Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Albi
foto: Cor Vos
maandag 15 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Albi

De renners koersen maandag verder richting het zuiden, om precies te zijn van Saint-Flour naar Albi. En dat is toch opvallend, aangezien de tweede maandag van de Tour vaak het moment is voor de eerste rustdag. Wat kunnen we verwachten in deze ruim tweehonderd kilometer lange etappe? WielerFlits blikt vooruit.

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Albi?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

De tiende etappe van de Tour de France 2019 is met 217,5 kilometer behoorlijk lang. De moeilijkste passages liggen in de beginfase, waardoor de verwachting is dat dit uitdraait op een massasprint. Opmerkelijk is dat het peloton koerst op deze dag. Vaak is het maandag-rustdag, maar de Tour kiest voor dinsdag 16 juli als dag van bezinning.

De start is in Saint-Flour, de stad waar Thomas Voeckler in 2011 na een monstervlucht de gele trui veroverde. Weet u nog wel? Een kopgroep met erkende aanvallers als Voeckler, Sandy Casar, Luis Léon Sánchez, Juan Antonio Flecha… Gaat er al een belletje rinkelen? Johnny Hoogerland was ook mee, want hij wilde de bergtrui. Maar plots lag de Zeeuw in het prikkeldraad.

Een auto van de organisatie haalde op een smalle landweg de kopgroep in, maar moest uitwijken voor een boom. Daarbij werd Hoogerland de hekken in gekatapulteerd en kwam ook Flecha ten val. Dat Sánchez uiteindelijk in Saint-Flour de rit won en dat Voeckler het geel pakte, weten weinig mensen (in Nederland) nog. Een tot tranen geroerde Johnny Hoogerland op het podium met de bollentrui en de prijs voor de strijdlust staat in het geheugen gegrift.

Laten we hopen dat op weg van Saint-Flour naar Albi zulke beelden ons bespaard blijven. Onderweg krijgen de renners al snel de Côte de Mallet (2,2 km aan 5,2%) en de Cote de Chaudes-Aigues (3 km aan 6,6%) voor de wielen. Daarna ligt vlak voor het 100 kilometerpunt nog de Côte d’Espalion (5,2 km aan 4,9%).

Na een passage in Rodez – ja, daar waar Greg Van Avermaet eindelijk eens afrekende met zijn tweede plaatsen – is de tussensprint van de dag in La Primaube gelegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish volgt nog de Côte de la Malric (3,6 km aan 4,7%). Dat is de laatste echte hindernis van de dag, waarna de renners in golvende en licht dalende lijn richting Albi gaan. De laatste 900 meter zijn licht oplopend en gaan rechtdoor. Alle ruimte om te sprinten dus, zo vlak voor de rustdag.

Albi ontvangt dit jaar de Tour voor de dertiende keer. In 1953 was de eerste keer en won André Darrigade. Zestig jaar later wist Peter Sagan de ritwinst te pakken, dat was in 2013. Ter vergelijking: de Fransman Darrigade won in zijn loopbaan 22 etappes in de Tour, Sagan staat nu op twaalf gewonnen Tourritten. Wie schaart zich in een rijtje met deze twee grote namen in het wielrennen?


Start: 12.25 uur in flag-fr Saint-Flour
Finish: 17.28-17.59 uur in flag-fr Albi


Favorieten

Welk scenario zal er kunnen we bijschrijven in finishplaats Albi? Mogen de verzamelde wielerfans klappen voor een zegevierende solist? Krijgen we een gevecht tussen enkele koplopers? Of draait de etappe uit op een (massa)sprint? Het kan allemaal in deze tiende etappe van de Tour, aangezien het parcours toch behoorlijk selectief is. En dan hebben we het vooral over de eerste honderd kilometer, door de uitlopers van het Centraal Massief.

