Rik Verbrugghe, bondscoach met ballen
Analyse In hartje Brussel maakte bondscoach Rik Verbrugghe gisteren vijf van de acht namen bekend die België zullen vertegenwoordigen op het WK in Yorkshire. Vier plus één, eigenlijk. Gilbert, Van Avermaet, Teuns en Naesen waren certitudes. Evenpoel is de nummer vijf. Ferm dat Verbrugghe op een WK, waarvoor vijftien landgenoten in aanmerking komen, durft te kiezen voor “een speciaal geval”.
Dat Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet de absolute kopmannen zijn, was al even duidelijk. Niet meer dan terecht. Gilbert weet hij waar mee bezig is, daar in de Vuelta. Dat hij de goede conditie te pakken heeft, bewees hij al met ritwinst. En de Waalse Monegask is al zijn hele carrière een prima afwerker én heeft WK-ervaring zat. Gilbert is wellicht onze grootste troef in Yorkshire.
Uiteraard mag ook Olympisch kampioen Greg Van Avermaet die status opeisen. Van Avermaet slaagde er dit jaar nog niet in een grote vis binnen te halen, maar hij is er in de finale wel altijd bij. En er zijn er maar weinig die na 285 kilometer nog een sprint in de benen hebben als hij. Als het muntje de goede kant opvalt, kan de Waaslander zomaar zijn carrière bekronen met een regenboogtrui.
Martigny
Dat Dylan Teuns en Oliver Naesen snel zekerheid kregen van de bondscoach, ook daar valt niets op af te dingen. Teuns toonde de voorbije twee weken in de Vuelta dat hij incontournable is. Als hij die vorm nog heel even kan aanhouden, tenminste. Naesen won de slotrit in de BinckBank Tour. In een sprintje op de Muur tegen Van Avermaet, nota bene. Via het klassieke programma (Québec en Montréal) zal Naesen er wel voor zorgen dat hij binnen tweeënhalve week op zijn best is.
Dat Rik Verbrugghe ook Remco Evenepoel meteen een ticket voor deelname aan de wegrit gaf, lag minder voor de hand. Omdat de bondscoach eerder zelf meermaals vertelde dat Evenepoel veel beter tot zijn recht zou komen op het WK van volgend jaar, wanneer er in het Zwitserse Martigny écht geklommen moet worden. En omdat Evenepoel op papier nog altijd maar eerstejaarsbelofte is. Maar ambitieus als hij is, wilde het toptalent er dit jaar al graag bij zijn. Met het fiat van zijn team, trouwens.
“Niet als helper”
Dus geeft Verbrugghe zijn goudhaantje voor de komende jaar nu al een plaats in het achttal voor Yorkshire. Niet als helper, gaf hij meteen aan. “Hij kan zomaar voor de wereldtitel gaan.” Misschien is die uitspraak wat overdreven, maar na wat Evenepoel dit jaar al liet zien, is er niemand die Verbrugghe hardop durft tegen te spreken. Meer zelfs, sinds zijn stunt in San Sebastian, zwijgen zelfs de grootste criticasters.
Misschien heeft de Vlaams-Brabander Verbrugghe wel overtuigd met zijn bijna honderd kilometer lange solo in de Ronde van Duitsland. Een mislukte solo, voor alle duidelijkheid. Maar eentje die wel voor onrust in het peloton zorgde. Stel dat hij straks in het noorden van Engeland een dergelijk nummertje opvoert, is het ongetwijfeld alle hens aan dek bij de Nederlanders (Van der Poel) en de Fransen (Alaphilippe). In dat opzicht is de keuze van Verbrugghe gewoon te verantwoorden.
Kill your darlings
Nog opmerkelijk: Verbrugghe gaf aan met slechts één helper aan het WK te beginnen. Daarmee maakt hij het zichzelf niet gemakkelijk. Oké, België moet de koers niet dragen. Die taak mogen de Fransen en de Nederlanders op zich nemen. Maar Verbrugghe moet zijn zeven ‘kopmannen’ wel op een lijn krijgen. Wat als die ene helper (Tim Declercq of Laurens De Vreese, want Jelle Wallays heeft de bondscoach nog niet gehoord) vroegtijdig is opgesoupeerd? Laat je dan Naesen knechten voor Van Avermaet? Of Teuns voor Gilbert?
Volgende week maandag worden de laatste drie plaatsen ingevuld. Declercq of De Vreese als knecht dus. Geen van beiden misstaat in de selectie. De twee andere ‘kopmannen’ komen uit het vijftal Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Tim Wellens en Sep Vanmarcke. Kill your darlings. Het is het schrijfadvies voor journalisten, maar ook Verbrugghe moet het straks doen.
Ongelijke strijd?
Wie moet hier in godsnaam afvallen? Lampaert is al weken in bloedvorm. Zijn nadeel is dat hij een paar dagen eerder ook al het WK tijdrijden op de planning heeft staan én dat hij voor Deceuninck-Quick-Step rijdt. Met Gilbert, Evenepoel en eventueel Declercq, zou hij de vierde DQS-pion zijn. Stuyven won de Ronde van Duitsland en is in principe altijd een vaste waarde in de finale. Hetzelfde geldt voor Tim Wellens en Sep Vanmarcke. Wellens was sterk in de BinckBank Tour en in Plouay.
Vanmarcke pakte daar in Bretagne zelfs de overwinning en zou in Yorkshire maar wat graag bewijzen dat hij zijn plekje heeft in de Belgische selectie. Maar wat dan met Tiesj Benoot, een week geleden de sterkste man in koers in Plouay? Verbrugghe wacht tot na het Canadese tweeluik Québec-Montréal om de laatste plekjes toe te wijzen. Daar zijn alleen Vanmarcke, Stuyven en Wellens van de partij, Benoot en Lampaert niet. Zij koersen respectievelijk in Groot-Brittannië en Slowakije. Als dat maar geen ongelijke strijd wordt…
Om te reageren moet je ingelogd zijn.