Voorbeschouwing: Tour of Norway 2019
In al het Giro-geweld zou je bijna vergeten dat ook de Tour of Norway (2.HC) nog op het programma staat. Deze rittenkoers begint dinsdag en duurt dit jaar zes dagen, terwijl het vorig jaar nog een vijfdaagse was. Er wordt een opvolger gezocht voor de afwezige Eduard Prades. Welke sterke beer schrijft de ronde op zijn naam? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Noorwegen kent de Arctic Race of Norway en had de Tour des Fjords, maar er is ook nog de Tour of Norway. Deze rittenkoers is pas toe aan zijn negende editie, maar kan al bogen op een puike erelijst. De eerste winnaar was een Nederlander: Wilco Kelderman wist in 2011 als twintigjarige jongeling het eindklassement naar zich toe te trekken. De Tour of Norway was toen nog UCI 2.2, wat betekende dat de tegenstand bestond uit internationale talenten, lokale favorieten en verdwaalde exoten.
In 2012 kreeg de Tour of Norway al promotie naar een UCI 2.1-koers, om vanaf 2014 door te groeien naar een 2.HC-wedstrijd. Deze ontwikkeling leidde op den duur ook tot een sterker deelnemersveld. In 2012 én 2013 kreeg het thuispubliek een favoriete winnaar met Edvald Boasson Hagen. De thuisrijder wist de koers ook in 2017 te winnen, waardoor hij zich met drie eindzeges niet geheel verrassend recordhouder mag noemen. De andere eindwinnaars luisteren naar de namen Maciej Paterski, Jesper Hansen en landgenoot Pieter Weening.
In de zomer van 2018 werd besloten om de Tour of Norway en de Tour des Fjords samen te brengen in een zesdaagse. “We beslaan door de samenwerking heel het zuiden van Noorwegen en hebben de mogelijkheid om zelfs grotere gebieden aan te doen wanneer de koers zes dagen zal duren. Dit zal ons aantrekkelijker maken”, zei de toenmalige koersdirecteur van de Tour des Fjords. Dat heeft dus geresulteerd in de huidige Tour of Norway.
Laatste winnaars Tour of Norway
2018: Eduard Prades
2017: Edvald Boasson Hagen
2016: Pieter Weening
2015: Jesper Hansen
2014: Maciej Paterski
2013: Edvald Boasson Hagen
2012: Edvald Boasson Hagen
2011: Wilco Kelderman
Vorig jaar
Afgelopen seizoen ging de eindoverwinning naar de Spaanse puncheur Eduard Prades. Hij greep op de slotdag de macht, zonder een rit te winnen. De ronde was de eerste vier dagen een feestje voor LottoNL-Jumbo en Dylan Groenewegen. De Nederlandse topsprinter won drie van de eerste vier etappes.
Op de vijfde dag werd de heuvelachtige rit naar Lillehammer Groenewegen te veel; hij stond de leiderstrui af aan Prades. De Spanjaard verloor de ritzege aan Alexander Kamp, maar bleef de Deen wel drie seconden voor in het eindklassement. De derde plek in de eindrangschikking was voor Boasson Hagen.
Top-5 Tour of Norway 2018
1. Eduard Prades (Euskadi-Murias)
2. Alexander Kamp (Virtu) op 3s
3. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 12s
4. Carl Fredrik Hagen (Joker-Icopal) op 21s
5. Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) op 28s
Parcours
Was de Tour of Norway vorig jaar nog een vijfdaagse, heeft de organisatie er dit jaar een dag bij gedaan. De ronde gaat in zes dagen van Stavanger aan de westkust van Noorwegen, via een zuidelijk ommetje richting de finishplaats Hønefoss, dat iets ten noorden van Oslo ligt.
