Tour 2019: Quintana herrijst met zege in de Alpen, Alaphilippe overleeft
Nairo Quintana was bezig aan een geruisloze Tour, maar toen kwamen de Alpen. De Colombiaan maakte deel uit van de vroege vlucht, maar wist op de Galibier weg te rijden van zijn concurrenten. De renner van Movistar kwam uiteindelijk solo over de streep. Bij de favorieten viel Team Ineos aan, maar geletruidrager Julian Alaphilippe wist te overleven.
Er is al bijzonder veel gebeurd in de 106e editie van de Tour, maar wie nu de grote favoriet is voor de eindzege… Er kunnen nog zes renners de Ronde van Frankrijk winnen, maar dat was voor de start van de achttiende etappe naar Valloire. Het vermoeide peloton kreeg vandaag niet minder dan drie cols voor de kiezen: de Col de Vars, de Col d’Izoard en de Galibier. Zagen we vandaag de definitieve ondergang van geletruidrager Julian Alaphilippe?
Spectaculaire openingsfase
Het ging bij de start vooral over de uitsluiting van Tony Martin en Luke Rowe. Het verhaal is bekend: beide vechtersbazen werden gisteren na een aanvaring door de jury uit koers genomen. Jumbo-Visma en Team Ineos gingen nog wel gezamenlijk in beroep bij het CAS, maar het bleek verspilde moeite: exit Martin en Rowe. Enkele minuten voor de start kregen we ook de opgave door van Lukas Pöstlberger.
Hierdoor begonnen we met 156 coureurs aan de eerste van drie Alpenritten. De niet-klimmers prevelden voor het vertrek nog enkele schietgebedjes, in de hoop op een niet al te furieuze start. Maar voor veel renners en ploegen was dit een van de laatste kansen op dagsucces, en dus kregen we een spectaculair begin van de etappe. Na ruim veertig kilometer en ontelbare aanvalspogingen, was er nog altijd geen kopgroep weg.
Omvangrijke kopgroep met sterke klimmers
Pas na vijftig kilometer koers kregen 34 renners de zegen van het peloton, net als gisteren in de etappe naar Gap. Dit keer waren er echter heel wat sterke klimmers vertegenwoordigd, met onder meer Nairo Quintana, Romain Bardet, Adam Yates, Lennard Kämna en Michael Woods. Zij kregen het gezelschap van vijf Belgen: bolletjestruidrager Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Serge Pauwels en Jasper De Buyst.
De kopgroep kleurde ook een beetje Nederlands met Mike Teunissen en Dylan van Baarle, die opvallend genoeg de ruimte kreeg van zijn werkgever. Jumbo-Visma en Team Ineos hadden mannetjes mee vooraan, maar wat dan te denken van het Spaanse Movistar. De blauwe telecombrigade kon in de komende uren een tactisch plannetje uitwerken met Quintana, Andrey Amador en Carlos Verona.
Quintana en co beginnen aan Col de Vars
Het peloton liet (dan eindelijk) begaan, waardoor de voorsprong opliep tot meer dan zes minuten. Meer kregen de vluchters echter ook niet, aangezien Quintana de best geplaatste renner vooraan was. De Colombiaan volgde nog altijd maar op ruim negen minuten van gele trui Alaphilippe. Na ruim zeventig kilometer bereikten de koplopers de voet van de Col de Vars. Het was Wellens die tien kilometer later als eerste bovenkwam, voor Bardet.
Het betekende nog eens tien extra punten voor de renner van Lotto Soudal, die op jacht is naar de bolletjestrui. Het peloton – aangevoerd door Deceuninck-Quick-Step – kwam bijna acht minuten later boven, waardoor Quintana al bijna virtueel leider was. In de snelle afdaling van de Vars zagen we plots Nicolas Roche en een renner van Jumbo-Visma op de grond liggen. Het bleek al snel George Bennett te zijn…
Vallende Bennett komt met de schrik vrij
De Nieuw-Zeelander – die nog een belangrijke rol moet vervullen voor kopman Steven Kruijswijk – was even van de kaart. De renner van Jumbo-Visma wist zich niet veel later toch te herpakken en weer aan te sluiten in het peloton, ruim op tijd voor de tweede klim van de dag: de Col d’Izoard. Helemaal vooraan besefte Van Avermaet dat hij moest anticiperen, wilde hij deze Alpenreus overleven. En dus versnelde de Olympisch kampioen nog voor de voet.
Van Avermaet kreeg de Fransman Julien Bernard mee, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de Izoard. De achtervolgende groep volgde op meer dan één minuut, maar van paniek was (nog) geen sprake. Het was immers nog ruim elf kilometer tot de top, en de zwaarste stroken moesten nog komen. De koers leek wat voort te kabbelen, maar plots zagen we enkele mannen van Movistar op kop van het peloton. Mikel Landa had duidelijk plannen!
