Emakumeen Bira verdwijnt definitief van wielerkalender
Elisa Longo Borghini gaat de geschiedenis in als de laatste winnares van de Baskische Women’s WorldTour-koers Emakumeen Bira. Volgens de organisatie van de meerdaagse etappewedstrijd liggen aan de beslissing economische redenen ten grondslag. Mogelijk vindt in 2021 wel weer een etappekoers voor vrouwen plaats in het Baskenland, zo schrijft de Baskische krant El Correo.
Al langer hing het voortbestaan van de rittenkoers aan een zijden draadje. De koers stond immers al niet meer op de Women’s WorldTour-kalender van 2020. Maar nu heeft organisator Augustin Ruíz te kennen gegeven dat de koers volgend jaar niet georganiseerd zal worden. En dat komt volgens Ruíz vooral vanwege het gebrek aan financiële middelen.
Ongelijke behandeling
Twee andere grote Baskische wielerkoersen, de Ronde van het Baskenland en de Clásica San Sebastián, werden in 2018 door de Baskische overheid ondersteund met een bedrag van 220.000 euro, terwijl de organisatie van de Emakumeen Bira het dat jaar met nog geen 11.500 euro moest doen.
In een eerder interview waarin het voortbestaan van de koers ter sprake kwam liet Ruíz weten dat hij de ongelijke behandeling onacceptabel vond. Gezien de nieuwe eisen die aan de Women’s World Tour-wedstrijden worden gesteld, zou de subsidie van de Baskische overheid volgens hem minstens 80.000 euro moeten bedragen.
Het Baskische ministerie van Sport stelt op haar beurt weer dat in 2018 was overeengekomen dat de organisatie aan OCETA, thans al de drijvende kracht achter de Ronde van het Baskenland en de Clásica San Sebastián, zou worden overgedragen. De overheid acht het niet uitgesloten dat in de toekomst weer een WorldTour-meerdaagse voor vrouwen in de streek zal worden georganiseerd. Mogelijk in 2021 al zal ‘Emakumezkoeen Itzulia’ op de UCI-kalender staan.
Profkoers sinds 1992
Emakumeen Bira (dat niet meer betekent dan ‘vrouwenronde’) is een wedstrijd die sinds 1988 onafgebroken op de wielerkalender staat. De eerste vier edities waren enkel toegankelijk voor amateurs, maar vanaf 1992 zijn er profs welkom. Daarna waren het vooral rensters van buiten Spanje die zegevierden. Leontien van Moorsel was in 2001 de eerste Nederlandse, winnares Mirjam Melchers deed haar dit kunstje twee jaar later na. In 2008 en 2011 ging Marianne Vos met de eindwinst aan de haal.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.