Hervorming Wereldbeker veldrijden: Licentievergoeding van €17.500 naar minstens €35.000
Het was Christian Rocha, organisator van de Wereldbeker in het Zwitserse Bern, die een maand geleden de kat de bel aanbond. Flanders Classics en de UCI willen de veldritkalender hervormen met een uitbreiding van de Wereldbeker, maar de organisatoren tastten in het duister wat betreft de voorwaarden over toetreding tot die Super League. Een ‘Application Guide’ brengt daar nu verandering in. Duurder wordt het sowieso. De licentievergoeding verdubbelt van 17.500 naar 35.000 of 50.000 euro.
De UCI wil de Wereldbeker hervormen en opwaarderen. Vanaf volgend seizoen (2020-2021) worden er – wellicht – zestien in plaats van negen manches van de Wereldbeker georganiseerd. Ook de periode wordt ingekort: alle wedstrijden worden afgewerkt tussen 11 oktober en 24 januari. Daarvoor zijn reeds alle zondagen én een aantal feestdagen ingenomen.
Eind juni wees de UCI de organisatie van de nieuwe Wereldbeker toe aan Flanders Classics. Maar de hervorming, en vooral de manier waarop die tot stand komt, valt niet bij iedereen in goede aarde. Renners, teams en organisatoren maken zich zorgen. Zo leefden de organisatoren tot voor kort in het ongewisse. “We zijn al in oktober en we weten niets”, liet onder meer de Zwitserse organisator Rocha optekenen. Er wordt onder meer gevreesd voor een veel te hoog prijskaartje om toe te treden tot de nieuwe Wereldbeker.
Tomas Van Den Spiegel, CEO bij Flanders Classics, vertelde toen dat de voorwaarden snel zouden worden bekendgemaakt. Dat is ondertussen gebeurd. “We denken voorwaarden uitgewerkt te hebben die voor iedereen realistisch zijn en die ons toelaten om samen met de lokale organisatoren van de Wereldbeker de komende jaren een succesverhaal te maken”, vertelt Van Den Spiegel aan WielerFlits. “Uit onze contacten met organisatoren blijkt ook dat daar heel erg positief tegen aangekeken wordt.”
WielerFlits kon de Application Guide inkijken en somt voor u de belangrijkste feiten op:
Samenstelling kalender 2020-2021:
* In minstens zeven verschillende landen zullen een of meerdere manches georganiseerd worden wanneer de Wereldbeker uit 14 of 15 wedstrijden bestaat. Gaan we naar 16 wedstrijden, dan zal dat minstens in acht verschillende landen gebeuren.
* In geen enkel geval zal meer dan de helft van de manches in eenzelfde land georganiseerd worden.
* De 16 data: zondag 11 oktober, zondag 18 oktober, zondag 25 oktober, zondag 1 november, woensdag 11 november, zondag 15 november, zondag 22 november, zondag 29 november, zondag 6 december, zondag 13 december, zondag 20 december, zaterdag 26 december, zondag 27 december, zondag 3 januari, zondag 17 januari en zondag 24 januari.
“Deze kalender is gecreëerd om een herkenbaar format aan de cyclocross-fans aan te bieden. Dat zal de organisatoren helpen hun event naar een hoger level te brengen”, staat te lezen. “Flanders Classics heeft een traditie opgebouwd in het wegwielrennen met de voorjaarsklassiekers en heeft altijd samengewerkt met lokale organisatoren in functie van de toekomst van de sport en om de wielerfan de best mogelijke ervaring te bieden. Dat doel beogen we ook in het veldrijden.”
De verantwoordelijkheden van Flanders Classics en de UCI:
* De betaling van het ‘overall prijzengeld’ (eindklassement) is de verantwoordelijkheid van Flanders Classics / UCI
* Flanders Classics verzorgt het internationale tv-signaal en draagt de kosten voor de ‘graphics’. Organisatoren hebben geen kosten voor tv-productie, behalve de installatie van reuzenschermen op het parcours, stroomvoorziening of het bouwen van tv-platformen.
* Flanders Classics voorziet heel wat infrastructuur, zoals ‘live timing’, rugnummers, startlichten, finishboog, plaatsen voor commentatoren, verspreiding resultaten en standen, Engels en Frans sprekende speaker op het terrein, etc..
* …
Wedstrijdprogramma:
* Elke organisator kan zich voor maximum vijf races kandidaat stellen: heren elite, dames elite, heren U23, dames junioren en heren junioren.
