Mathieu van der Poel slaat seizoensopener en trip naar VS over
Mathieu van der Poel last na zijn drukke zomerprogramma een pauze in van enkele weken. De Nederlandse alleskunner mist daardoor de eerste veldrit van het seizoen in Geraardsbergen. Daarnaast slaat hij de wereldbekers in de Verenigde Staten over.
De 23-jarige Van der Poel heeft een drukke zomer achter de rug, waarin hij onder meer Nederlands kampioen op de weg en mountainbiken werd en eremetaal won op het EK op de weg (zilver) en het WK mountainbike (brons).
Op 6 oktober keert de nationaal en Europees kampioen veldrijden terug in het veld, dan is de Brico Cross in Meulebeke. De dag daarna start hij in de Hotondcross in Ronse, die ook wel bekend staat als de GP Mario De Clercq.
Corendon-Circus spuit mist rond deelname Van der Poel in de VS https://t.co/xRhHCAFG5L pic.twitter.com/GDXUXyqCa0
— WielerFlits.nl (@WielerFlits) September 10, 2018
En een maand aaneengesloten rust is ook niet te vergelijken met twee weken rust + gaan crossen in de States + twee weken rust.
Ik zal de cross wel blijven volgen als liefhebber wanneer ze er niet meer zijn maar ik denk dat er veel mensen wel afhaken. Het zijn gewoon twee toppers met grote klasse en misschien zullen de crossen inderdaad spannender worden maar de glans gaat er wel vanaf.
En ja, komend seizoen zou weleens saaier kunnen worden dan andere jaren; hopelijk zorgt dat er niet voor dat veldrijden een knauw krijgt.
Deze twee zijn pas enkele jaren top en hebben nog geen jarenlange verstokte fanbase zoals nijs en Wellens.
De meeste toeschouwers komen toch ook voor het hele evenement en voor het bier. Met nieuwe kampioenen die elke week geïnterviewd worden zijn ze zo vervangen.
Met betrekking tot het klassieke weg seizoen is het wel slim: probeer het vorige seizoen van van Aert te koopieeren. Nu hopen dat hij nog meer crossen schrapt en alle klassementen laat voor wat ze zijn om alleen De krenten uit De pap te halen.
De eerstgenoemde crossen spraken internationaal aan. Allemaal zijn ze verdwenen omdat er te hoge startgelden werden betaald. Hetzelfde geldt voor de criteriums. Vroeger stond het in de ronde van Boxtel rond 15: 00 bij der start van de amateurs al rijen dik. Jammer dat we in Nederland als veldritland 2 (na Belgie) nauwelijks nog crossen hebben waar we onze toppers kunnen zien. Op de veldritkalender 2018-2019 prijkt nog slechts één topcross: Gieten. Veldrijden is een ongelofelijk mooie sport, maar is in Nederland eigenlijk al van de kaart geveegd!
De regio Amsterdam zit volgens mij al snel op 1.5 miljoen inwoners. Van de kaart geveegd dus.
Ook de openingscross van Harderwijk is er bijvoorbeeld niet meer. Het veldrijden is een bijzonder conservatieve wereld. Aan de ene kant wordt er door de Belgen geroepen dat het internationaler moet, aan de andere kant houden ze vast aan de belachelijke systemen met startgelden.
Dat is het eerste punt wat echt moet veranderen. Alle startgelden er uit en een gelijke verdeling in prijzengelden tussen mannen en vrouwen. De laatste jaren waren de crossen bij de vrouwen dikwijls spannender dan bij de mannen dus dat mag ook beloond worden.
Ik hoop nu Wielerflits een man heeft met ervaring in de cross dat dit soort onderwerpen aan de kaak worden gesteld in opiniestukken en er ook ruim baan is voor de criticasters op het huidige systeem.
Hoewel de Belgen roepen dat het anders moet heb ik het idee dat ze stiekem het allemaal wel prima vinden en ze er gigantisch wel bij varen. Zolang het startgeldsysteem blijft bestaan is de cross niet meer dan een veredelde criteriumsport.
Op de veldritkalender 2018-2019 prijkt nog slechts één topcross: Gieten. Veldrijden is een ongelofelijk mooie sport, maar is in Nederland eigenlijk al van de kaart geveegd!