Voorbeschouwing: Ronde van Burgos 2014
De wielerwereld kijkt inmiddels reikhalzend uit naar de komende Vuelta a España, die van start gaat op 23 augustus. In hetzelfde Spanje staat voor de derde grote ronde van het jaar nog een andere rittenkoers op het menu: De Vuelta a Burgos. Deze vijfdaagse rittenwedstrijd door de gelijknamige regio vindt dit jaar voor de 35e maal doorgang. In 2013 was Nairo Quintana onklopbaar. Is hij dat dit jaar opnieuw? Wielerflits laat zijn licht schijnen op de koers.
Historie
De Ronde van Burgos kent al sinds zijn invoering een geaccidenteerd parcours. De rappe mannen kunnen zich uitleven in de sprints, springveren hun hart ophalen bij het zien van de vele steile hellingen en pure klimmers dan weer bij de langere cols. Dit jaar is geen uitzondering hierop.
De eerste twee edities van de ronde werden vlak na de oorlog gehouden. Spanjaarden Bernardo Capo en Bernardo Ruiz (ex-winnaar van de Vuelta in 1948 en derde in de Tour van 1952) zegevierden in 1946 en 1947. Van 1948 tot 1980 werd de koers niet georganiseerd, om pas in 1981 terug te keren op de kalender. De laatste jaren wonnen nagenoeg alle huidige Spaanse vaandeldragers: Samuel Sanchez, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en Daniel Moreno.
Recordhouder met vier zeges is de bekende Spanjaard Marino Lejarreta (foto). Hij behaalde zijn zeges in de jaren 1987, 1989, 1990 en 1991. Lejarreta is sowieso een man van records. De oud-winnaar van de Ronde van Spanje (1982) reed in totaal maar liefst vier keer alle drie de grote rondes uit in één jaar. Tot op de dag van vandaag staat dit record nog in de boeken.
Laatste vijf eindwinnaars
2009: Alejandro Valverde
2010: Samuel Sanchez
2011: Joaquim Rodriguez
2012: Daniel Moreno
2013: Nairo Quintana
Parcours
Zoals eerder vermeld heeft de organisatie van de Ronde van Burgos gekozen voor een veelzijdig parcours. Met één echte bergrit, een etappe voor de puncheurs, twee eventuele sprintersritten en een tijdrit zal de eindwinnaar allround moeten zijn. De traditionele scherprechter zal opnieuw de beruchte klim van Laguinas de Neila zijn.
Etappe 1 (13 augustus): Burgos-Burgos (143 km):
Springveren opgelet. Vandaag staat een korte en explosieve etappe naar de Spaanse stad Burgos op het menu. De aankomst is getrokken net buiten de stad, pal voor het kasteel van Burgos. Vandaar ook de naam van de helling die de renners moeten bedwingen: Alto del Castillo. De laatste kilometer gaat omhoog aan 5.5%, maar zijn er nog enkele pieken te noteren van 10%. De finale is bovendien erg smal, en voor een deel aangelegd met klinkers. Daniel Moreno won in 2012 op deze aankomst. Ook dit jaar is de renner van Katusha weer van de partij.
Etappe 2 (14 augustus): Briviesca-Villadiego (152 km):
Rit twee is er eentje voor de aanwezige sprinters. De 152 kilometer lange etappe naar Villadiego is buiten een lastige openingsfase (met de Alto del Altotero na 30 kilometer) redelijk vlak en dus zonder noemenswaardige hindernissen. Matteo Pelucchi, Lloyd Mondory en Enrique Sanz zijn enkele sprinters aan het vertrek.
Etappe 3 (15 augustus): Comunero de Revenga-Lagunas de Neila (170 km):
Erop of eronder. Beter kun je de etappe van vandaag niet omschrijven. Vandaag klimmen de coureurs naar de top van de beruchte en traditionele scherprechter van deze Ronde van Burgos: Laguinas de Neila. Voordat er aan deze slotklim wordt begonnen, liggen onderweg ook al tweemaal de Alto del Cargadero (2e categorie), de Collado de Vilviestre (3e categorie), tweemaal de Alto del Collado (2e categorie) en de Pasil de Rozavientos (1e categorie) op het menu. De renners zullen kortom al behoorlijk uitgewrongen aan de slotklim beginnen.
De Lagunas de Neila officieel 14.8 kilometer lang aan een gemiddelde van 5.3%. Beter is het om hem op te delen in twee gedeeltes. De eerste acht kilometer zijn namelijk een ‘opwarmertje’ voor wat komt met een gemiddelde stijgingsgraad van nog geen 3%. Vanaf kilometerpaal 8 begint de ellende. De laatste zeven kilometer stijgen aan ruim 7%, met zelfs enkele kilometer boven de 10%. Het wegdek piekt bij momenten zelfs tot 17%. Spek voor de bek voor klimgeit Nairo Quintana, maar ook voor Mikel Landa of Daniel Moreno.
Etappe 4 (16 augustus): Medina de Pomar-Villacayo (142 km):
Het klimwerk wordt ook op dag vier niet geschuwd, maar is bij lange na niet zo zwaar als in de rit van gisteren. Onderweg liggen drie beklimmingen, maar wel allemaal van de derde categorie. De top van de Alto de Retuerta, de laatste klim van de dag, ligt op 21 kilometer van de streep. Verschillende scenario’s zijn hier mogelijk. Het meest onwaarschijnlijke is dat de favorieten voor eindwinst elkaar zullen bestoken. Het zal dus naar alle waarschijnlijk een strijd worden tussen de spurtersploegen en een vluchtgroep om de dagzege.
