Voorbeschouwing: Wereldbeker Tábor 2019
foto: Cor Vos
zaterdag 16 november 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker Tábor 2019

Zaterdag is Tábor the place to be. Het stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen is vaste prik in het veldritwereldje. Tábor ontvangt zaterdag voor de 16de keer de Wereldbeker, terwijl er ook al drie WK’s en één EK werden betwist. WielerFlits blikt vooruit.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Historie

Tábor ademt veldrijden. Er is de plaatselijke wielerclub, CEZ Cyklo Team Tábor, die in het verleden altijd de grootste lokale veldrittalenten huisvestte. Vandaag is Michael Boros het uithangbord. Boros is drievoudig nationaal kampioen en reed de voorbije jaren in Belgische loondienst. En naast het Cyklo Team is er dus de cyclocross die in 1996 toetrad tot de Wereldbeker. Paul Herygers was de eerste die er zijn naam op de erelijst schreef, een jaar later was het de beurt aan Mario De Clercq.

In 2001 mocht Tábor – onder impuls van Čestmír Kalaš, eigenaar van de bekende kledijleverancier – voor het eerst de wereldkampioenschappen organiseren. Erwin Vervecken behaalde er in ijswater zijn eerste regenboogtrui. Vooral het duwtje van Mario De Clercq op de laatste trappen blijft ons bij: door dit manoeuvre verloor de lokale Petr Dlask een meter, voldoende voor Vervecken om de titel te pakken. Hanka Kupfernagel won bij de dames. Ook in 2010 en 2015 werd in Tábor gestreden voor de regenboogtrui en onlangs werd bekend dat het ook zijn kandidatuur stelt voor 2024.

Erwin Vervecken pakte zijn eerste wereldtitel in Tábor – foto: Cor Vos

Opvallend: bekijk hieronder het lijstje van de laatste tien winnaars en stel vast dat het heel lang zoeken wordt naar een erelijst van een andere klassementscross met zo weinig Belgische vlaggetjes bij de heren elite. Dat heeft zo zijn redenen. Tábor is dan wel een vaste waarde in de Wereldbeker, het veldritcircus strijkt er niet elk jaar neer. Af en toe is Tábor ‘gewoon’ een wedstrijd om de Toi Toi Cup – een Tsjechisch regelmatigheidscriterium – en dan zakt de wereldtop maar zelden af naar Zuid-Bohemen. Een tweede reden is uiteraard de factor Mathieu van der Poel. De regerende wereldkampioen heeft in Tábor nog nooit – u leest het goed – een wedstrijd verloren.

Laatste tien winnaars
Heren
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel (Europees kampioenschap)
2016: flag-cz Michael Boros (Toi Toi Cup)
2015: flag-nl David van der Poel (Toi Toi Cup)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel (wereldkampioenschap)
2014: Niet georganiseerd wegens WK in 2015
2013: flag-nl Lars van der Haar
2012: flag-be Kevin Pauwels
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-cz Radomir Simunek (Toi Toi Cup)
2009: flag-cz Zdenek Stybar (wereldkampioenschap)

Dames
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-be Sanne Cant (Europees kampioenschap)
2016: flag-cz Karla Stepanova (Toi Toi Cup)
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot (wereldkampioenschap)
2014: Niet georganiseerd wegens WK in 2015
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-nl Sanne van Paassen
2011: flag-cz Katerina Nash
2010: flag-nl Marianne Vos (wereldkampioenschap)
2008: flag-de Hanka Kupfernagel


Vorig jaar

Veertien minuten. Zo lang hield Mathieu van der Poel het vorig jaar spannend, daar in Tsjechië. VdP, toen in het shirt van Europees kampioen, dook als eerste het veld in, maar kreeg in het eerste kwart van de wedstrijd toch wat tegenstand. Vooral Toon Aerts stribbelde tegen. Maar Van der Poel zette de concurrentie in het bochtenwerk onder druk en forceerde toch een kloofje. In een mum van tijd diepte hij zijn voorsprong uit van een tiental seconden tot ruim een halve minuut.

Terwijl Aerts wat terugviel vochten Lars van der Haar – altijd goed in Tábor – en Michael Vanthourenhout een spannend duel uit met de tweede plaats als inzet. Vanthourenhout zou uiteindelijk aan het langste eind trekken, weliswaar op ruime afstand van Van der Poel. Tábor was vorig jaar ook de eerste echt mindere wedstrijd van regerend wereldkampioen Wout van Aert. Van Aert reed lek, maar gaf achteraf aan dat hij gewoon niet goed genoeg was. Hij zou uiteindelijk pas zevende finishen.