Wees niet verrast mochten de vluchters uit de greep blijven van het peloton, dat snakt naar de eerste rustdag. Aan de andere kant: er zijn nog enkele topsprinters die azen op hun eerste ritzege. Caleb Ewan, Michael Matthews en Alexander Kristoff; om er maar een paar te noemen. En de vraag is hoeveel kansen ze nog zullen krijgen, aangezien het niet lang meer duurt vooraleer het peloton de Pyreneeën en de Alpen intrekt.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Wat? Niet Dylan Groenwegen, maar Peter Sagan krijgt vier sterren? Dat behoeft enige uitleg, aangezien de Nederlander van Jumbo-Visma momenteel toch de snelste man op twee wielen is. Maar in finishplaats Albi gaat niet alleen om pure snelheid. Sterker nog: mensen met oog voor detail zien dat de laatste zevenhonderd meter (aan 3%) nog aardig bergop lopen, wat ideaal is voor een machtsspurter als Peter Sagan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de etappe zelf. Zo moeten de renners ongeveer vijftienhonderd hoogtemeters overwinnen.

Een pure sprinter als Dylan Groenwegen zal kortom een superdag moeten hebben, om fris en fruitig (voor zover dat kan) aan de sprint te beginnen. Dit geldt natuurlijk veel minder voor een allrounder als Sagan, die het juist moet hebben van een wat zwaardere wedstrijd. De sprintkopman van BORA-hansgrohe is andermaal bezig aan een uitstekende en vooral regelmatige Tour. Zo won de Slowaak al in Colmar, maar eindigde hij ook meerdere malen in de top-10. Mocht Sagan winnen in Albi, dan doet hij (alweer) een uitstekende zaak in het puntenklassement.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Laat Caleb Ewan een ideale finish uittekenen, en het komt in de buurt van de laatste kilometer in Albi. De Australiër is dol op een licht oplopende aankomst, aangezien hij dan nog meer zijn power en explosiviteit kan aanspreken. De sprinter van Lotto Soudal heeft nog altijd niet gewonnen in deze Tour, maar toch kunnen we niet spreken van een mislukt debuut. Ewan werd namelijk al derde in Brussel en Nancy, terwijl hij in Chalon-sur-Saône een banddikte tekort kwam om Dylan Groenewegen van zijn eerste zege te houden.

Het is niet geheel toevallig dat de aankomst in Chalon-sur-Saône lichtjes bergop liep. De grote vraag is: weet Ewan zijn wiel nu wél als eerste over de streep te drukken? Gelukkig voor de Australiër heeft zijn ploeg al een ritzege beet, na de demonstratie van Thomas De Gendt in het Centraal Massief. De 25-jarige Ewan ziet de laatste dagen af als het bergop gaat, maar moet deze etappe toch wel kunnen overleven. En mocht de rappe man al vroeg lossen, dan heeft hij nog de tijd om terug te keren.

Dylan Groenewegen blikt vooruit op de sprintkansen in Albi

“Nu komen er weer iets zwaardere ritten aan. Het is vooral uitkijken naar de rustdag. In de elfde etappe hebben we weer een sprint”, zo vertelde Dylan Groenewegen na zijn eerste ritzege in De Avondetappe. Was de sprintkopman van Jumbo-Visma even de tiende etappe naar Albi vergeten? Of verwacht de Nederlander dat het te zwaar zal zijn voor de pure sprinters? Het is zeker geen vreemde gedachte, gezien de opgestapelde vermoeidheid en het op- en afgaande parcours. Maar we doen er toch maar goed aan om Groenewegen niet te onderschatten.

De 26-jarige renner is zeker niet de beste klimmer in dit peloton, maar alles zal afhangen van de start. Mochten we een razendsnelle openingsfase krijgen vol demarrages, dan is de kans groot dat Groenewegen al vroeg moet lossen. Zie dan nog maar eens terug te komen. Het valt echter ook niet uit te sluiten dat er al snel een kopgroepje wegrijdt, wat voor de nodige rust zal zorgen in het peloton. En dit geeft Groenewegen dan weer de kans om te herstellen. Een ding is zeker: het is geen abc’tje voor de Noord-Hollander, maar kansloos is hij allerminst.

