Westra bekent gebruik cortisonen
Lieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt. De Leeuwarder Courant weet te melden dat de Friese wielrenner dat in zijn boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra bekent.
De ex-prof kon de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem verstrekte. “Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen”, legt hij uit in het boek.
De ploegleiding was niet op de hoogte van het gebruik, al denkt hij wel dat ze wisten wat er gebeurde. “De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert”, zegt hij.
Westra gebruikte de cortisonen naar eigen zeggen vooral voor aandacht. “Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”
Artsen schuldig
Spijt heeft de 35-jarige Westra niet. “Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten”, vertelt hij.
Wel is hij bij dat zijn profcarrière niet eerder op gang is gekomen. De verleiding om dan naar andere prestatiebevorderende middelen te grijpen was volgens hem te groot geweest. “Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding mij te sterk geweest. Mijn hand zou naar epo of een variant daarvan hebben gegrepen.”
Westra versleet het overgrote deel van zijn carrière bij Vancansoleil-DCM en Astana. In januari 2017 beëindigde hij zijn carrière om persoonlijke redenen. Zijn grootste zeges als prof zijn etappeoverwinningen in de Ronde van Catalonië, Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné.
Dat zou wat meer bekendheid mogen krijgen..
Wel benieuwd naar het boek trouwens.
Wel moedig van Westra om met deze bekentenis te komen en al zo vlak na zijn carrière. Daarmee laat hij zien dat je er niet jaren mee hoeft te wachten. Triest verhaal als je hoort wat hij allemaal heeft moeten meemaken tijdens zijn carrière/leven, maar wel een goede gozer.
Ook goed dat hij het probleem bij de ploegen/artsen neerlegt. In mijn beleving zijn de renners echt niet de enige schuldigen. De ploegen en artsen houden dit in stand. Dus bij schorsingen van renners, ook gewoon artsen weren en ploegen dikke boetes opleggen en bij herhaling eerste keer korte tijd en daarna voor langere tijd uitsluiten. Als je het systeem aanpakt, is het veel sneller gedaan met dit soort praktijken.
Zou kunnen, of andersom: emotioneel instabiel waardoor eerder naar doping gegrepen wordt. Hij geeft ook aan dat hij meer fietste voor de aandacht dan dat hij er zelf blij van werd. Ook weer een teken dat het psychisch al niet helemaal lekker zat.
Renners "prepareren" zich, zoeken de grenzen op en worden daarbij medisch "begeleid". Je bent pas positief als je wordt gepakt.
Spijt tonen, schuld oprecht bekennen en excuses als 'iedereen deed het, dus ik ook' vermijden zou een mooi begin zijn. Wat een schijtluis. Next.
Hoeveel zullen er nog volgen? E. Dekker al bekend?
Stef
Dankzij het openhartig betoog van @lieuwewestra beschouw ik mezelf vanaf heden als ‘een hele knaap’. ‘Gemeengoed’ is blijkbaar het gebruikelijke excuus-woord geworden voor individuele zwakte. Óf ik loop ongemerkt al mijn hele carrière met oogkleppen op door de wielerwereld...
Als je een blessure hebt of ziek bent dan blijf je maar lekker thuis, net zoals de rest van ons