POC Ventral Lite Fietshelm: Wanneer iedere gram telt
Het van origine Zweedse merk POC is een opvallende verschijning binnen de wielerwereld. De designs van de helmen en zeker ook de brillen wijken af van de standaard. Na het succes van de POC Ventral Air SPIN heeft de Zweedse hoofdbeschermer een nieuwe ultra light variant uitgebracht. Met een toepasselijke naam: Ventral Lite. Wij kregen een versie in Granite Grey Matt om uit te testen.
Wat in de vorige review al naar voren kwam, is dat POC in samenwerking met EF-Education het soigneren tot een ultieme uitdaging heeft verheven. Wie herinnert zich niet de eendenhelmen van de Giro d’Italia 2020? Het internet ging er heel hard op.
Liteweight it is
Nu terug naar het kleinood in ons bezit. De Ventral Lite is precies datgene wat de naam al zegt: heel erg light. In de maat large weegt deze helm rond de 220 gram. Aan alles is gedacht, maar er is ook van alles weggelaten. Er is geschaafd aan de buitenkant, aan de binnenkant, overal waar mogelijk is er gewicht weggehaald. Minimalisme ten top.
Het zwaardere broertje van deze helm, de Ventral Air SPIN heeft het Shearing Pad Inside (SPIN) systeem, wat vergelijkbaar is met MIPS, maar dan in eigen beheer. Hoewel SPIN veiliger is, levert het ook extra gewicht op en dat is voor een lichte helm natuurlijk niet handig. De extra veiligheid is er bij de Lite dus uitgelaten, met als resultaat dat de helm ultralicht aanvoelt. Elk nadeel heeft zijn voordeel, zei een groot spreker ooit.
Ik ben geen enorme helm-fetisjist en ben ook geen lid van de ‘velominati’, maar ik moet zeggen dat ik blij ben met de graniet grijze uitvoering die ik heb ontvangen. De helm is beschikbaar in vier andere kleurstellingen, waarbij de kleurencombinaties zwart/blauw en zwart/fluor het meest in het oog springen. Doe mij maar grijs.
Ontvangst
Bij ontvangst van de helm ben ik even van de leg. Mooie strakke witte doos, met daarin de helm met een mooi wit beschermzakje. Er zitten echter twee losse zwarte ‘stickertjes’ bij. Eerst snap ik nog niet helemaal wat de functie van die dingen is, maar dan valt mijn oog op een uitleg over de ‘eyegarage’ zoals POC dat zo mooi noemt. Deze twee stickertjes plak je aan de binnenkant van de helm, bij de voorste sleuven en zo kan je mooi de bril daarin kwijt. Even plakken, zo gepiept. Wat ik dan niet helemaal snap: de stickertjes vallen uiteindelijk over een klittenbandje van de binnenvoering heen. Minpuntje in het design.
Voor mij is het bij een helm belangrijk dat hij goed zit, dat je hem goed en nauwkeurig kunt verstellen, dat er geen irritatie plekken ontstaan tijdens het rijden en dat ie goed ventileert. Uiteraard is het ook belangrijk dat hij goed beschermt, maar dat is wat lastig te testen.Dus op de bovenstaande punten heb ik met name gelet tijdens het gebruik
Passen en meten
Als ik me klaar maak voor het eerste ritje met de helm, merk ik direct dat echt overal gewicht is weggelaten. Zelfs het afstelmechanisme heeft twee dunne plastic draden die de boel aan de binnenkant bij elkaar houden. Net als bij BOA sluitingen: uitkijken dat je met de kaartjes niet ook de draadjes mee doorknipt.
POC heeft drie maten in het assortiment: Small past met een hoofdomtrek van 50 tot 56 centimeter. Medium is groot genoeg voor 54 tot 59 centimeter hoofdomtrek en de geteste large loopt van 56 tot 61cm. Met mijn 61cm zit ik aan de bovenkant, maar geen klachten.
Verder gaat het afstellen met het draaiwieltje op de achterkant moeiteloos. Kleine stapjes zorgen ervoor dat je de helm perfect kan afstellen. De bandjes zijn verder lang genoeg en ook eenvoudig op lengte te krijgen. Ik had niet anders verwacht.
