Voorbeschouwing: Veenendaal-Veenendaal Classic 2018
Groenewegen won in 2016 - foto: Orange Pictures / ADH Fotografie
maandag 20 augustus 2018 om 10:00

Voorbeschouwing: Veenendaal-Veenendaal Classic 2018

De Veenendaal-Veenendaal Classic (1.1) heeft dit jaar enkele veranderingen ondergaan. Zo is oud-winnaar Bobbie Traksel de nieuwe koersdirecteur van de mannenkoers en is er voor het eerst ook een vrouweneditie. De start- en finishlocatie zijn echter traditiegetrouw in Veenendaal, waar Dylan Groenewegen de huizenhoge favoriet is. Een flink aantal renners zal zich niet zomaar naar de slachtbank willen laten leiden en kiest ongetwijfeld de aanval. Dat belooft wat! WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De erelijst van de Veenendaal-Veenendaal Classic gaat terug tot 1985. Met Joop Zoetemelk als winnaar kon er meteen een naam met allure worden bijgeschreven. Het was toen namelijk al vijf jaar geleden dat hij de Tour de France won en hij had op 38-jarige leeftijd zijn sporen al lang en breed verdiend in het peloton. Wat men echter nog niet wist op die 28e augustus, was dat Joop vier dagen later in het Italiaanse Giavera del Montello wereldkampioen zou worden. “De wedstrijd is daarom voor mij een herinnering die mij dierbaar is”, zei Zoetemelk, die nu lid is van het comité van aanbeveling van de koers.

Veel grote namen volgden Zoetemelk op op de erelijst van de eendagswedstrijd die vaak uitdraaide op een massasprint. Zoals bijvoorbeeld Jean-Paul van Poppel, Viatcheslav Ekimov, Jeroen Blijlevens en later Tom Boonen, Elia Viviani en Dylan Groenewegen. Groenewegen won in 2015 en 2016 de koers twee keer op rij en is daarmee één van de vier meervoudige winnaars in Veenendaal; ook Wiebren Veenstra (1990 en 1991), Steven de Jongh (2000 en 2001) en Theo Bos (2011 en 2012) kwamen hier tweemaal als eerste over de streep.

Vorig jaar lag het tempo al vroeg in de koers erg hoog. Een omvangrijke kopgroep scheidde zich af, maar het peloton wilde niet laten begaan. Korte tijd later was er opnieuw een groep avonturiers, die wat meer ruimte kregen. Onderweg kregen de renners – zoals vaker in de Veenendaal-Veenendaal Classic – te maken met erbarmelijke weersomstandigheden. Ook deze aanval werd uiteindelijk teniet gedaan en ondanks enkele demarrages in de slotfase, zou een massasprint de uiteindelijke winnaar bepalen. In de straten van Veenendaal spurtte Luka Mezgec vervolgens sneller dan Wouter Wippert en Moreno Hofland.

Laatste tien winnaars
2008: flag-de Robert Förster
2009: flag-nl Kenny van Hummel
2010: flag-no Edvald Boasson Hagen
2011: flag-nl Theo Bos
2012: flag-nl Theo Bos
2013: flag-it Elia Viviani
2014: flag-be Yves Lampaert
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2017: flag-si Luka Mezgec

Parcours
De 33e editie van de Veenendaal-Veenendaal Classic wordt verreden op 22 augustus. Het parcours van 191,5 kilometer is grotendeels gelijk aan dat van vorig jaar. De voornaamste hindernissen onderweg zijn de Emmapiramide, die drie keer moet worden beklommen, en de Grebbeberg (twee keer). De start van de wedstrijd is op de Markt in het centrum van Veenendaal, waar traditiegetrouw ook de presentielijst wordt getekend.

Als het startschot om half twaalf heeft geklonken, begint de koers met een korte neutralisatie van vijf kilometer. Hierna wordt dicht bij Achterberg opnieuw het startsein gegeven en worden de tellers op nul worden gezet. Via Wageningen, Oosterbeek en Arnhem wordt er dan gekoerst naar de Emmapiramide, die na 36,3 kilometer voor het eerst opduikt. Ook na 54,4 en 68,2 kilometer ronden de renners hier de top.

Daarna steken de renners bij Arnhem de Nederrijn over en zien zij korte tijd later de GelreDome liggen, de thuisbasis van voetbalclub Vitesse. Ze volgen dan de oevers van de Nederrijn tot aan Kesteren, waar via de Rijnbrug de oversteek wordt gemaakt naar Rhenen en Veenendaal. Daar is na 125,7 kilometer de eerste doorkomst over de finish. De finale moet dan nog beginnen, want het duurt dan nog 65,8 kilometer tot de nieuwe winnaar bekend is.