* Slechts een aantal manches per seizoen zullen openstaan voor de jeugdcategorieën (U23 en junioren). De UCI veldritcommissie zal jaarlijks beslissen in welke wedstrijden de jeugd in actie zal komen.
* Starturen in WB-manches mét jeugd: 9u45: heren junioren – 10u45 dames junioren – 11u45: heren U23 – 13u45: dames elite – 15u15: heren elite.
* Starturen in WB-manches zonder jeugd: 13u30: dames elite – 15u: mannen elite
Het parcours:
* Minimaal 2,5 kilometer, maximaal 3,5 km met een minimum van 90 procent óp de fiets.
* Kleibodems, overstromingsgevoelige gebieden moeten vermeden worden.
* Maximaal 6 kunstmatige hindernissen. Balken, zandbak, U-bochten, bruggen, technische afdalingen, camber-off secties, korte hellinkjes zijn belangrijk.
* Veiligheid primeert ten allen tijde… (oversteekplaatsen, bescherming van gevaarlijke punten, etc..)
Mogelijk inkomsten voor organisatoren:
* Lokale sponsors (zie ‘business model’)
* VIP hospitality
* Inkomsten uit ticketverkoop
* Neven-events (amateurwedstrijden, …)
* …
Business model (lees: wat kost het de lokale organisator?)
* Totale prijzengeld seizoen 20-21: 71.135 euro (dat was vorig jaar 61.415 euro en wordt in 2021-2022 80.815 euro om op termijn de dames en de heren volledig gelijk te schakelen. Bedragen die de UCI al langer had vastgelegd, red.)
* Bij manches zonder jeugdwedstrijden: 69.320 euro
* Organisatie fee: twee opties! Ofwel (model 1) 35.000 euro, waarbij de lokale organisator beschikt over 25% van de sponsorrechten. Ofwel (model 2) 50.000 euro , waarbij de lokale organisator beschikt over 50% van de totale sponsorrechten. Dat was tot op heden 17.500 euro voor 60 procent van de sponsorrechten + een bedrag tussen 7.000 en 13.000 euro voor de nationale ploegen U23 en junioren. Dat laatste bedrag neemt vanaf nu Flanders Classics/UCI voor zijn rekening.
* Opmerking: de lokale organisator heeft recht op maximaal 5 commerciële partners en 2 extra institutionele partners.
* De volgende potentiële partners zijn gereserveerd voor de UCI/Flanders Classics: telecommunicatiebedrijven, leveranciers van allerlei fietsonderdelen, alle soorten uurwerken, IT-bedrijven en alle bedrijven die weddenschappen aanbieden.
* Geen partnership met bedrijven uit de tabak-, alcohol- en porno-industrie.
Extra verplichtingen ten laste van de organisator:
* Kosten voor verplichte anti-doping testen
* De organisator moet 30 nachten (single rooms) en half pension voorzien voor UCI-verantwoordelijken en staff)
* De organisator moet 200 standaard inkomtickets en 50 VIP-tickets voorzien voor Flanders Classics/UCI
* UCI / Flanders Classics krijgt toegang tot alle persoonlijke – en marketinggegevens verzameld via ticketing.
* De organisator moet op de dag van het event vervoer en eten voorzien voor medewerkers van Flanders Classics / UCI.
Planning:
* Organisatoren moeten hun kandidatuur uiterlijk op 6 december 2019 indienen.
* UCI/Flanders Classics zal op 15 december 2019 de data en landen (niet de steden of gemeenten) bekendmaken wat betreft de WB 2020-2021.
* Op 31 januari 2020 zal de kalender worden goedgekeurd door het UCI Management Comité.
Voorlopig blijft het windstil vanuit de kant van de organisatoren. Al horen we – weliswaar off the record – hier en daar ontevredenheid over de nieuwe ‘fee’ (licentievergoeding): van 17.500 met 60 procent van de potentiële sponsorinkomsten naar 35.000 euro (model 1 – met 25 procent) of 50.000 euro (model 2 – met 50 procent van de potentiële sponsorinkomsten).
Blijft daarnaast de ongerustheid over de samenstelling van de rest van de kalender. Maar bij het polsen van de kandidaten horen we bijna overal hetzelfde: “We willen eerst intern beraadslagen in hoeverre dit financieel nog haalbaar is. We zijn aan het rekenen. In tussentijd wensen we liever niet officieel te reageren.”
Eerder deze maand publiceerden we onderstaande uitlegvideo over de veranderingen in de wereldbeker veldrijden.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.