Eerste WB-zege in het veld voor Lucinda Brand – foto: Cor Vos

In de dameswedstrijd ging de zege naar Lucinda Brand. De Nederlands kampioene klampte de gehele koers aan in een uitgebreide kopgroep en sloeg in de laatste ronde toe. Nummers twee en drie, Annemarie Worst en Alice Maria Arzuffi, zagen met lede ogen toe hoe Brand haar eerste Wereldbeker ooit op zak stak. Sanne Cant zag haar kansen op winst in rook opgaan door een stuurfout in de laatste ronde. Zij eindigde uiteindelijk op de zesde plaats.

Uitslagen Tábor 2018

Heren Elite
1 flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2 flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) +14s
3 flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) +20s
4 flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) +39s
5 flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) +40s
6 flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Bingoal) +44s
7 flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon) +46s
8 flag-nl Joris Nieuwenhuis (Sunweb Development Team) in z.t.
9 flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m05s
10 flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m12s

Dames Elite
1 flag-nl Lucinda Brand (Sunweb) in 40m19s
2 flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) +5s
3 flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777) +6s
4 flag-be Ellen Van Loy (Telenet Fidea-Lions) +7s
5 flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) +7s
6 flag-be Sanne Cant (Corendon-Circus) +13s
7 flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) +34s
8 flag-es Aida Nuno Palacio +48s
9 flag-cz Pavla Havlikova +48s
10 flag-cz Katerina Nash +49s


Parcours

Het veldritcircuit in Tábor ligt een paar kilometer van het mooie historische centrum van de stad verwijderd. De site ligt langs de rivier Luznice en is in de loop der jaren van braakliggend terrein omgebouwd tot sportcentrum: met tribunes, kleedkamer en cafetaria.

Geen wijzigingen in het parcours dat we kennen van de voorgaande jaren. Na de start gaat het in een wijde bocht rechtsaf (links op de illustratie) waarna de eerste offroadstroken en korte hellinkjes aangedaan worden. Na ongeveer een derde van het parcours te hebben afgewerkt, komen de renners/rensters op het tweede, meer technische gedeelte van de omloop terecht.

Dat begint met een trappenpartij, maar de mooiste strook is en blijf al jaren een strook bergop met een balkenpassage. Wie daar de balken vlot al rijdend neemt, kan de concurrentie zwaar pijn doen. Vooral Mathieu van der Poel is daar bijzonder behendig in. In dat gedeelte van het parcours zijn de hellingen iets langer en dus meer geschikt voor krachtpatsers.

Het parcours in Tábor wordt door insiders meer dan gesmaakt. Een typisch Wereldbeker-parcours, internationaal, aantrekkelijk en toch voldoende selectief. Een aanrader voor elke veldritfan die graag eens een buitenlandse cross wil meepikken. Vandaag ligt de omloop er overigens snel en droog bij. Dat zal wellicht niet meer veranderen.


Programma

Programma
10u: Heren Junioren
11u30: Heren U23
13u: Dames Elite
14u30: Heren Elite

Locatie en entree
GPS:
49°23’37.839″ N
14°40’46.037″ E

Entree: aan de kassa betaalt u 6 euro (150 CZK).

Tussenstand Wereldbeker Heren na 3 wedstrijden
1. flag-be Eli Iserbyt – 240 punten
2. flag-be Toon Aerts – 210 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 178 punten
4. flag-be Quinten Hermans – 154 punten
5. flag-be Daan Soete – 147 punten
6. flag-be Gianni Vermeersch – 147 punten
7. flag-nl Lars van der Haar – 138 punten
8. flag-be Laurens Sweeck – 136 punten
9. flag-be Nicolas Cleppe – 127 punten
10. flag-be Jim Aernouts – 126 punten

Tussenstand Wereldbeker Dames na 3 wedstrijden
1. flag-cz Katerina Nash – 198 punten
2. flag-ca Maghalie Rochette – 175 punten
3. flag-us Kaitlin Keough – 146 punten
4. flag-gb Anna Kay – 141 punten
5. flag-nl Maud Kaptheijns – 129 punten
6. flag-us Clara Honsinger – 125 punten
7. flag-fr Caroline Mani – 125 punten
8. flag-nl Manon Bakker – 122 punten
9. flag-gb Evie Richards – 120 punten
10. flag-nl Inge van der Heijden – 120 punten


Favorieten

Heren 
In ons lijstje met sterren amper wijzigingen in vergelijking met vorige week. Wie anders dan Mathieu van der Poel kan je drie sterren geven? Niemand. Zoals je in de ‘historie’ al las, Van der Poel verloor nog nooit in Tábor. Hij vindt er dan ook een parcours op maat, met die lange passage bergop mét balkjes waarop geen ander zo goed uit de voeten kan als hij. Daarnaast zal Mathieu dit weekend maar al te graag zijn deze week overleden grootvader ‘papy’ Raymond Poulidor eren.