Er volgen nog twee lussen rond Veenendaal, waarvan de eerste 33 kilometer lang is. De renners ronden er op 48,5 kilometer van de streep voor de eerste keer de top van de Grebbeberg, waar zij de Nationale Begraafplaats passeren. Op 32,8 kilometer is de tweede doorkomst over de finish, waarmee de laatste lus rond Veenendaal aanbreekt. De top van de Grebbeberg wordt voor de tweede keer gerond, waarna het nog 14,8 kilometer is tot de finish.

Start: 12.42 uur
Finish: 17.09 uur

Favorieten
LottoNL-Jumbo is er alles aan gelegen dat de koers uitdraait op een massasprint. De enige WorldTour-ploeg in Veenendaal heeft met Dylan Groenewegen immers de topfavoriet aan de start. Hij weet bovendien meerdere wagonnetjes uit zijn vaste lead-out aan zijn zijde. De andere ploegen willen zich niet naar de slachtbank laten leiden en moeten dus aanvallen om een rechtstreekse confrontatie met de tweevoudig winnaar te vermijden.

Dylan Groenewegen – foto: Sirotti

Zijn naam is al gevallen; Dylan Groenewegen weet hoe het is om te winnen in de Veenendaal-Veenendaal Classic. De Amsterdammer kan met een derde overwinning alleen recordhouder worden. Hij zegevierde dit jaar al elf keer, waaronder tweemaal in de Tour de France. Dit maakt hem tot de te kloppen man.

Groenewegen is weliswaar de huizenhoge favoriet in de massasprint, maar aanvallers kunnen zijn plannen flink dwarsbomen. Denk hierbij aan Casper Pedersen (22). De Deen bewees in de junioren- en beloftencategorie dat hij het klassieke werk prima aankan. Zo eindigde hij in 2014 al eens op de tweede plaats in Parijs-Roubaix voor junioren en veroverde hij vorig jaar de Europese titel voor beloften in de wegwedstrijd. En in zijn eerste jaar bij de profs was hij al vijfde in de Vierdaagse van Duinkerke.

Ook dichter bij huis vinden we een renner die wellicht kan verrassen in de Veenendaal-Veenendaal Classic; Cees Bol (23) uit Zaandam deed in 2015 en 2016 namelijk al de nodige ervaring op in de eendagswedstrijd en heeft sindsdien mooie resultaten neergezet. Zo won hij in 2016 Olympia’s Tour en kwam hij dit jaar in La Flèche Ardennaise als eerste over de streep. In de Grote Prijs Marcel Kint – een 1.1-wedstrijd, net als Veenendaal-Veenendaal – eindigde hij dit jaar op de tweede plaats.

Taco van der Hoorn – foto: Sirotti

In het lijstje potentiële aanvallers mag ook zeker de naam van Taco van der Hoorn niet ontbreken. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij keerde onlangs terug in de koers na maandenlang blessureleed, maar stond meteen zijn mannetje. Sterker, in de derde rit van de BinckBank Tour naar Antwerpen maakte hij deel uit van de lange ontsnapping en nadat het peloton zich misrekende, moest de winnaar in de kopgroep worden gezocht. Van der Hoorn verraste zijn medevluchters met een late versnelling en boekte zo een glansrijke overwinning. Opgelet als onze landgenoot woensdag opnieuw in de kopgroep zit! Met Jesper Asselman (eveneens in de aanval in de rit naar Antwerpen) en Jan-Willem van Schip (die zich toonde in de openings- en de slotrit) beschikt de oranje formatie over meer kansrijke aanvallers.

Een andere Nederlander die vanuit een – late – aanval een wedstrijd kan beslissen, is Piotr Havik – één van de betere renners uit het Nederlandse continentale circuit. De 24-jarige renner van BEAT Cycling Club schreef in mei de Ronde van Overijssel op zijn naam nadat hij een serieuze aanval plaatste in de slotkilometers, tien seconden pakte en na een ultieme krachtsinspanning één medevluchter klopte in een sprint-à-deux.