Wat voor Groenewegen geldt, geldt ook voor Elia Viviani. De Italiaan klimt zeker niet zo goed als een Peter Sagan of Michael Matthews, maar kan wellicht wel zijn wagonnetje aanhaken. En we weten dat Viviani dan levensgevaarlijk is, zo liet hij zien in Nancy. Het probleem voor de sprinter is alleen dat zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step de gele trui in het bezit heeft, waardoor ze niet massaal zullen wachten op een lossende Viviani. De veelwinnaar uit Isola della Scala zal het vooral zelf moeten doen. En nu maar hopen dat hij een goede dag heeft…

Michael Matthews (midden) – foto: Cor Vos

Het is de vraag of Groenewegen en Viviani er nog bij zullen zijn in de finale. Die vraag hoeft Michael Matthews zich niet te stellen. De spurter van Team Sunweb zoekt nog naar zijn eerste ritzege, maar met de vorm zit het wel snor. De Australiër legt een bijzondere regelmaat aan de dag: alleen op La Planche des Belles Filles en in Brioude eindigde hij niet in de top-10. Toch moet hij in de sprints zijn meerdere erkennen in een of meerdere renners. En als hij dan het groepsspurtje wint (Épernay en Saint-Étienne), is het voor een ereplaats.

Is het maandag dan eindelijk raak voor Matthews? De man uit Canberra heeft het voordeel dat hij de (vele) hoogtemeters beter verteert dan zijn concurrenten. Bovendien loopt de aankomst licht omhoog, waardoor we meer een machtssprint krijgen dan een spurt op hoge snelheid. Dat is in het voordeel van Matthews, maar ook van Matteo Trentin en Sonny Colbrelli. De twee Italianen hebben al flink wat ereplaatsen verzameld, maar wanneer komt nu eens die prestigieuze overwinning? Let ook op de rappe Jasper Stuyven, de Belg is in vorm!

Mocht het inderdaad uitmonden in een sprint, dan is het ook nog uitkijken naar Giacomo Nizzolo (zevende in Nancy en Chalon-sur-Saône) en Alexander Kristoff. De Noor werd al tweede in Nancy, maar is ook bijzonder wisselvallig. Misschien speelt UAE-Emirates wel Jasper Philipsen uit. De jonge Belg wist in Chalon-sur-Saône al naar een vijfde plaats te sprinten en verteert wat makkelijker de vele heuvels. En wat kunnen we verwachten van André Greipel en Andrea Pasqualon, twee renners die wel houden van een licht oplopende aankomst?

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

We gaan uit van een sprint, maar het is ook niet uitgesloten dat de rappe mannen een snipperdag nemen. In dat geval is het uitkijken naar de sterke vluchters. Er zijn er teveel om op te noemen, maar dit is een ideale etappe voor Thomas De Gendt, die zoveel indruk maakte richting naar Saint-Étienne. Maar ook Niki TerpstraIván García, Greg Van Avermaet en Nils Politt zijn interessante namen. Met andere woorden: zoek naar sterke beren met een grote motor, die bovendien een finale kunnen rijden.

Wie graag in de vroege vlucht wil zitten, kan maar beter Lilian Calmejane in de gaten houden. De Franse rasaanvaller heeft nog geen indruk kunnen in de eerste Tourweek, maar de renner van Total Direct Energie komt uit… Albi! Dat klopt, de finishplaats van deze etappe. Kan Calmejane zich onderscheiden voor eigen volk?

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Albi?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Caleb Ewan, Dylan Groenewegen
** Elia Viviani, Michael Matthews, Sonny Colbrelli
* Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo, Jasper Stuyven

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De renners mogen deze Tour niet klagen over het weer, want maandag schijnt opnieuw de zon. In startplaats Saint-Flour is het een graad of twintig, terwijl het in finishstad Albi bijna dertig graden is. De wind waait voornamelijk vanuit het westen, terwijl de kans op neerslag nihil is.

De etappe naar Albi is vanaf 14.10 uur live te volgen op NPO1 en Sporza. Eurosport 1 is er al bij vanaf het begin, om precies te zijn om 12.00 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.