Dinsdag 28 mei, etappe 1: Stavanger – Egersund (168,2 km)
De eerste etappe van Stavanger naar Egersund is voor de sprinters. Onderweg liggen twee beklimmingen van derde categorie: eerst Kverneland en later nog Gloppedalsura. Na die laatste klim is het echter nog 85 kilometer naar de vlakke finish in Egersund. Na 135 kilometer passeert het peloton al eens de eindstreep, waarna nog een lokale ronde rondom Egersund volgt van ruim dertig kilometer. Echt iets voor de sprinters.
Start: 13.50 uur
Finish: 17.55-18.15 uur
Woensdag 29 mei, etappe 2: Kvindesdal – Mandal (174 km)
De tweede etappe start in Kvindesdal, de plek waar de meeste Amerikaanse mensen van Noorwegen wonen. De koers voert de renners in zuidelijke richting. In de eerste honderd kilometer zitten twee klimmetjes (Ravneheia en Ballestad), maar het lijkt aan te gaan komen op de lokale rondes rond finishplaats Mandal. De idyllische kustplaats is de meest zuidelijk gelegen stad van Noorwegen. Na 136 kilometer rijden de renners het lokale parcours van 9,6 kilometer op, waarna vier rondes volgen. De finish langs de haven van Mandal is vlak.
Start: 13.45 uur
Finish: 17.55-18.20 uur
Donderdag 30 mei, etappe 3: Lyngdal – Kristiansand (179,9 km)
De derde etappe gaat in een grote noordelijke boog van Lyngdal naar Kristiansand. In principe hadden de renners ook direct oostwaarts kunnen gaan, maar de organisatie heeft anders besloten. Mede daardoor liggen er wel twee forse klimmetjes in de eerste honderd kilometer van de rit. Na 16 kilometer de Kleivtjønn (2e categorie) en na 93 kilometer de Haugebakkmyrane (3e categorie).
Daarna dalen de renners af richting zeeniveau, waar na 145 kilometer de lokale ronde rond Kristiansand opgereden wordt. Daar zit nog een link heuveltje in, dat geen categorie opgeplakt heeft gekregen. Het mag dan ook geen probleem zijn voor de sprinters. Kristiansand wordt aangezien als het hart van zuidelijk Noorwegen. Het is dan ook de vijfde grootste stad van het land met 92 duizend inwoners.
Start: 13.30 uur
Finish: 17.50-18.15 uur
Vrijdag 31 mei, etappe 4: Arendal – Sandefjord (224,4 km)
De vierde etappe gaat over de grens van de tweehonderd kilometer heen. Het is daarmee de langste rit van deze ronde. Het traject leidt de renners steeds meer noordwaarts. Het belooft een rit te worden met de nodige kuitenbijters. In de tweede helft liggen twee gecategoriseerde beklimmingen met de Henneseidfjellet en de Eidanger.
Na 197 kilometer draaien de renners het lokale parcours op, waarna nog 27 interessante, golvende kilometers volgen. Deze plaatselijke ronde was vorig jaar ook het decor voor het Noors kampioenschap. Vanaf 1500 meter voor de finish gaat het in dalende lijn richting de eindstreep. Zijn de sprinters er in de bochtige finale nog bij?
Start: 12.15 uur
Finish: 17.45-18.15 uur
Zaterdag 1 juni, etappe 5: Skien – Drammen (159,7 km)
Er zullen niet veel wielerwedstrijden zijn die een start- en finishplaats kennen die in de Nederlandse taal werkwoorden zijn. Op de vijfde dag van de Tour of Norway is dat wel het geval. Het peloton rijdt via een westelijke lus van Skien naar Drammen. Halverwege ligt het zwaartepunt, met de beklimmingen van Reshjemheia (2e categorie) en Meheia (1e categorie).
