Tour 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit rond Pau
foto: Cor Vos
vrijdag 19 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing individuele tijdrit rond Pau

De drie bergetappes in de Pyreneeën krijgen met de individuele tijdrit rondom Pau tussendoor extra glans. Daags na de eerste serieuze bergrit en daags voor de rit met aankomst op de Tourmalet, staat een chrono van 27,2 kilometer op het programma. En die is alles behalve vlak. WielerFlits kijkt vooruit naar het parcours en de favorieten.

[unibet title=”Wie wint de tijdrit in Pau?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

De dertiende etappe van de Tour de France 2019 was in Nederland wellicht wel de meest besproken. Een individuele tijdrit van 27,2 kilometer. Was één tijdrit niet te weinig voor een kopman als Tom Dumoulin? Inmiddels is die discussie al lang achterhaald, want Dumoulin doet niet mee vanwege een knieblessure. Maar eerder al koos hij vol voor de Giro d’Italia en zou hij daarna kijken wat er in de Tour nog mogelijk was.

Dus is het voor de andere klassementsrenners een dag waarop zij met seconden en misschien wel minuten kunnen smijten. De chrono is alles behalve vlak, want er zitten twee fors omhooglopende passages is. Vanuit Mazerens-Lesons volgt een stuk van 1,8 kilometer aan 7% en halverwege is er nog de Cote d’Esquillot (1,1 km aan 6,5%) opgenomen in het parcours rondom Pau.

De top van de Esquillot ligt op twaalf kilometer van de finish. Na die top keren de renners weer om richting de stad. De laatste tien kilometer zijn zo goed als vlak, al zit er in de laatste kilometer van de oplopende finish op de Rue du Maquis Le Béarn nog een korte strook die de 17% aantikt. De winnaar volgt Karl Litschi en Bernard Hinault op. Zij wisten in respectievelijk 1939 en 1981 de eerdere Tourtijdritten in Pau te winnen.

Onderweg zijn drie tussenpunten: na 7,7 kilometer (in Cériset), na 15,5 kilometer (op de top van de Esquillot) en na 21,9 kilometer (in Jurançon).

Voor Pau is het een 71ste weerzien met de Tour de France. Waarom? Pau is de ideale uitvalsbasis om de Pyreneeën in te rijden of te verlaten. Het profileert zich als fietsstad met 125 kilometer aan fietspaden. Naast de focus op fietsen denkt men ook op andere manieren na over het milieu: zo presenteert Pau in september 2019 buslijnen die op waterstof rijden.

Eerder op de dag staat op hetzelfde parcours als de tijdrit bij de mannen La Course voor de vrouwen op het programma. Zij werken vijf keer het traject af voor een koers van in totaal 121 kilometer.


Start (eerste renner): 14.00 uur in flag-fr Pau
Finish (laatste renner): 17.55 uur in flag-fr Pau


Favorieten

Voor een individuele tijdrit zijn nooit heel veel kanshebbers, zeker in grote rondes zijn het voornamelijk de klassementsrenners die boven komen drijven in tijdritten. Bij afwezigheid van erkende tijdrijders als Chris Froome en Tom Dumoulin zien de specialisten hun kans. Ook de wereldkampioen gaan we niet zien: Rohan Dennis stapte donderdag in de eerste Pyreneeënrit af.

Wout van Aert debuteert in zijn tricolore – foto: Cor Vos

Wout van Aert als topfavoriet voor de enige individuele tijdrit in de Tour de France. Na zijn prestaties in het Critérium du Dauphiné, op het BK tijdrijden en tijdens de eerste twaalf dagen van de Tour de France kan je er bijna niet meer omheen. In de Dauphiné zette de Belg de concurrentie in Roanne op meer dan een halve minuut op een gelijkwaardig parcours. Halverwege lag een heuveltje waarop Van Aert zijn power goed kwijt kon, net zoals in Pau.

