•
woensdag 13 december 2017 om 13:54
Organisatie Vuelta a España hoopt op snelle afwikkeling zaak-Froome
De organisatie van de Vuelta a España hoopt dat de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome snel voorbij is. De 32-jarige Brit won de derde grote ronde van het jaar, maar is sinds vandaag in opspraak geraakt omdat hij teveel Salbutamol in zijn urine had. Hij leverde de test af na de achttiende etappe in de Vuelta.
“Vanwege het nieuws rondom Froome’s test tijdens de Vuelta, wenst Unipublic te wachten totdat de UCI met officiële conclusies komt”, laat de organisatie in een kort persbericht weten. “We hopen dat er in deze zaak zo snel mogelijk een oplossing komt.”
Onder andere over de brand in het huis van Sky.
https://www.youtube.com/watch?v=gkv6Q1eot20&feature=share
Ergo froome zat op zijn lichamelijke grens en heeft die even opgerekt lijkt het. De vraag is vooral, valt de betekenis van 1000 VS 2000ng/ml te betwisten?
Niet alle onderzoeken geven dat als resultaat. Hier een interessant artikel oa daarover: http://sportsscientists.com/2017/12/brief-thoughts-froomes-salbutamol-result/
Helemaal eens, inspanningsastma is voor oma die vier trappen op moet met de rollator, een echte sportman houdt juist van inspanning maar vind er nog maar eens een.
@markvv
Vandaar dat Froome steeds meer hinnikt.
1.inspanningastma is geen onzin. Duursporters (veel aeroob) krijgen hier relatief vaak last van. Je lichaam is simpel gezegd niet gemaakt om zoveel adem te halen.
2. de toegestane waardes zijn vastgesteld op basis van een bepaalde inname, en na aanwezigheid in het lichaam, een verwachte waarde in de urine. Er zijn oorzaken waardoor de verwachting niet uitkomt, en de urinewaarde dus veel hoger is dan verwacht op basis van de inname. Dat is een mogelijke uitweg voor Froome: hij moet aantonen dat het niet aan de inname lag.
3. Het is duidelijk dat ze bij Sky op de rand balanceren, en dat dat hier fout is gegaan. Van mij mag hij gestraft worden. Maar denk alsjeblieft niet dat Froome op de bewuste dag ineens iets heel anders heeft gedaan dan afgelopen jaren (zoals ineens allemaal pillen of injecties). Hij wordt elke dag getest, weet dat van te voren, en weet dat salbutamol makkelijk is op te sporen. hij heeft waarschijnlijk iets meer genomen dan normaal, en de dokter heeft verkeerd ingeschat wat het effect daarvan zou zijn.
Nou en dan los je dus op het moment dat het adem halen te lastig wordt ipv allerlei gekke attesten en lulverhalen uit de kast te trekken. Kun je even goed een paar van die Pistoriuspoten eronder hangen met als reden dat je benen simpel gezegd niet gemaakt zijn om zo hard te trappen.
Ik slik die onzin ook niet. Tuurlijk bestaat inspanningsastma, maar de manier waarop wielrenners het gebruiken gaat veel verder.
Froome verliest in Los Machucos anderhalve minuut op Contador en driekwart minuut op Nibali, puft zich suf en rijdt de volgende dag Nibali weer op een hoop. Contador kan nog wel mee, maarja die rijdt zn laatste race en niemand interesseert het wat die naar binnen werkt; zolang hij maar demarreert.
Mooi artikel @ leegloper. De auteur is echter zelf wat naïef mocht hij denken dat Nibali en Quintana dat kunstje nog niet kennen.
en deze Gabriele (ik kan inhoud niet beoordelen, ,daarvoor heb ik te weinig kennis), maar lijkt wel uit de medische hoek te komen ...
It’s performance enhancing, but not because it improves your breathing beyond your good-health potential, that is, apart from eliminating the effect of asthma (and the good ol’ placebo effect).
It’s got an anabolic effect, a stimulant effect (even on low dosis) and – perhaps even more important – it changes the metabolism rate, acting notably on fats. Most ways it could be useful in pro cycling haven’t probably been tackled by specific studies, but, for example, the weight loss without losing muscular mass (esp. combined with caffeine) as well as the availability of fats in circulation, with effects on metabolic rate, have been studied in humans.
I think that both the anabolic and the stimulant effect are quoted by authorities as reasons to establish the thresholds in antidoping rules, but I didn’t check the source.
It’s interesting that it’s more effective if taken through tablets, which allow you to reach more easily the needed doses (and avoid tachycardia), but *that* would be forbidden by antidoping rules. Hence, we’re left wondering how many puffs those guys had to take (luckily, it looks that tachycardia wasn’t a problem, at the end of the day…). If one is distrustful by nature, he could even think that they take the tablets and use the inhalator as an explication.
Gezien de eerdere uitspraken van teamarts van Sky, zou ik er niet mee zitten als ze zeggen... sry, maar de threshold is de threshold en we gaan sanctioneren. Er zou op zijn minst een schrikreactie voor de rest van het wielrennen vanuit gaan .. iets van hier kom je niet mee weg; ga maar es wat meer aandacht geven aan groen ondernemen. En uiteindelijk is de renner zelf verantwoordelijk want hij tot zich neemt.
Ik ben benieuwd waar dit toe leidt, maar 1 ding is zeker. Goed voor de sport is het niet. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Misschien es tijd voor een algeheel verbod in het nederlandse wielrennen op gebruik van pijnstillers .. (voor die stoffen, die meetbaar zijn ...). Als je een pijnstiller nodig hebt, stap je maar af ... Pak die handschoen maar keer op. Hypocrisie heeft lang genoeg geduurd.
https://pdfs.semanticscholar.org/5e47/24883a45a0d1ef1ef2bf46a99b759e2507d2.pdf
Blij dat je van overtuiging bent veranderd, inspanningsastma bestaat dus toch.
Je moet zelf maar opzoeken hoe het precies werkt, en waarom sommigen er wel last van hebben en anderen niet. Ik zei ook niet voor niks "simpel gezegd".
Daarna kun je een afweging maken of we hiervoor medicatie moeten toestaan, en hoeveel.
Je trekt het in het extreme met het pistorius voorbeeld, een andere extreem kan ook: renner A heeft misschien sterkere botten dan renner B, en breek daardoor eerder zijn botten. Moeten we renner A dan wel toestaan een operatie te ondergaan en terug te komen in de sport? Vallen is immers inherent aan de sport. En een operatie om een liesslagader meer ruimte te geven, moet dat kunnen?
Mijn punt: het is niet zo zwart wit dat je geen enkele medicatie/behandeling moet toestaan. Salbutamol is in die zin gewoon een heel lastig geval, en ook het mogelijke spierversterkende effect moet goed onderzocht worden.
Ik ben op dit moment geen voorstander van het toestaan, maar zeker van mijn overtuiging ben ik niet.
Je kunt zoveel ademhalen als je longen toestaan natuurlijk. Zwemmers en roeiers hebben veel meer ruimte voor hun longen en naderen vaak een rustpols van 25 als we Pieter mogen geloven. Had hem zelf onder de 30 waardoor je dus veel meer bloed en zuurstof rond kan pompen bij 160 slagen/min dan de gewone normale Nederlander.
Wiggins lijkt al de helft breder en hopelijk door de arbeid en nee inspanningsastma bestaat niet, overbelasting heet dit, teveel hooi op je kleine vork.
Is er een reden dat je weigert je mening te baseren op feiten?