Wel belangrijk om weten: door de nieuw ingevoerde regel van de UCI, waarbij de top 24 in het klassement van de Wereldbeker (of toch diegenen die aanwezig zijn) de beste startplaatsen inneemt, zal Van der Poel in Tábor wellicht starten van op de derde rij. Al lijkt het ons duidelijk dat dit – en terecht –  de minste zorgen zijn van de wereldkampioen.

Voor onze twee sterren komen we nog steeds terecht bij Eli Iserbyt, die op het Europees kampioenschap in Silvelle toonde dat hij de voorbije maanden wel degelijk een stap voorwaarts heeft gezet. Ook Eli moet normaal goed uit de voeten kunnen op deze internationaal getinte omloop.

Van der Poel aan de balkenpassage in Tábor – foto: Cor Vos

Naast Iserbyt kiezen we voor Tábor voor Lars van der Haar als grootste kanshebber op een podiumplaats. De voorbije tien jaar zagen we immers drie steeds weerkerende namen in Tábor: Van der Poel, jawel. Maar ook Kevin Pauwels en Lars van der Haar, die in geen enkele Wereldbeker meer podiumplaatsen sprokkelde dan in Tábor. In 2013 schreef hij de wedstrijd trouwens op 22-jarige leeftijd op zijn naam. En met een tweede plaats in Gavere en nog topvijfplaatsen op de Koppenberg en op het EK is Van der Haar best goed op dreef.

Onze laatste sterren gaan naar Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock en Toon Aerts. Die laatste is nog steeds op zoek naar zijn allerbeste vorm, maar moet in Tábor sowieso meedoen voor een dichte ereplaats. Het Britste toptalent bleef op het EK in Silvelle deels onder de verwachtingen en zal er in Tsjechië zeker op gebrand zijn om te bewijzen dat hij zijn plek aan de top waard is. Michael Vanthourenhout greep in Italië net naast het podium, maar speelde wel een bepalende rol tijdens de verloop van de wedstrijd. In normale omstandigheden doet de West-Vlaming altijd mee voor een topdrieplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Eli Iserbyt, Lars van der Haar
* Toon Aerts, Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout


Dames
Bij de dames wordt het ongetwijfeld opnieuw een stuk spannender dan bij de mannen. Ook de sterrenverdeling verloopt iets stroever. De Nederlandse dames Yara Kastelijn, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado domineren de eerste seizoensmaanden en behoren ook nu weer tot het lijstje met topfavorieten.

En met Lucinda Brand is daar sinds vorige maandag in Niel nog extra Nederlandse power bijgekomen. En of Brand met vertrouwen afzakt naar Zuid-Bohemen: vorig jaar verraste ze vriend en vijand in Tábor. Vraag is of de Telenet-Baloise-renster nu al in staat is om Kastelijn, Worst en andere Alvarado’s naar de kroon te stoten. Voorlopig beperken we ons tot één sterretje voor de Dordtse.

Tábor EK U23: Yara Kastelijn en Inge van der Heijden – foto: Cor Vos

De twee overgebleven sterren uitdelen is een aartsmoeilijke klus. Katerina Nash dan maar? Vorig jaar moest Nash vrede nemen met een tiende plaats. Het is al van 2011 geleden dat de ouderdomsdeken nog eens kon scoren in Tábor. Nu ze leider is in de Wereldbeker zal ze bijzonder gemotiveerd zijn om voor eigen volk haar shirt waardig te dragen.

Het laatste plekje in ons favorietenlijstje reserveren we voor Sanne Cant. De wereldkampioene krijgt nipt de voorkeur op Maud Kaptheijns, Eva LechnerLaura Verdonschot en Kaitlin Keough, de nummer drie in de tussenstand van de Wereldbeker. De wereldkampioene is bezig aan een moeilijke winter met ups en downs, maar – zoals we al voorspelden daags voor Ruddervoorde – als Cant op niveau is, is ze altijd podiumkandidaat.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Yara Kastelijn
** Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado
Lucinda Brand, Katerina Nash, Sanne Cant

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports en Proximus in België en door NOS.nl en Eurosport in Nederland. ’s Avonds zijn samenvattingen te zien bij zowel Sporza als NOS. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Tábor volgens Meteovista.be:

RIDE Magazine
1 Reacties
16-11-2019 12:12
Eurosportplayer.
World Cup Tabor | Vrouwen
Verslag van de World Cup in Tsjechië
12:55 - 14:10

Eurosportplayer.
World Cup Tabor | Mannen
Verslag van de World Cup in Tabor met Mathieu van der Poel
14:25 - 15:55

Om te reageren moet je ingelogd zijn.