Vanaf de top van de Meheia is het nog ruim zestig kilometer naar de finish. De laatste – pak ‘m beet – twintig kilometer zijn volledig vlak. Wist u dat Drammen al genoemd werd in de verhalen die geschreven werden in de tijd van de Vikingen? Dat was rond het jaar 1200 na Christus al het geval. In deze stad wordt aan de waterkant gefinisht na een laatste rechte lijn van anderhalve kilometer. Vlak daarvoor liggen nog twee gevaarlijke haakse bochten.
Start: 14.00 uur
Finish: 17.50-18.15 uur
Zondag 2 juni, etappe 6: Gran – Hønefoss (175,1 km)
We hebben nog geen koninginnenrit genoemd, omdat die pas op de laatste dag is ingepland. Een echt gevaarlijke rit is het niet, want het lijkt vooral op de laatste twintig kilometer aan te komen. Vroeg in de rit ligt nog de Bleiken Stasjon van tweede categorie.
Daarna is het zaak om over goede benen te beschikken op de klim van Smeden. Deze klim is van eerste categorie, 4,1 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,0%. Daarbij moet opgemerkt worden dat er enkele korte dalende stroken bij zitten. De top ligt op 11,5 kilometer van de finish. Er moet dus nog flink gedaald worden. De laatste twee kilometer zijn zo goed als vlak.
Start: 11.10 uur
Finish: 15.20-15.40 uur
Favorieten
De winnaar van vorig jaar ontbreekt op de startlijst. Eduard Prades verdiende een transfer naar Movistar, maar de Spaanse armada ontbreekt bij de deelnemers. De nummers twee en drie van afgelopen jaar zijn er deze editie wel bij. Een groot deel van dit peloton kwam afgelopen weekend al uit in de Hammer Series in Stavanger.
Edvald Boasson Hagen werd vorig jaar derde. Voor de 32-jarige Noor van Dimension Data is thuis rijden altijd een extra motivatie. Na een rustperiode van drie weken hervatte hij de koers in de Hammer Series in Stavanger. Het voorjaar sloot hij af met een veertiende plek in Eschborn-Frankfurt. Kan hij zijn vierde eindzege pakken in deze Tour of Norway? In de ploeg rijdt ook nog Michael Valgren, wiens voorjaar erg tegenviel. Het is erg onduidelijk hoe hij in zijn vel steekt, maar dit werk moet de Deen kunnen.
Vanuit Belgisch oogpunt zijn er diverse interessante renners om naar te kijken. Wat te denken van het koppel Remco Evenepoel en Yves Lampaert bij Deceuninck-Quick-Step. De jongeling vond in de Hammer Series een koers op zijn maat, want het wedstrijdverloop is daar te vergelijken met een juniorenkoers. De ploeg van manager Patrick Lefevere won de sprintkoers in Stavanger. Bij EF Education First is het Sep Vanmarcke die zich wil tonen; hij is meer dan alleen een hardrijder en moet de venijnige Noorse heuvels aan kunnen.
En dan Lotto Soudal, waar Tim Wellens en Bjorg Lambrecht de ploeg aanvoeren. De loterijploeg miste op een haar na de winst in de klimwedstrijd van de Hammer Series, dus bergop zit het wel goed bij Lotto Soudal. Tot de kanshebbers behoort ook thuisrijder Carl Fredrik Hagen. De 27-jarige Noor eindigde vorig jaar net naast het podium in de Tour of Norway. Meerdere troeven dus voor Lotto Soudal!
Team Sunweb hangt van pech aan elkaar dit seizoen. In de Giro d’Italia die bezig is, zijn nog maar vier van de acht gestarte renners over. Het laatste lichtpuntje van de Duitse formatie kwam van Cees Bol, die in de Tour of California de slotrit won. De sterke Nederlander is er in Noorwegen ook bij. Samen met Marc Hirschi maakt hij kans op de eindzege. Het voordeel van Bol is dat hij ook een snelle sprint heeft en zo (belangrijke) bonificaties kan winnen.
