Geen Parijs-Roubaix voor Sport Vlaanderen-Baloise: “Mokerslag”
Interview Organisator ASO heeft zijn wildcards voor Parijs-Roubaix uitgedeeld. Voor het tweede jaar op rij valt het Belgische ProContinentale Sport Vlaanderen-Baloise uit de boot. “Toch een mokerslag”, vertelt ploegleider Hans De Clercq aan WielerFlits. “We hebben nochtans renners die daar iets kunnen laten zien.”
“We hadden er deze keer echt op gehoopt”, begint Hans De Clercq. “Omdat we wisten dat Corendon-Circus (met Mathieu van der Poel, red) dit jaar nog geen interesse had om Parijs-Roubaix te rijden. En omdat Jumbo-Visma, het nieuwe team van Wout van Aert, sowieso startrecht heeft. Met Veranda’s Willems-Crelan had Wout vorig jaar ook een wildcard nodig. Nu geven ze die aan Roompot-Charles met Lars Boom. Bleef er in onze berekeningen toch nog een wildcard over, maar die gaat dus naar Wanty-Gobert, dat vorig jaar ook uit de boot viel. Wanty-Gobert de Tour, wij Parijs-Roubaix, hoopten we. Niet dus.”
Lobbyen
De teamleiding van Sport Vlaanderen-Baloise, met manager Christophe Sercu en ploegleiders Walter Planckaert en Hans De Clercq, heeft nochtans voldoende connecties bij ASO. “Elk jaar zet Christophe – na overleg met ons – de lijnen uit over de aanpak. Sowieso stellen we altijd onze kandidatuur en spreken we de mensen aan die we kennen. Maar blijkbaar moeten we nog meer lobbyen… Misschien gaan andere teams daar net iets verder in? Ik weet het niet. Ik kan niet in het hoofd van Prudhomme kijken. We hebben ook geen toppers als Boom, Van Aert of Van der Poel in onze rangen. Dat beseffen we en dat is nu eenmaal de tol van een opleidingsteam. Onze betere renners stromen nu eenmaal snel door naar de topteams.”
De Clercq meent nochtans dat Sport Vlaanderen-Baloise in Parijs-Roubaix meer te zoeken heeft dan velen denken. “Absoluut! Als Belgisch team is dit sowieso een speciale wedstrijd. Vlaamse jongeren hebben daar van nature uit al aanleg voor. Denk aan Piet Allegaert. Die maakte er twee jaar geleden als neoprof deel uit van het groepje dat voor de zesde plaats sprintte. Ook Amaury Capiot is rijp voor dat werk. Edward Planckaert kan dat. En met Preben Van Hecke hebben we een ervaren rat in huis die onze jongeren kan gidsen. Geloof me, we hadden daar als team onze plek gehad.”
60 dagen vooraf
In het verleden wachtte ASO af en toe de eerste voorbereidingskoersen af, om dan eind februari zijn wildcards uit te delen. “Maar dat kan nu niet meer”, weet De Clercq. “De UCI verplicht de organisatoren om minstens 60 dagen voor de wedstrijd de ploegen in te lichten. Daarom gebeurt dat nu al in januari. Een kans om ons te bewijzen krijgen we dus ook niet. Nu, hoe jammer ook, klagen heeft geen zin. De beslissing is genomen en we zijn er niet bij.”
“Los van Parijs-Roubaix hebben we anders best een mooi programma. Eigenlijk moeten we alleen The Tour de Yorkshire laten schieten. Omdat het WK dit jaar in het Engelse graafschap plaatsvindt, willen alle teams er van start. Op zich geen ramp, daar zijn alternatieven voor. Parijs-Roubaix is dan toch een ander verhaal. Ach, we moeten maar zien dat we volgend jaar in de top drie van de Europe ranking eindigen, hé. Dan moét ASO ons wel startrecht geven…”, besluit de ex-prof met een glimlach.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.