‘Dopingcultuur in wielersport niet verdwenen’
De dopingcultuur in de wielersport is nog niet verdwenen. Dat is één van de conclusies van de onafhankelijke commissie CIRC. In opdracht van de mondiale wielerunie UCI hebben zij onderzoek gedaan naar de dopingproblematiek van de laatste decennia. De UCI heeft het rapport vandaag geopenbaard.
De bevindingen van de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) staan genoteerd in een 227 pagina’s tellende rapport. De commissie sprak de afgelopen maanden met 174 experts over de dopingproblematiek in het mondiale wielrennen. Onder andere Lance Armstrong en Michael Boogerd hebben meegewerkt aan het rapport. Hun individuele verklaringen zijn niet openbaar gemaakt.
Volgens geïnterviewden is er nog altijd sprake van dopinggebruik in het peloton. Sinds de onthullingen van 2013 zou de situatie zijn verbeterd, maar volgens het rapport gebruikt nog altijd 20 tot 90 procent van de renners verboden middelen, maar wordt dat nu op andere manieren toegediend. “De grootste zorg tegenwoordig is dat, na de invoering van het biologisch paspoort, men overgegaan is tot kleinere hoeveelheden. Het wordt gecontroleerd toegepast zodat het niet zichtbaar is bij een bloedcontrole”, concludeert het rapport.
CIRC
Het dopingrapport is een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Brian Cookson, die tijdens het WK van 2013 in Florence werd verkozen tot voorzitter van de UCI. CIRC, dat sinds begin 2014 aan het onderzoek werkt, is een driekoppige commissie bestaande uit de leider Dick Marty, een Zwitserse politicus, zijn landgenoot Ulrich Haas, je jarenlang werkte bij het internationaal sporttribunaal CAS, en Peter Nicholson, een oud-militair uit Australië. Het onderzoek is volledig gefinancierd door de UCI en kostte drie miljoen euro.
Lees hieronder het volledige rapport
En dan zeker nog +/- 10% procent... m.a.w. het kan iedereen zijn of ook niemand. Er zijn mensen die voor minder vaagheden zijn ontslagen.
p.s. ik geloof zeker niet in 0%
Lance Armstrong, Carlos Barredo, Michael Boogerd, Nicole Cooke, Chris Froome, Tyler Hamilton, Jörg Jaksche, Scott Mercier, Joe Papp, Leonardo Piepoli, Michael Rasmussen, Riccardo Riccò, Dan Stevens, Andrei Tchmil, Tammy Thomas, Dietrich Thurau
Ben benieuwd naar de 39 namen die niet bekend gemaakt zijn in het rapport.
Want als ik de namen zie van de wel genoemde renners dan vind ik dit toch een opmerkelijk rijtje.
Froome heeft blijkbaar geen probleem met openbaar maken van zijn naam.
Verder (zo ongeveer) allemaal bekende/notoire gebruikers; nauwelijks een representatief deel van het huidige peloton te noemen.
20% tot 90%
Toch jammer van die flink gedramatiseerde en ook flauwe schatting. Optisch blijft die 90% bij de lezer natuurlijk hangen En met 20% kan je er ook moeilijk naast zitten. Topsport dopingvrij maken is niet in één decennia te realiseren. Zeker niet wanneer het al tientallen jaren heeft geheerst
Puur op basis van interviews en waar ze wel mogen binnen kijken en waar niet.
Dit is hun conclusie en dit is wat ze kunnen onderbouwen. Als de getallen te ruim zijn, kunnen hun ook weinig aan doen. Als ze precies het aantal wisten, dan waren de renners ook veel vaker gepakt.
Conclusies of resultaten geven niet altijd het gewenste resultaat, maar dit zijn nu eenmaal de resultaten
Ik vind het fincanciele stuk veel intressanter en ik hoop dat de UCI daar iets mee gaat doen.
Het is wachten op de eerste renner die daadwerkelijk op gaat stijgen tijdens het versnellen op een klim.
Verder gaat het om de periode 1998-2013 dus het is weer heel kort door de bocht te zeggen dat het in 2015 nog hetzelfde is. Laat zien hoe graag de onderzoekers in de media willen komen.
Men is slimmer geworden en de doseringen veel kleiner, dat las je toch ook al in het boek van Hamilton.
Ik vindt het naïef om zo te redeneren zoals de uci doet, het pleit wel voor ze dat ze het proberen in kaart te krijgen!
En is de wielersport zoveel slechter bijvoorbeeld dan atletiek en biathlon, doping is een problematiek van topsport in het algemeen.
een beetje een mager stukje over een rapport van 227 bladzijden. ik ga het rapport dan ook maar eens zelf lezen.
dank voor de link. die aanbevelingen lijken me alvast een goede opzet.
Vind ik eigenlijk nog best veel...