Bij Astana lijkt Luis Léon Sanchez de aangewezen persoon om voor een klassement te gaan. De Kazachstaanse ploeg won dit jaar al heel veel ‘kleine’ rondjes. Zet LLS ook de Tour of Norway bij die lijst? Bij Caja Rural-Seguros RGA is Alex Aranburu de Spaanse joker en Delko Marseille Provence rekent op de Italiaan Mauro Finetto. Aranburu werd vorig jaar nog vijfde in deze rittenkoers. Bij Trek-Segafredo is het oppassen voor Mads Petersen, terwijl Roompot-Charles kan inzetten op oud-winnaar Pieter Weening, die steevast goed is in Noorwegen, en Nick van der Lijke.
Verder zijn thuisrijders August Jensen (Israel Cycling Academy) en Krister Hagen (Riwal Readynez) goede kanshebbers. Zij kunnen goed een heuvel over en hebben stevige sprintbenen. Bij Hagen in de ploeg rijdt ook Alexander Kamp, de Deen die vorig jaar de slotrit won in de Tour of Norway en tweede werd achter Prades. Drie continentale ploegen staan aan de start. Onder hen ook de opleidingsploeg van Uno-X, waar Kristoffer Skerping in de gaten gehouden moet worden. De voormalig prof van Cannondale-Drapac won begin mei nog de Ringerike GP (1.2) in eigen land.
Sprinters
Alexander Kristoff behoort tot de groep sprinters die mogelijk ook deze ronde kan winnen. De Noorse beer van UAE Emirates heeft diverse sprintkansen en zou een paar heuvels moeten overleven. De winnaar van Gent-Wevelgem heeft een sprinttrein met zich mee. Ook Chris Lawless moet de heuvels in Noorwegen kunnen overleven. Dat liet de Brit van Team Ineos begin mei zien in de Tour de Yorkshire, die hij winnend af wist te sluiten door in de slotrit Greg Van Avermaet te volgen. Bij Ineos rijdt ook nog thuissprinter Kristoffer Halvorsen.
Bij Deceuninck-Quick-Step is Álvaro José Hodeg de sprinter van dienst. Jumbo-Visma neemt Danny van Poppel mee, terwijl ook EF Education First en Roompot-Charles rappe Nederlanders meenemen, met respectievelijk Moreno Hofland en Danny’s broer Boy van Poppel. Luka Mezgec lijkt uitgespeeld te gaan worden bij Mitchelton-Scott.
Andere namen waar we op moeten letten in de sprints? Bram Welten bij Arkéa-Samsic, Nelson Soto van Caja Rural-Seguros RGA, Eduard Grosu en Brenton Jones van Delko Marseille Provence, Tom Van Asbroeck bij Israel Cycling Academy, Nicolai Brøchner van Riwal Readynez en de Belg Sacha Weemaes van Sport Vlaanderen-Baloise.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Cees Bol, Edvald Boasson Hagen
** Luis Léon Sánchez, Alexander Kamp, Chris Lawless
* Bjorg Lambrecht, Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke, Alex Aranburu
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
In Noorwegen is het allesbehalve warm. De ronde begint in Stavanger bij een licht zonnetje, maar de temperatuur is slechts acht graden. Door de harde wind (kracht 4 uit het noordwesten) ligt de gevoelstemperatuur nog lager. Heel veel warmer dan 11 à 12 graden zal het de komende week niet worden. De wind blijft krachtig waaien. Mogelijk is de afsluiter wel positief op het gebied van weer: in Hønefoss wordt achttien graden verwacht op de slotdag.
In Nederland is een keer niet Eurosport de zendgemachtigde van deze wedstrijd. Ziggo Sport heeft de rechten en zendt de etappes uit op het open Ziggo Sport-kanaal en Ziggo Sport Select. Alle uitzendingen beginnen om 15.45 uur, alleen de slotrit-uitzending begint om 13.15 uur. Etappes drie en vijf zijn alleen te zien op Ziggo Sport Extra.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.