Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 8
Na enkele vlakke ritten, is het op zaterdag tijd voor een rit door het middengebergte. Haalt een vlucht het einde of gaan de favorieten zich laten gelden? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Op zaterdag is het weer tijd voor de klimmers. In de Jura krijgen de renners op weg naar het ski-station van Station des Rousses drie cols voorgeschoteld. Na de start in Dole op 244 meter boven zeeniveau moet er na een relatief vlakke openingsfase geklommen gaan worden. De eerste tussensprint ligt na 45,5 kilometer in Montrond, op 611 meter hoogte.
De eerste gecategoriseerde col volgt na dik honderd kilometer, wanneer de renners de top van de Col de la Joux moeten ronden. Deze klim van de derde categorie is 6,1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 kilometer. De Côte de Viry (2e categorie, 7,6 km á 5,2 gemiddeld) is de laatste hindernis tot de slotklim.
Op de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes zullen de kaarten voor het klassement opnieuw geschud worden. Tijdens het grootste gedeelte van deze 11,7 kilometer lange beklimming komen de stijgingspercentages niet onder de zes procent. Na de top volgen nog tien kilometers waarin het op en af gaat tot de finish.
Favorieten
We moeten terug naar tien juli van het jaar 2010. Op die bewuste zaterdag brengt Sylvain Chavanel de Fransen voor een tweede maal die Tour in vervoering door zich als tweede Franse ritwinnaar te kronen. Op de flanken van de Montée de la Combe de Laisia les Molunes rijdt de geboren aanvaller weg van landgenoot, toenmalig leider van het bergklassement en laatste rivaal Jerome Pineau, om een goede tien kilometer later solo de handen in de lucht te mogen steken in skiresort Station des Rousses. En passant veroverde La Machine de gele trui, die hij een dag later overigens weer verloor op de flanken van de Col de la Ramaz onderweg naar een ander vermaard skigebied: Morzine Avoriaz.
Zeven jaar later keert het Tourpeloton terug naar Station des Rousses, en biedt het naar alle waarschijnlijk opnieuw kansen voor de aanvallers in het peloton. De finale is de klimmers gunstig gezind met een goede dertig kilometer aan stijgend asfalt, met de elf kilometer lange Montée de la Combe de Laisa les Molunes als decor, waar berggeiten kunnen wegfladderen van hun zwaardere concurrenten. Wie als eerste de top rondt, dient echter nog een tiental op-en-af kilometers af te werken vooraleer het zegegebaar mag worden gemaakt. Daarmee biedt deze etappe door de Jura kansen voor zowel de pure klimmers als coureurs die klimmend vermogen combineren met een sterk eindschot.
Vanwege het feit dat zondag de steile pentes van de Col de la Binche, Grand Colombier en Mont du Chat op het programma staan, en de klassementsformaties tot de tanden toe gewapend zullen zijn om de Tour in die bewuste etappe op zijn kop te zetten, is de kans groot dat onderweg naar Station des Rousses de anarchie zal overheersen. De renners gespecialiseerd in het afronden van vluchtondernemingen dienen met geel gemarkeerd te worden. De man die zich de laatste jaren heeft getransformeerd tot rittenkaper deluxe, is de Brit Stephen Cummings (Dimension Data). In de Tour’s van 2015 en die van vorig jaar mocht Cummings na een indrukwekkende solo de bloemen in ontvangst nemen. Het feit dat hij won in respectievelijk Mende en Lac de Payolle, na de beklimming van de Peyresourde, geeft aan dat de inmiddels al 36-jarige Brit op verschillende terreinen zijn slag kan slaan. De Brit staat bergop zijn mannetje, beschikt over puike tijdritkwaliteiten, maar bovenal heeft hij een neusje voor ‘het goede moment’. Die tactische geslepenheid kan hem ver brengen in deze rit. Vooral de laatste tien kilometer lenen zich voor een verrassingsaanval. Dat Cummings helemaal terug is na zijn zware val in de Ronde van het Baskenland, die hem noopte tot een inactiviteit van enkele maanden, bewees hij op het Brits kampioenschap. Hij kroonde zich zowel in de tijdrit als op de weg tot nationaal kampioen.
Een andere coureur die gemaakt is uit het aanvallende hout, is Lilian Calmejane. De Fransman heeft zich dit seizoen met zes overwinningen definitief in de spotlights gereden. De nog altijd maar 24-jarige renner van Direct Energie won het merendeel van zijn koersen door aanvallend te rijden, een kwaliteit die hem vorig jaar ook al een prestigieuze bergrit in de Vuelta opleverde. Ook in deze Tour kleurde Calmejane al in verscheidene etappes het beeldscherm. Dat de benen goed zijn liet hij zien door op La Planche des Belles Filles als een van de weinigen met een aanval op de proppen te komen. Het toont aan dat de klimbenen van de Fransman goed gerodeerd zijn. Mocht hij erin slagen mee te zijn met de ontsnapping van de dag, dan kan de natuurlijke opvolger van Thomas Voeckler met zijn aanvallende impulsen, klimkwaliteiten en sterke sprint ver geraken.