Etappe 5 (17 augustus): Aranda de Duero TTT (12.5 km):
Mocht de strijd om eindzege nog niet beslist zijn op Laguinas de Neila, dan brengt de individuele tijdrit soelaas. De laatste jaren opteerde de organisatie om een ploegentijdrit te organiseren in plaats van een individuele beproeving tegen de klok. De chrono rond Aranda de Duero is met 12.5 kilometer kort, maar wel bijna volledig (Spaans) vlak. Mocht er een goede tijdrijder zijn onder de klassementstoppers, dan kan hij hier in extremis nog zijn slag slaan.
Favorieten
De man die vorig jaar deze ronde won, staat ook ditmaal weer aan de start. Nairo Quintana (foto) profiteerde vorig seizoen optimaal van zijn Tourvorm en legde de basis voor zijn eindwinst op Laguinas de Neila, waar hij onder meer Vincenzo Nibali uit het wiel reed. Dit jaar staat de Giro-winnaar echter met ander bedoelingen aan het vertrek. Het grote doel van de kleine Colombiaan is de komende Ronde van Spanje. In Burgos hoopt de renner van Movistar langzaam naar zijn topvorm te groeien. Aangezien de Vuelta al over een kleine twee weken in gang wordt geschoten, kunnen we ervan uitgaan dat het met de vorm van Quintana al meer dan snor zit. Er mag dus wel wat van hem verwacht worden. Hij kan rekenen op een sterke formatie, want met Javier Moreno en Igor Anton beschikt Movistar nog over twee renners die zelf ook een goed klassement kunnen nastreven.
Bij Team AG2R-La Mondiale is het uitkijken naar de prestatie van enfant terrible Carlos Betancur. De Colombiaan maakt zijn comeback na bijna vier maanden afwezigheid. Tijd die hij volledig doorbracht in zijn thuisland. De laatste weken verspreidden zich de geruchten van overgewicht en trainingsachterstand. Aan Betancur om te laten zien dat dit tot het rijk der fabeltjes verwezen kan worden. Hij zal zich bovendien moeten laten zien de resterende wedstrijden, want zowel renner als ploeg hebben besloten om niet meer met elkaar verder te gaan na dit seizoen. Oorspronkelijk zou ook Domenico Pozzovivo aan het vertrek staan, maar de Italiaan brak afgelopen week bij een val op training zowel zijn scheen- als kuitbeen. Hij is hierdoor genoodzaakt een streep te zetten door zijn seizoen.
Met Daniel Moreno (foto) staat er nog een oud-winnaar van deze koers aan de start. In 2012 veroverde de Spanjaard van Team Katusha het eindklassement, met daarbovenop nog eens twee ritzeges. Het zal voor Moreno zijn eerste koers worden sinds het Critérium du Dauphiné. Het is daarom ook afwachten in welke vorm hij aan de start komt. Aangezien hij in de komende Vuelta (waarschijnlijk) zal moeten knechten voor kopman Joaquim Rodriguez, zal hij zich in deze koers ongetwijfeld willen laten zien. Bovendien wacht de explosieve klimmer nog op zijn eerste zege van het seizoen. Ook Alexander Kolobnev, die een bijzonder sterke Clásica San Sebastián reed, is van de partij.
In Spaanse rittenkoersen is het altijd uitkijken naar de thuisrenners, die vaak net wat meer kunnen in eigen land. Een naam die meteen opvalt, is die van Mikel Landa (foto). Voor Landa zal de Ronde van Burgos altijd een speciale plek in zijn hart hebben. In 2011 zorgde deze koers namelijk voor de doorbraak van de Spaanse klimmer. Hij wist dat jaar op indrukwekkende wijze de koninginnenrit te winnen op Laguinas de Neila. Sindsdien bleef het lang stil. Tot dit jaar. In het tenue van Astana won Landa al een bergrit in de Giro del Trentino, om vervolgens een meer dan verdienstelijke Giro d’Italia te rijden. In Burgos krijgt Landa de kans om voor zichzelf te rijden. Het is dus uitkijken naar wat dat oplevert.
Naast de genoemde toppers, starten ook heel wat outsiders. Wellicht niet om de koers te winnen, maar wel om die te kruiden en mede te bepalen. Ze hebben bij het Spaanse Caja Rural voor het klassement de nummer twee van vorig jaar: David Arroyo. Bij Team Giant-Shimano zijn Amerikaans klimbelofte Lawson Craddock en onze jonge landgenoot Daan Olivier pionnen voor het klassement. Bij MTN rekenen ze dan weer op Spanjaard Sergio Pardilla, in het verleden vaker goed in deze ronde. Het Zwitserse IAM Cycling komt met Johan Tschopp op de proppen. Bij Rusvelo rijdt de goede Russische klimmer Sergey Firsanov. De Spaanse continentale ploegen Burgos-BH en Euskadi hebben met David Belda (tweevoudig-ritwinnaar in de Ronde van Portugal) en Carlos Barbero, winnaar van het Circuit de Gexto, sterke renners tot hun beschikking.
TV
De Ronde van Burgos is net als de voorbije jaren live te zien op de Baskische zender Eitb, alsook op het Spaanse Rtve.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Mikel Landa, Daniel Moreno
** Igor Anton, David Arroyo, Lawson Craddock
* David Belda, Daan Olivier, Javier Moreno, Sergio Pardilla
Om te reageren moet je ingelogd zijn.