Terwijl ik m’n fiets pak, stoot ik tot twee keer toe m’n hoofd tegen de (lage) balk in mijn schuurtje. Even vergeten dat ik de helm op heb. Zo licht is hij dus.
Wat verder opvalt is dat je dit model ook wat kunt verstellen door het interne framepje wat naar voren of naar achteren te trekken. Voor mensen met een groot hoofd zoals ik, is dit wel handig. Het verstellen vergt wel even een beetje kracht zetten, maar dan zit hij ook helemaal goed. Er zitten drie standen op die je kunt gebruiken. Voor een wat kleiner hoofd, middelmaat en groot.
Tijdens het rijden
De testperiode voor deze helm was maart-april-mei 2021. Alle verschillende weertypen zijn aan bod gekomen, dus voldoende indruk om echt iets te kunnen zeggen over de aandachtspunten voor deze helm.
Goed zitten
Aangezien ik hiervoor met een MIPS helm reed van een ander merk, is het verschil in gewicht en gevoel tijdens het rijden heel groot. De andere helm was bijna 100 gram zwaarder en dat voel je. De POC Ventral Lite doet daarom zijn naam echt eer aan. Maar door het gebrek aan gewicht heeft ie geen gebrek aan comfort. De helm zit echt goed op mijn hoofd en mede door het gewicht vergeet je soms dat hij op je hoofd zit. Dat is voor mij wel een indicatie van comfort.
Geen irritatie
De helm zit zoals gezegd goed. Dat heeft zeker ook te maken met de interne padding, die voor veel comfort zorgt. Geen irritatie, ook niet op langere ritten, niet in de kou, niet in de regen en niet in de zon. Uiteraard heb je net als met elke helm wel een beetje een afdruk op je hoofd, maar dit is te verwaarlozen.
Ventilatie
POC staat bekend om zijn goed ventilerende helmen. De grote gaten aan de voor- en achterkant en het aerodynamische ontwerp garanderen een lekkere koele bries. De ultieme lakmoestest was een klim in de zomerzon geweest, maar gezien de huidige weersituatie zat dat er niet in. Gelukkig hadden we een paar redelijk warme dagen, waarop ik normaal badend in het zweet rond rijd. Nu was dat significant minder. Geen straaltjes over m’n voorhoofd en een lekker koel gevoel op mijn bolletje.
Note to myself: extra koel in de zomer, is dus standaard een klakske of een buff op mijn hoofd in de winter. Gelukkig heb ik nog haar op m’n hoofd.
Conclusie
Waarom zou je specifiek voor deze helm gaan en niet voor een andere variant in het POC genre of voor eentje van de concurrent? Het antwoord is kort en eenvoudig: het gewicht. Er zijn maar weinig helmen op de markt die zo licht zijn als deze. Helemaal als er MIPS (of een ander extra veiligheidssysteem) in zit, knalt de weegschaal al snel naar de 300 gram. Niet met deze jongen.
Uiteraard kun je ook denken aan de portemonnee en zeggen: € 270,- vind ik persoonlijk te duur voor een helm. Maar voor een topkwaliteit bescherming die er ook nog eens strak uitziet (it’s of course in the eye of the beholder) vind je weinig goedkopere alternatieven.
De grap die vaak gemaakt wordt bij fietsspullen die als USP een extreem laag gewicht hebben, is dat je portemonnee er ook ultralicht van wordt. Nu zijn helmen een essentieel onderdeel van jouw outfit (en ook erg zichtbaar). Dan is de vraag of een prijs van €270,- daarbij past. POC positioneert zich al jaren in het hogere segment. Qua design en comfort is dat ook echt het geval. In deze minimalistische LITe uitvoering komt aandacht voor het ontwerp ook echt terug.
Daarom kan ik deze helm juist aanbevelen wanneer je last hebt van veel transpiratie. De helm koelt gewoon heerlijk en is wat dat betreft onderscheidend van andere merken. Dus: heb je het geld over voor een lichte, koele, stijlvolle helm dan is deze POC Ventral Lite een prima keuze.
Meer info over de Ventral Lite lees je op de site van POC
Verantwoording:
POC is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met POC tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.