Een andere renner wiens kwaliteiten geknipt zijn voor het ‘middelgebergte’, zijn die van Gianluca Brambilla. De 29-jarige Italiaan van Quick-Step Floors is bezig aan zijn eerste Tour, en vervult in deze ronde voornamelijk een dienende rol voor kopman Daniel Martin. De vraag is dan ook: krijgt de vinnige klimmer de ruimte van de ploeg om op jacht te gaan naar een ritzege, of moet hij in de buurt blijven van de Ier? Een bevrijde Brambilla is in een dergelijke etappe een factor om rekening mee te houden. Dit liet hij zien in de Vuelta van vorig jaar, toen hij Nairo Quintana vloerde na een felbetwiste etappe naar de top van de Alto del Formigal. Mocht de ploegleiding besluiten de Italiaan niet de benodigde vrijheid te geven, dan beschikt de Belgische formatie met Philippe Gilbert nog over een andere troef voor een dergelijke finale. Onderweg naar La Planche des Belles Filles toonde de Ronde van Vlaanderen-winnaar al zijn ambitie door in de vroege vlucht te postvatten. Toch lijkt de finale voor Phil net iets te zwaar: aanklampen en hopen op een eindsprint van een klein groepje zal waarschijnlijk dan ook het devies zijn.
Een Italiaan die nagenoeg zeker wel zal proberen mee te sluipen in de vlucht van de dag, is Diego Ulissi. De stijlvolle Italiaan bezit alle kwaliteiten die nodig zijn om te zegevieren in Station des Rousses: hij is pijlsnel, kan meer dan verdienstelijk bergop, is tactisch goed onderlegd en weet wat het is om te zegevieren in een grote ronde. Hij mocht namelijk al zesmaal de handen in de lucht steken in de Giro, die hij dit jaar verrassend genoeg aan zich voorbij liet gaan om zich volledig te richten op zijn eerste Ronde van Frankrijk. De 27-jarige coureur van UAE Emirates staat bekend om zijn krachtexploten op steile muren en stevig oplopende aankomststroken, maar hij liet met een ritzege in de bergrit naar Montecopiolo in de Giro van 2014 al zien ook in het gebergte zijn mannetje te staan. Met een achterstand van ruim zeven minuten staat hij ver genoeg in het klassement om de ruimte te krijgen van de matadoren in het klassement om op avontuur te gaan. Leidt dit tot zijn eerste zege op Franse bodem?
Het doel van Robert Gesink in de Tour van 2017 is inmiddels bekend: het winnen van een etappe. Waar de eerste week nog weinig kansen bood voor de Varssevelder, daar mag aankomend weekend bestempeld worden als ideaal jachtterrein voor de renner van LottoNL-Jumbo. Akkoord, in de Pyreneeën en Alpen is de kans op succes groter voor de 31-jarige klimmer, maar met slechts een handvol opportuniteiten voor de lichtgewichten in het peloton dient elke kans met beide handen te worden aangegrepen. Om te kunnen winnen zal Gesink moeten wegrijden op de laatste klim van de dag. De kans is namelijk aanwezig dat een op papier snellere coureur die zijn wagonnetje kan aanpikken, hem vloert in de afvlakkende finale.
Het zuidelijke deel van de Lage Landen heeft met Tim Wellens, Tiesj Benoot en Jan Bakelants ook enkele ijzers in het vuur. Zowel Wellens als Benoot staan nog dicht in het klassement met een achterstand van respectievelijk 1:51 en 2:30 op gele trui Chris Froome. Sky zal beide Belgen echter niet als een gevaar beschouwen voor het algemeen klassement. Een andere Belg, Jan Bakelants, heeft zichzelf de afgelopen dagen meer ruimte verschaft om op jacht te gaan naar een ritoverwinning. Zowel Wellens als Bakelants zijn renners die weten wat het is om koersen te winnen, en staan zowel bergop als in de sprint hun mannetje. Ze maken dan ook een gereide kans op dagwinst.
Normaal gesproken dient een Movistar-coureur in de pas te lopen voor uithangborden Alejandro Valverde en Nairo Quintana, zo ook deze Ronde van Frankrijk. Dat was echter voordat Valverde uitviel na een zware val in de openingstijdrit in Düsseldorf en Quintana tijd verloor op La Planche des Belles Filles. Het doet de vraag opwerpen of de ploegleiding nog steeds geneigd is alle eieren in het mandje van één kopman te leggen. Afgelopen Tour heeft aangetoond dat de ploeg ook met succes kan jagen op dagsuccessen, gezien de prestigieuze overwinning van Ion Izagirre in Morzine. Met een Nairo Quintana die moeite lijkt te hebben met de combinatie Giro-Tour, mag verwacht worden dat de Spaanse formatie zijn horizon zal verbreden de komende twee weken. Een renner die de vorm én kwaliteiten heeft om in een rit als deze mee te dingen voor winst, is Jesus Herrada. Naast de kersverse Spaanse kampioen op de weg zijn ook Andrey Amador en Carlos Betancur renners om in de gaten te houden.