Die medevluchter was de Brit Harry Tanfield van Canyon Eisberg. Hij was de enige renner die in Overijssel de oversteek kon maken naar de ontketende Havik – aan wie hij vervolgens toch nog de overwinning moest laten. Dat hij goed uit de voeten kan op Nederlands grondgebied, bleek een maand later wel toen hij tweede werd in de Midden-Brabant Poort Omloop. Ook won hij de eerste rit in de Tour de Yorkshire nadat hij de snelste was van de kopgroep, die verrassend had standgehouden.

Kenny Dehaes – foto: Sirotti

Ook Kenny Dehaes is een naam om rekening mee te houden in de Veenendaal-Veenendaal Classic. De Belg van WB Aqua Protect Veranclassic eindigde in zijn zes deelnames aan de Nederlandse semi-klassieker in de top vijftien. De afgelopen twee jaar eindigde hij als vijfde (2017) en derde (2016). Dehaes kan koersen in de sprint beslissen, maar ook via een late aanval. Zo won hij dit jaar de GP de Denain door in de laatste kilometer ten aanval te trekken en het peloton nipt voor te blijven.

Andere mannen die in zulke eendagswedstrijden hun mannetje kunnen staan, zijn de ervaren Sloveen Marko Kump van CCC Sprandi Polkowice (6e in de Clasica de Almeria), de piepjonge Belg Sasha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise (5e in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré) en de Noor August Jensen van Israel Cycling Academy (5e in de Elfstedenronde, 8e in Halle Ingooigem).

Outsiders
Dan is er nog een hele ris outsiders te noemen – zowel bij de ProContinentale als de continentale ploegen. Bij de ProContinentals heeft Aqua Blue Sport behalve Casper Pedersen ook de rappe Shane Archbold en Lasse Norman Hansen nog achter de hand. Israel Cycling Academy kan in de sprint Ests kampioen Mihkel Raim (2e in Rund um Köln) uitspelen, terwijl Roompot-Nederlandse Loterij naast Van der Hoorn, Asselman en Van Schip met Coen Vermeltfoort en Wouter Wippert (vorig jaar tweede, maar bezig aan een teleurstellend seizoen) meerdere opties heeft. Amaury Capiot van Sport Vlaanderen-Baloise maakt in Veenendaal zijn rentree na een zware val in de Baloise Belgium Tour.

Coen Vermeltfoort – foto: Marcel Koch

De Belgische formatie heeft naast de nummer twee van Nokere Koerse ook Edward Planckaert in de ploeg, die eerder dit seizoen al negende was in de Clasica de Almeria en vierde in de Grote Prijs Marcel Kint. Kenny Dehaes is één van de troeven bij WB Aqua Protect Veranclassic, want de ploeg heeft ook de beschikking over Alex Kirsch. De Luxemburger was dit seizoen al zesde in Le Samyn.

Ook bij de Continentals zijn veel mannen die we in de gaten moeten houden. Denk hierbij aan Bas van der Kooij en Daan van Sintmaartensdijk bij Alecto, Aksel Nommela bij BEAT Cycling Club, Jason van Dalen bij Delta Cyclingteam Rotterdam, Lars Oreel en Maarten van Trijp bij Destil-Parkhotel Valkenburg, thuisrijder Johim Ariesen bij Metec-TKH, Wim Kleiman, André Looij en Rick van Breda bij Monkey Town, Marten Kooistra bij SEG Racing Academy en routinier Wim Stroetinga bij Vlasman.

Bij de buitenlandse continentale ploegen is het tot slot opletten op Asbjorn Kragh Andersen (de oudere broer van Sunwebs Søren Kragh Andersen), James Fouche en Thomas Pidcock.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip
** Cees Bol, Piotr Havik, Casper Pedersen
* Harry Tanfield, Kenny Dehaes, Marko Kump, Sasha Weemaes

Deelnemerslijst (PCS)
Website organisatie

Weer en tv
De renners krijgen woensdag te maken met zomerse omstandigheden. De temperatuur in de omgeving van Veenendaal is ongeveer 26°C. Er is kans op bewolking, maar het blijft droog. De wind komt uit het westen en heeft windkracht drie.

Veenendaal-Veenendaal wordt woensdag vanaf 16:00 live uitgezonden door Eurosport. Ook de regionale omroepen RTV Utrecht en Omroep Gelderland brengen de wedstrijd rechtstreeks op de buis.

