan Nacer Bouhanni eindelijk een doorbraak forceren in de Tour?

Naast bovenstaande hoofdrolspelers waren er in Luik ook heel wat verdienstelijke figuranten, die meer willen dan een rol op het tweede plan. Iemand die de intrinsieke snelheid heeft om de wereldtop te verslaan is Nacer Bouhanni. De Franse vechtjas is de eerste dagen van de Tour zonder kleerscheuren doorgekomen, iets waar hij de voorgaande jaren niet in slaagde. In de eerste sprintopportuniteit zat hij erg goed vooraan, maar werd ingesloten toen hij zijn snelle benen in stelling wilde brengen. Een achtste plaats was de teleurstellende uitkomst voor de renner van Cofidis. Aan Bouhanni de taak om terug te slaan. De vraag is alleen of hij ook ditmaal niet tussen wal en schip zal belanden. Met Christophe Laporte heeft hij een laatste man van formaat, maar door de afwezigheid van kompaan Geoffrey Soupe zal hij opnieuw moeten rekenen op het profiteren van andere treintjes.

Drie jaar geleden kroonde Alexander Kristoff zich samen met Marcel Kittel nog tot meest succesvolle sprinter in de Tour met twee etappezeges. Vervlogen tijden, zo lijkt het op basis van het presteren van de bonkige Noor op dit moment. Een veertiende plaats in de eerste massasprint: het zijn uitslagen die niet passen bij een renner van het kaliber Kristoff. Een verzachtende omstandigheid is wel dat de Katusha-Alpecin kopman slachtoffer was van de grote val op dertig kilometer van de streep, en ongetwijfeld energie heeft moeten verbruiken om weer voorin te komen postvatten. De uitslag is echter vooral een uitvloeisel van de moeilijke situatie waarin Kristoff zich op dit moment bevindt. Een relatie met de ploeg dat tot een nulpunt is gedaald, beslommeringen op de transfermarkt en een mindere vorm: weinig wijst erop dat de winnaar van Milaan-San-Remo en de Ronde van Vlaanderen als winnaar uit de bus zal komen. Het is echter wel hét perfecte moment voor de Noor om de negatieve spiraal te doorbreken.

Sonny Colbrelli

Kan Sonny Colbrelli zijn eerste Touretappe pakken? – Foto: Sirotti

Twee mannen die in principe wat tekort komen ten opzichte van de vlakke snelheidsduivels als Kittel en Cavendish, zijn Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) en Michael Matthews (Sunweb). Toch hebben beide coureurs al getoond over een goede vorm te beschikken. De Italiaan Colbrelli leek in Luik tot honderd meter van de streep op weg te zijn naar winst, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een zesde plaats. Kan hij ditmaal wel zijn sprint tot in de perfectie timen? Matthews bezit niet de pure snelheid voor een vlakke finishstrook als die van Vittel, maar zal zich toch willen mengen met het oog op de groene trui.

Het Tourpeloton herbergt ook nog een pak snelle mannen die hopen op die ene supersprint. Alleskunner Ben Swift (UAE-Emirates) liet in Luik met een zevende plaats zien dat hij een gevaar kan zijn voor de gevestigde orde. Naast Démare en Bouhanni zullen de Fransen met een schuin oog kijken naar de prestaties van het Direct Energie duo Adrien Petit en Thomas Boudat. Bij Wanty-Groupe Gobert is het uitkijken naar Andrea Pasqualon en Dion Smith. De Italiaan wist zich met een elfde plaats in Luik al goed van voren te plaatsen. En wat dan te denken van Daniel McLay (Fortuneo-Oscaro)? De nog altijd maar 25-jarige Brit was vorig jaar de verrassing in de spurts door in Montauban bijna Mark Cavendish en Marcel Kittel te vloeren. Kan hij in deze Tour die lijn doortrekken?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** André Greipel, Arnaud Démare
** Mark Cavendish, Peter Sagan, Dylan Groenewegen
* Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Sonny Colbrelli, Michael Matthews

Weer & TV
De renners kunnen dinsdag onder prettige omstandigheden de Tour vervolgen. Met 22°C is het niet overdreven warm en het blijft droog. De wind heeft windkracht 2 en komt uit het Noorden, waardoor ze deze de hele dag van de etappe in de rug hebben.

De etappe start morgen om 12:20. De aankomst wordt verwacht tussen vijf uur en half zes. De NOS en Sporza beginnen om 14.10 met uitzenden. Op Eurosport2 is er al vanaf de start bij en begint om 12:15.