Anderhalve week later maakte Van Aert op het Belgisch kampioenschap duidelijk dat zijn optreden in de Dauphiné geen one day wonder was. Over 38 kilometer zette hij Yves Lampaert op een halve minuut. Ondertussen was bekend dat Van Aert met Jumbo-Visma naar de Tour zou gaan, waar hij op dag twee een grote rol speelde in de winst in de ploegentijdrit. Gezien het parcours en de topvorm die WVA heeft, schrijven wij hem op als topfavoriet in Pau.

Geraint Thomas – foto: Cor Vos

Voor Geraint Thomas is het een belangrijke dag op jacht naar titelprolongatie in de Tour de France. Van oorsprong is de Britse kopman van Team Ineos een achtervolgingsrenner op de baan. Tijdrijden kan hij dus wel. In de ploegentijdrit werd hij met zijn ploeg tweede, maar hoe doet de ex-Brits kampioen tijdrijden het in zijn eentje? Na zijn Tourzege van vorig jaar genoot de Ineos-kopman vooral, waardoor hij eerder dit seizoen vooral bezig was op zijn vorm oude gewicht terug te vinden. Dat lijkt te zijn gelukt.

Eerder dit jaar werd hij tiende in de tijdrit van de Ronde van Romandië, waarin hij derde werd in het klassement. De Ronde van Zwitserland begon hij met een dertiende plek in de proloog. Vorig seizoen – toen Thomas de Tour wist te winnen – had hij een soortgelijke aanloop op tijdritgebied, maar werd hij in de enige individuele tijdrit naar Espelette knap derde achter concurrenten Dumoulin en Froome. Als het moet, kan hij dus pieken. Op La Planche des Belles Filles kwam hij al heel sterk voor de dag.

Zwitsers kampioen Stefan Küng – foto: Cor Vos

Stefan Küng is een gewaardeerde knecht voor Thibaut Pinot bij Groupama-FdJ, maar ook een zeer sterke tijdrijder. De 25-jarige Zwitser won vlak voor de Tour de France nog het Zwitsers kampioenschap tegen de klok. Ook de tijdrit vroeg in het seizoen in de Ronde van de Algarve schreef Küng op zijn naam. Die was twintig kilometer lang over een licht golvend traject. Zijn derde seizoenszege boekte Küng in de Ronde van Romandië, waar hij een indrukwekkende solo uit de benen perste. Let op hem!

Der Panzerwagen is afgestoft en draait weer als een malle. Tony Martin heeft geen spijt van zijn overstap van Katusha-Alpecin naar Jumbo-Visma. Bij de Nederlandse ploeg maakt de Duitser deze Tour de nodige kilometers op kop voor de kopmannen, maar in Pau kan hij zijn eigen kans gaan. Voor de Tour pakte Martin de Duitse tijdrittitel en achter zijn naam staan diverse ereplaatsen in ritten tegen de klok van eerder dit seizoen. De vraag is hoe fris de viervoudig wereldkampioen tijdrijden is na al die dagen sleuren op kop.

Duits kampioen Tony Martin – foto: Cor Vos

Chad Haga heeft dit seizoen al een tijdrit in een grote ronde op zijn naam geschreven en dat kan niemand anders in de Tour zeggen. De Amerikaan van Team Sunweb verraste enigszins in Verona, waar de Giro d’Italia eindigde. Toch is Haga bezig om zich tussen de tijdrittop te nestelen. In de klimtijdrit naar San Marino werd hij zesde in de Giro. In tijdritten van kleinere rondes speelt hij dan weer een bijrol. De Tour van Haga is alles behalve indrukwekkend, maar in het verleden heeft Haga bewezen dat hij tijdens grote rondes uitstekend voor de dag komt in de tijdritten.