RIDE Magazine
19 Reacties
20-08-2018 10:21
Ik voorzie een BinckBank-scenario, want ik vraag me ten zeerste af of TLJ sterk genoeg is om het op een sprint uit te laten lopen. Glazenbol: Bol klopt Neilands en v/d Hoorn.
    20-08-2018 10:33
    Tsja, tenzij de 'perfecte' ontsnapping weg is is er natuurlijk wel een behoorlijke kans dat de ploegen van Raim, Dehaes, Weemaes, Kump etc. een handje gaan helpen. Anders zal de overwinning zeker weg zijn voor ze.
    20-08-2018 22:42
    Niveau tegenstand is wel iets anders hier. Een jonge lampaert van topsport vlaanderen lukte het een paar jaar terug in zn eentje het hele peloton eraf te rijden.
20-08-2018 11:38
Het verschil is nu. dat Tankink erbij zit en die weet wel, hoe je dit zaakje moet aanpakken. Go, go Bram
Tenzij Jan Maas bij SEG gaat meedraaien met de supercompensatie, die hij meebrengt uit de Colorado Classic. Dan wordt Cees Bol kanshebber.
20-08-2018 13:22
Ooit een leuke koers, nu... niet meer dan een kermiskoers.
Het degelijk organiseren ervan lukt al tijden niet meer.
En iedere keer de naam wijzigen en een andere visie om het beter te doen. Helpt ook niet mee.
Een wt ploeg. Nou nou.
    20-08-2018 22:43
    Waarin was het vroeger beter dan qua organisatie?
    21-08-2018 10:30
    Alles eromheen was strakker geregisseerd.
    De wegen werden al eerder in gereedheid gebracht. Afzettingen stonden klaar.Nu rijden ze soms tussen de auto's door. De stad was zelf beter omgeleid je wist waar je kon rijden om niet op het parcours te geraken. nu is het een chaos want ineens komen ze langs en moet alles wijken waar geen ruimte is.
    Bij de start en finish had je veel te doen eromheen. Nu mag je blij zijn als er ook maar iets echt gebeurt.
    Er stonden echte namen op de poster, nu volstaat Groenewegen op de poster verder trekken ze geen wereldtoppers (niets af willen doen aan de renners die wel komen)
20-08-2018 13:34
Cees Bol heeft gisteren nog de Ronde van de Achterhoek gewonnen.
20-08-2018 13:43
Met het illustere duo Bobbie & Been als koersdirectie weten we bovendien, dat de start van de wedstrijd wordt uitgesteld vanwege een biathlon-herhaling, dat de wedstrijd om de zeven minuten wordt stilgelegd voor een reclameblok, dat elke bocht met dubbele klemtoon wordt genomen en dat het eerste kwartier na de finish wordt uitgegaan van een onjuiste winnaar.
21-08-2018 09:30
Hoezo heeft de Emmapiramide in het hoogtekaartje twee keer een andere afstand en percentage? Best gek haha

Edit:
De routekaarten zijn ook niet heel duidelijk. Ik snap totaal niet hoe de lussen precies lopen over de Posbank terwijl ik graag even wil kijken. Iemand meer info?
21-08-2018 10:17
Groenewegen is 'huizenhoog favoriet' en geen 'huizenhoge favoriet'.

https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/huizenhoog#.W3vKl-gzb4Y
21-08-2018 10:18
@Merlinappa
https://veenendaal-veenendaal.nl/wp-content/uploads/2018/07/boek_VVC2018_web-def-25-07-18.pdf
21-08-2018 10:32
Het wordt er niet beter op. Vorig jaar nog 4 WT-Ploegen, nu 1.....
21-08-2018 11:43
De hoop is natuurlijk dat het in vorm zijnde Roompot hier de momenteel gammele spurtequipe van Jumbo een poets bakken gaat die ons afgelopen tour doet vergeten, het salaris van Gesink erbij betrekt en bakken genuil mbt het arbeidsethos van Boom oplevert.
21-08-2018 13:14
Wagner doet niet mee bij Lotto Jumbo. Onhandig, scheelt simpelweg een poppetje in de achtervolging en het afmaken.
21-08-2018 13:38
Misschien wordt de vrouweneditie wel leuker maar daar wordt verder met geen woord over gerept.
21-08-2018 14:25
@AWestie, tja moet ie ook maar niet thuis door een ongelukje een hersenschudding oplopen. Kleine poll wat er gebeurd zou zijn:
A: Hij dacht dat ie zijn helm al op had toen ie iets te enthousiast de schuur uit liep voor een trainingsrit
B: Hij stootte zijn hoofd toen ie de pizza uit de oven pakte (Wagner-pizza)
C: kom maar op allemaal..
22-08-2018 04:16
Ik ben benieuwd hoe de dames het gaan doen?Wie is favoriet?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.