RIDE Magazine
73 Reacties
03-07-2017 19:09
Jammer, had gehoopt op waaiers.
03-07-2017 19:37
Mijn inschatting is dat er weinig kansen op waaiers zullen zijn deze Tour, met veel inlandse ritten.
03-07-2017 19:40
Kittel met overmacht.. Cavendish op gepaste afstand 2e denk ik.
03-07-2017 19:47
Wat een proza zeg. Alleen prevaleer ik wel dat woorden ook correct gebruikt worden (in geval van stukje over Marcel Kittel).
1 Kittel
2 Groenewegen
3 Cavendish
03-07-2017 19:48
Wederom 200+ km. Totaal onnodig!

Deze tour gaat er gewoon iets ontbreken, geen enkele kans op waaieretappes, geen kasseien en nauwelijks aankomsten bergop.

Kittel voor nummer 2 van 7.
03-07-2017 19:53
Ik geef Démare minimaal net zoveel kans als Kittel. Zelfs vandaag 6e (!)
03-07-2017 19:53
Morgen een rustdag, dat betekent gewoon tot het einde van de dag aanwezig op het werk.
03-07-2017 19:56
Wie als eerste de rebus van Colbrelli oplost ;)
03-07-2017 20:08
Lekker, weer 200 waar slechts 0,5 % het kijken waard van is. Hopelijk nu niemand zo dom om een kopgroep te vormen.
03-07-2017 20:10
Ik ben er morgen nog niet zo zeker van dat het niet in waaiers gaat.
03-07-2017 20:17
Ik zeg ook Demare.
03-07-2017 20:18
Greipel morgen
03-07-2017 20:23
Kristoff
03-07-2017 20:26
@TeamNL onnodig? Zo kom je sneller in de Vogezen. En komen de sterke renners eerder bovendrijven.
03-07-2017 20:34
Ik vind het ook jammer dat ze onderweg de strijd niet meer aanmoedigen. Vroeger kregen ook op de kleine bergjes de eerste drie renners nog punten. Dan kreeg je een leuk puntenspel in de etappe. Nu is het echt een aanfluiting. Die eerste etappe met twee colletjes van de 4e categorie is vragen om een gelijke stand. Er vallen best wel meer heuveltjes op te nemen. Ik vrees dat dit een suffe tour wordt. Zondag hebben ze alle kans gehad om een etappe als vandaag uit te tekenen, maar dan het weer vlak allemaal. Er gaat echt veel te veel gesprint worden deze tour.

Het wordt weer een slaapetappe morgen...
03-07-2017 20:45
Dan kijk je toch niet? Bespaar je de ellende dan.
03-07-2017 20:46
Ik schrijf Wanty, Cannondale en Fortuneo op voor de dobbervlucht van de dag.
03-07-2017 20:48
De voorbeschouwingen deze tour mogen toch wat beter nagekeken worden. Heel vaak dubbele woorden of andere fouten "staan laten staan" ;)
En "wees niet verbaast", dat doet toch wel heel veel pijn.

Verder een goede voorbeschouwing, volledig eens met de sterrenverdeling.
03-07-2017 20:52
Gelukkig zijn er vandaag geen noemenswaardige valpartijen gebeurt maar het zijn wel de valpartijen die de winnaar bepalen. Een potentiële winnaar kan niet winnen als Donna fortuna niet over hem waakt.
03-07-2017 21:02
Het zou goed zijn mocht Demare in zijn olijke Franse tricot Kittel kunnen grijpen morgen dan wel dat de laatste ontsnapper van een prachtige vlucht nog 0:01 over heeft (zonder tijd om te juichen en pas achteraf vernemend gewonnen te hebben) op de meet.. Ik kijk wel al is het enkel omdat het al dan niet voorvallen van 'de megacrash' al genoeg suspense met zich meebrengt.
03-07-2017 21:12
Hoe krijg je het uit je mouw geschud beste Romans! Ikke zelf hoop op een olijke uitval van de zeer gewaardeerde heer Boudat die door het opperwezen Bernadeau boven Le Cog is verkozen. Maar het zal wel een bizarre droom worden zoals de huidige Tour toch al voor mij een drama in 3 delen is met nog geen deel gratis...
03-07-2017 21:16
**** Kittel
*** Demare, Groenewegen
03-07-2017 21:26
**** Marcel Kittel
* de andere spurters
03-07-2017 21:40
snoozefest. Arme commentatoren
03-07-2017 21:52
1. Kittel
2. Demare
3. Bouhanni (zag er zondag sterk uit, maar liet zich insluiten)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.