In de groep der favorieten zit met Steven Kruijswijk een sterke tijdrijder. De Brabantse kopman van Jumbo-Visma zweeft mee op het succes van zijn ploeg in deze Tour, maar hij toonde dit seizoen al aan over een goede tijdrit te beschikken. We gaan weer terug naar die rit tegen de klok in de Dauphiné, waarin Kruijswijk knap vierde werd. Dat was weliswaar op 49 seconden van Van Aert, maar het toonde aan dat op deze parcoursen Kruijswijk ook uit de voeten kan. In februari werd de kopman ook al vierde in de heuveltijdrit van de Ruta del Sol. Mocht Kruijswijk boven zichzelf uitstijgen, dan kan hij een grote slag slaan in het klassement.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Onderschat zeker de tijdrit van Egan Arley Bernal niet. De mede-kopman van Team Ineos is in topvorm en in de enigszins vlakke tijdrit van de Ronde van Zwitserland werd hij knap elfde. Deze tijdrit zal Bernal nog beter moeten liggen, gezien de oplopende delen in het parcours rond Pau. In de golvende tijdrit van 25,5 kilometer tijdens Parijs-Nice werd de Colombiaan in maart zesde. Daarnaast zal het vanwege zijn klassementsambities nodig zijn om een sterke tijdrit te rijden. Op welke concurrenten pakt Bernal tijd en op wie verliest hij terrein?

Julian Alaphilippe is een apart type. Hij is een springveer die goed bergop kan, maar hij heeft ondanks zijn kleine gestalte ook een stevige tijdrit in de benen. In de Dauphiné-tijdrit eindigde de Fransman van Deceuninck-Quick-Step als zevende, op een minuut van Van Aert. Daar werd hij omringd door klassementsrenners als Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Adam YatesJakob Fuglsang en Thibaut Pinot. Op een goede dag kan Alaphilippe zich dus meten met de toppers. Zeker met zijn hoogvorm is hij een grote outsider.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Naast Chad Haga kan Team Sunweb ook rekenen op Søren Kragh Andersen in de tijdrit van Pau. De Deen is een erkende hardrijder en dit jaar wist hij al de nodige goede uitslagen neer te zetten in tijdritten. In de Ronde van Zwitserland werd hij vierde (proloog) en derde (tijdrit) en in februari moest hij op golvend terrein in de Volta ao Algarve slechts twee seconden toegeven op Stefan Küng. Voordeel voor Kragh Andersen is dat hij zich de afgelopen week niet bovenmatig heeft hoeven inspannen voor een kopman. Voor Team Sunweb zou een succes tijdens deze Tour veel goed maken in het rampjaar 2019.

De Britse kampioen Alex Dowsett kan ook voor een ereplaats gaan. Sinds juni zit er een piek in de prestaties van de Brit. Het begon met een vierde plek in de proloog van de ZLM Tour. Ook werd hij nationaal kampioen tijdrijden. Andere kanshebbers op een mooie klassering zijn Yves Lampaert, Kasper Asgreen (beiden Deceuninck-Quick-Step), Michał Kwiatkowski, Spaans kampioen Jonathan Castroviejo (beiden Team Ineos), Nelson Oliveira (Movistar) en Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe).

[unibet title=”Wie wint de tijdrit in Pau?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Geraint Thomas, Stefan Küng
** Tony Martin, Chad Haga, Steven Kruijswijk
* Søren Kragh Andersen, Egan Bernal, Julian Alaphilippe, Yves Lampaert

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Pau bakt in de zon als de Tour de France er passeert. Het is vrijdag in de Zuid-Franse stad tussen 26 en 29 graden Celsius, de gevoelstemperatuur ligt zelfs nog iets hoger. De windkracht is matig, het waait vanuit het oosten.

De gehele tijdrit is live op tv te volgen. De uitzendingen van de NOS, Sporza en Eurosport 1 beginnen rond de klok van 13.50 uur. Kun je niet kijken? Geen probleem. WielerFlits verzorgt iedere etappe een liveblog, zodat je helemaal niets hoeft te missen!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.