Mikel Landa heeft plannen: Movistar verhoogt het tempo
Daniel Martin, David Gaudu, Gianni Moscon en Guillaume Martin… Zomaar wat renners die het moordende tempo van Marc Soler niet konden volgen. De groep der favorieten was inmiddels gereduceerd tot een twintigtal renners, maar de grote favorieten – waaronder Alaphilippe – zaten er ‘gewoon’ bij. De geletruidrager had zelfs Enric Mas bij zich, die in de Pyreneeën nog vroeg moest afhaken.
In de achtervolgende groep werd er eveneens versneld op de steile flanken van de Izoard, en niet geheel toevallig door de betere klimmers. Zo probeerden Yates, Bardet en Quintana weg te rijden, maar de achtervolgers waren niet echt bereid om samen te werken. Het tempo lag wel hoog genoeg om Van Avermaet weer tot de orde te roepen, maar Bernard reed nog altijd alleen vooruit. De Fransman leek de volle buit te pakken op de Izoard.
Bernard als eerste boven op de Izoard
Maar de dappere aanvaller werd vlak voor de top voorbijgesneld door Caruso en Bardet, die vol voor de bergpunten gingen. In de afdaling kwamen ook Lutsenko, Quintana, Woods en Kämna aansluiten, waardoor we plots weer met zeven koplopers zaten. Het was vervolgens ruim vijf minuten wachten op de groep met daarin de klassementsrenners, waar het tempo flink was ingekakt.
In de afdaling van de Izoard wisten aardig wat renners weer aan te sluiten, waardoor we met veertien koplopers begonnen aan de laatste klim van de dag: de gevreesde Galibier. In de groep-Alaphilippe ging het tempo weer omhoog, maar ditmaal namen de mannen van Team Ineos het heft in handen. Het was duidelijk: de spanning steeg richting de ruim twintig kilometer lange Galibier.
Stilte voor de Galibier, Quintana versnelt
Het duurde echter een tijdje vooraleer de koers ontbrandde, aangezien de beginkilometers van de Galibier niet al te lastig waren, zeker niet voor doorgewinterde profs. De koplopers mochten nu echt dromen van een prestigieuze ritzege, want het verschil met de groep Alaphilippe-Kruijswijk was nog altijd ruim vijf minuten. Het was wachten op de steile stroken, hét moment voor Quintana om te versnellen.
De Colombiaan was bezig aan een vrij anonieme Tour, maar de renner van Movistar beschikte vandaag over goede benen. De 29-jarige renner danste weer op de pedalen, waardoor hij alsmaar verder wist uit te lopen op de eerste achtervolgers Bardet en Lutsenko. Quintana was dus op weg naar een hele mooie overwinning, maar wat gebeurde er allemaal bij de favorieten? Het was lang wachten op vuurwerk, maar gelukkig was daar Bernal.
De Colombianen zorgen voor spektakel, Alaphilippe kraakt
De jongere landgenoot van Quintana versnelde met nog twee kilometer te gaan, maar de andere favorieten bleven zitten. Het was wachten op de laatste kilometer en een demarrage van… Geraint Thomas! De regerend Tourwinnaar ging enigszins verrassend in de achtervolging op zijn jongere teammaat, maar het bleek wel de versnelling teveel voor Alaphilippe. De Fransman harkte zich naar boven, maar hij was wel moederziel alleen.
De renner van Deceuninck-Quick-Step wist wat hem te doen stond: risico’s nemen in de afdaling van de Galibier. Net als alle andere klassementsrenners, want het veld was flink uit elkaar geslagen. Bernal was nog altijd alleen, gevolgd door een groepje met Kruijswijk, Pinot, Buchmann en Thomas, die op zijn beurt weer was ingerekend. Niet ver daarachter reed Alaphilippe, maar de Fransman had geen steun meer.
Quintana soleert naar de zege, waaghals Alaphilippe houdt stand
Maar Alaphilippe kan toevallig heel goed dalen, wat hij liet zien in de afzink van de Galibier. De leider wist binnen een mum van tijd weer aan te sluiten bij de groep Thomas-Kruijswijk-Pinot, maar de Fransman nam al snel de kop, in de hoop tijdswinst te boeken. Heel even leek Alaphilippe weg te rijden, maar het was Rigoberto Urán die het gat wist te dichten. Het gebeurde echter allemaal achter een solerende Quintana.
De Colombiaan had ruim de tijd om zijn shirtje recht te doen en een zegegebaar te maken. Ruim één minuut na de binnenkomst van Quintana moest Bardet genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Lutsenko als derde over de streep kwam. Het was vervolgens wachten op Bernal, die flink wat tijd wist te pakken op de concurrentie. Geletruidrager Alaphilippe kwam uiteindelijk met Thomas, Pinot en Kruijswijk over de streep.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.