Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race na sensationele finale
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2019 om 17:07

Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race na sensationele finale

Breaking Mathieu van der Poel heeft na een sensationele finale de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlands kampioen was na ruim 260 kilometer als eerste in Berg en Terblijt, nadat de finale op 44 kilometer van de meet geopend door hemzelf. Zo wint hij 39 jaar na vader Adrie van der Poel (1990) ook de Gold Race. In de slotkilometer leken Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang nog te gaan strijden om de winst.

Elftal gaat vroeg op pad
265 kilometer koers en onderweg 35 beklimmingen, dat stond de renners te wachten in een zonovergoten Limburg. De kopgroep was al snel weg, eerst met acht en later kwamen daar nog drie bij. Nick van der Lijke (Roompot-Charles) en Marco Minnaard (Wanty-Gobert) zorgden voor de Nederlandse afvaardiging, Aaron Verwilst, Thomas Sprengers (beiden Sport Vlaanderen-Baloise), Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) en Jérôme Baugnies (Wanty-Gobert) vertegenwoordigen België.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

De overige koplopers waren Michael Schär (CCC), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Grega Bole (Bahrain Merida), Marcel Meisen (Corendon-Circus) en Paolo Simon (Bardiani-CSF). De voorsprong liep op tot net iets boven de acht minuten. In het peloton namen Deceuninck-Quick-Step en Astana het voortouw.

Eerste demarrage komt van Van der Poel
Het peloton wachtte opvallend lang met het binnen hengelen van de beste vluchters. Pas in de laatste vijftig kilometer dook het gat onder de minuut. Op de Gulperberg, op 44 kilometer van het einde, was daar dan de verwachte aanval. Mathieu van der Poel sprong weg en kreeg enkel Gorka Izagirre mee. De Spaanse kampioen wilde alleen niet meedraaien, waardoor nog voor de Kruisberg het tweetal gepakt werd.

De demarrage van Van der Poel op de Gulperberg – foto: Cor Vos

Devenyns loodst Alaphilippe naar voren, Fuglsang schuift mee
Precies op dat moment, op de Eyserbosweg, nam Deceuninck-Quick-Step het initiatief. Dries Devenyns nam Julian Alaphilippe, Matteo Trentin en Jakob Fuglsang mee. Alaphilippe wachtte niet lang en ging al solo op de Eyserbosweg. Fuglsang wist met een ferme inspanning nog de oversteek te maken.

Achterstand van andere favorieten groeit
Op de top van de Eyserbosweg sloten Michal Kwiatkowski en Michael Woods nog aan bij Trentin, waardoor er vijf renners voor het overgebleven ‘peloton’ reden. Het verschil tussen de twee kopgroepjes was ongeveer vijftien seconden. Het peloton verloor een kleine minuut en leek geslagen, omdat een goede achtervolging niet op gang kwam.

Op de Keutenberg werd vanuit de achtergrond wel aangevallen, maar het gat met de koplopers werd niet gedicht. Opvallende afwezigen tussen de favorieten waren Alejandro Valverde en Peter Sagan. Bij de achtervolgers moest Woods lossen bij Trentin en Kwiat, die vlak voor de laatste Cauberg de koplopers voor zich uit zagen rijden. Een verdomd hoog tempo van Fuglsang liet het verschil weer oplopen.

De achtervolgers, met Trentin en Kwiatkowski op kop – foto: Cor Vos

Achtervolging komt niet op gang
In het peloton namen vier man van EF Education First het werk in handen, maar op de Cauberg hadden aanvallen van onder meer Jelle Vanendert geen resultaat. Het werd wel een slagveld achter Kwiatkowski en Trentin. Voor de laatste klim van de dag – de Bemelerberg – deden onder meer Schachmann, Mollema en Clarke nog een poging om voor een podiumplek te rijden.

Alaphilippe countert demarrages Fuglsang
Fuglsang bleef meerijden met Alaphilippe, in de wetenschap dat de Fransman over een betere sprint beschikt. Op de Bemelerberg plaatste de Deen nog wel een demarrage, maar die wist Alaphilippe simpel te counteren. Op 4,5 kilometer probeerde Fuglsang het wéér, maar ook dit keer zat zijn medevluchter direct op het wiel.

Bizarre slotfase
De laatste kilometers waren vlak richting de brede baan in Berg en Terblijt. Het gepoker voorin van Alaphilippe en Fuglsang zorgde ervoor dat Kwiatkowski terug kon keren. Van der Poel wist zelfs nog het gat te dichten, maar hij moest alles zelf klaren met een hele groep in zijn wiel. In de laatste 300 meter sloot hij aan bij de drie koplopers en begon hij zijn sprint, waar niemand, maar dan ook niemand een antwoord op had.

RIDE Magazine
2 Reacties
21-04-2019 17:10
Nog nooit meegemaakt. Nog ... nooit ... meegemaakt. Fe-no-me-naal !!
21-04-2019 18:20
Het rijtje is na 2 decennia nog eens aangevuld : Anquetil Merckx Maertens Hinault Armstrong .. Van der Poel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.