Trek-Segrafedo is een andere ploeg die vrijwel al zijn pijlen richt op één kopman. Alberto Contador kan in zijn jacht op een laatste (?) Tourzege rekenen op sterke bergknechten als Bauke Mollema, Jarlinson Pantano en Haimar Zubeldia. Een renner die bergop ook zeer goed uit de voeten kan, is Fabio Felline. De Italiaan rijdt een bijzonder sterk seizoen, en liet vorig jaar in de Vuelta zien dat zelfs het hooggebergte geen ontembaar terrein is. In het geval hij de vrijheid krijgt van zijn werkgever om op avontuur te gaan, dan is hij met zijn snelheid een gevaar voor iedere klimmer.
Tot slot hebben de Fransen naast Calmejane nog de beschikking over voldoende andere baroudeurs die in een dergelijke etappe kans maken op glorie: oudgediende Sylvain Chavanel, klimmer Pierre Rolland, raspaardje Warren Barguil en voormalig Frans kampioen Arthur Vichot. Een andere Franse favoriet is Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale). Na zijn stormachtige doorbraak in de Tour van 2015, toen hij zich manifesteerde als ware murenspecialist met winst op de Mur de Bretagne en een derde stek op de Muur van Huy, stokte de ontwikkeling van de ex-mountainbiker door een combinatie van valpartijen en blessures. Het seizoen 2016 was een teleurstelling met nul overwinningen op het rekest. Dit jaar lijkt hij de weg naar boven weer te hebben ingezet, met winst in de Grand Prix de Plumelec en enkele goede prestaties bergop in het Critérium du Dauphiné. Kan hij deze stijgende lijn bekronen met een ritzege in de wedstrijd waarin het voor hem allemaal begon?
Outsiders
Het feit dat een etappe door het middelgebergte een breed scala aan renners de kans geeft mee te dingen voor dagwinst, maakt het uitdagend maar ook lastig te voorspellen. Naast de genoemde favorieten en outsiders zijn er met Alexey Lutsenko (Astana), Michael Albasini (ORICA-Scott), Serge Pauwels (Dimension Data), Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin), het Cofidis-duo Daniel Navarro en Luis Angel Maté, Simon Clarke (Cannondale-Drapac Pro Cycling), Javier Moreno (Bahrain Merida) en Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Oscaro) nog een resem aan potentiële laureaten te noemen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Stephen Cummings
*** Lilian Calmejane, Gianluca Brambilla
** Diego Ulissi, Robert Gesink, Tim Wellens
* Jesus Herrada, Fabio Felline, Jan Bakelants, Alexis Vuillermoz
Weer en TV
Volgens Weeronline koersen de renners zaterdag in een temperatuur van maximaal 28 graden Celsius. Er is bewolking, maar geen sprake van regenbuien.
Sporza en de NOS zijn morgen vanaf 14:10 present met de live-uitzending. Eurosport is er vanaf 12:10 bij.
[poll id=”558″]
Het komende weekend biedt kansen voor rittenkaper Robert Gesink
Dat moet eerst maar is bewezen worden "rittenkaper" . Na de teleurstellende eerste sprintweek voor Lotto-Jumbo ligt me daar toch ineens een druk op de schouders van Robert, hij zal voorlopig de meubelen moeten redden. Ik hoop zo voor hem dat het gaat lukken .
Omdat bijvoorbeeld ploegen als BMC, Astana, Cannondale, Bora, Trek, AG2R en Orica denken dat het één van de weinige kansen is dat klassementsmannen als Porte, Aru, Fuglsang, Uran, Majka, Bardet, Contador en Yates een etappe kunnen winnen?
Overigens zijn er zelfs in een vlucht met Pinot en Chaves nog wel wat betere klimmers te vinden die al op achterstand staan.
Kom op zeg, Degenkolb is pas bijna te pletter gevallen en sprint gewoon in de top mee.....Roglic is toch niet van marsepein?
Gaan en Gesink ondersteunen!
Ik heb het niet over Roglic gehad. :P
Ik ben verder benieuwd of Matthews kan koersen zoals Sagan de afgelopen jaren. De punten bij de tussensprint liggen 'voor het oprapen' en je weet maar nooit hoelang hij daarna kan volgen. Dat kan voor extra ploegen (FDJ, QST) een reden zijn om tempo te maken achter een kopgroep.
Mijn welgemeende excuses, het was je bovenbuurman...
Een col in de laatste 90 kilometers waarvan de top op 26 kilometer van het einde ligt kan ik niet echt een Koninginnenrit noemen.