Minimumloon WorldTour-vrouwen vanaf 2020 stapsgewijs ingevoerd
woensdag 5 december 2018 om 18:23

Minimumloon WorldTour-vrouwen vanaf 2020 stapsgewijs ingevoerd

Het vrouwenpeloton krijgt in 2020 een WorldTour met, net als bij de mannen, topploegen, topwedstrijden, startplicht en live tv-uitzendingen. Ook komt er voor rensters van WorldTour-teams in 2022 een minimumloon, dat even hoog is als de mannen van ProContinentale teams. Dat maakte de UCI-werkgroep bekend, die belast is met de hervormingen in het vrouwenwielrennen.

Komend seizoen wordt vooralsnog een overgangsjaar, maar de eerste grote veranderingen zouden in 2020 vorm moeten krijgen. Het Nieuwsblad meldt dat de nieuwe WorldTour voor vrouwen dat jaar haar intrede doet en dat rensters van WorldTour-teams dat jaar recht hebben op een minimumloon van 15.000 euro.

Stapsgewijs
Dit minimumloon moet stapsgewijs worden verhoogd naar 20.000 euro in 2021 en 27.500 euro in 2022 – even hoog als bij de mannen van ProContinentale teams. Het minimumloon voor renners van WorldTour-teams ligt vooralsnog een stukje hoger, namelijk 40.000 euro. “Het is een forse stap voorwaarts”, zei Tom Van Damme, die de UCI-werkgroep oprichtte.

“De ploegen zullen echter moeite hebben om hieraan te voldoen”, gaat hij verder. “Het kan goed zijn dat er in het begin maar een zestal ploegen zal kunnen meedoen. Dat is een risico, maar het hoort nu eenmaal bij ons streven naar een verhoogde professionaliteit bij de vrouwen en op termijn een volledige gelijkheid met de mannen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.