Voorbeschouwing: Elfstedenronde 2021
Tim Merlier is zondag topfavoriet om zichzelf op te volgen in de Euro Shop Elfstedenronde. Na een jaartje verplichte pauze door de coronapandemie fungeert Brugge net als de voorgaande edities opnieuw als start- en aankomstlocatie voor deze 1.1-wedstrijd op de UCI-kalender. WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Het was in juni 2016 dat bekend geraakte dat de start van de Ronde van Vlaanderen van Brugge naar Antwerpen zou verhuizen. Christophe Impens, CEO bij evenementenbureau Golazo, zag een opportuniteit. “Golazo had al jaren een prima relatie met de stad Brugge, vooral dankzij een aantal loopevents”, vertelt Impens. “In ben naar toenmalig burgemeester Renaat Landuyt gestapt met de vraag: Zou het geen goed idee zijn om een wielerwedstrijd te organiseren met zowel start als aankomst in Brugge?”
“Bovendien had ik ontdekt dat er vroeger een Elfstedenronde had bestaan. Waarom die wedstrijd, die toch een aantal mooie namen (Van Looy, Van Steenbergen, Maertens, red) op de erelijst heeft, geen nieuw leven inblazen? De burgemeester was onmiddellijk mee in het verhaal en wij van onze kant konden van meet af aan rekenen op de steun van de VRT om de wedstrijd live te coveren. Met Euro Shop als naamsponsor konden we in 2017 al van start.”
Tot 2025
De hernieuwde versie van de Elfstedentocht was meteen een schot in de roos, want de wielerfan kreeg er voor het eerst in een wegwedstrijd een beklijvende sprint tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel voorgeschoteld. Van Aert trok nipt aan het langste eind. Adam Blythe won in 2018, Tim Merlier won er in 2019 zijn eerste grote koers, waarna hij even later helemaal doorbrak op het BK in Gent.
Door de coronapandemie werd de wedstrijd vorig jaar afgelast, maar dit jaar gaat de Elfstedenronde dus opnieuw door. “Niet onbelangrijk, we hebben intussen met de Stad Brugge een overeenkomst tot en met 2025 voor zowel de Elfstedenronde als de Oxyclean Classic”, vertelt Impens. “Ook al komt ook de start van Vlaanderens Mooiste (deeltijds, red) terug naar Brugge.”
Laatste tien winnaars Elfstedenronde
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: Tim Merlier
2018: Adam Blythe
2017: Wout van Aert
Niet verreden tussen 1990 en 2016
1989: Rudy Patry
1988: Roger Ilegems
1987: Jos Lammertink
Niet verreden tussen 1975 en 1986
1974: Freddy Maertens
1973: Patrick Sercu
1972: Hubert Hutsebaut
Vorige editie
Jimmy Janssens (Corendon-Circus), Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise), Lionel Taminiaux (Wallonie Bruxelles), Niels De Rooze (Tarteletto-Isorex) en Luuc Bugter (BEAT) tekenden bij het buitenrijden van Brugge voor de ‘vlucht van de dag’ en kleurden de eerste koershelft. Het vijftal reed maximaal vier minuten voor het peloton uit. Daarin controleerden Deceuninck-Quick-Step en UAE Team Emirates.
Na het afwerken van de grote ronde onstond een groep achtervolgers met daarbij onder meer Jens Keukeleire, Fabio Jakobsen, Jan-Willem van Schip en Kenneth Vanbilsen. Het resulteerde in een samensmelting voorin op goed vijftig kilometer van de aankomst, maar amper een paar kilometer later volgde een algemene hergroepering.
Sprint onafwendbaar
In de finale waagden de Nederlanders Van Schip en – nog een keer – Bugter nog hun kans, maar een massasprint was onafwendbaar. Het peloton werd nog uitgedund door een val op twee kilometer van de finish, maar de voornaamste favorieten (Jakobsen, Philipsen, Dupont, Merlier, etc…) bleven gevrijwaard en sprintten voor de winst. Jakobsen werd in een zetel naar de finish gebracht, maar in de achtergrond plaatste Tim Merlier een verschroeiende demarrage. Perfecte timing voor de snelle man van Corendon-Circus, die twee weken later zijn goede vorm bekroonde met de Belgische titel in Gent.
Uitslag Elfstedenronde 2019
1. Tim Merlier (Corendon-Circus)
2. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) allen z.t.
3. Jasper Philipsen (UAE Emirates)
4. Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert)
5. Baptiste Planckaert (Wallonie Bruxelles)
Ritverslag
Parcours
In vergelijking met de voorbije drie edities wordt het aantal lokale ronden tussen Brugge en Damme opgetrokken tot zes. Op die manier wordt de stad nog meer in the picture gezet. Dat zorgt er uiteraard voor dat de eerste grote lus een stuk wordt ingekort.
Het peloton, dat start in het Brugse stadscentrum (’t Zand), maakt een lus via Oostkamp, Wingene, Tielt, Pittem, Lichtervelde, Torhout en Jabbeke om zo via Zuienkerke opnieuw naar Brugge binnen te rijden. Een rondje dat goed is voor 88 van de in totaal 193 af te leggen kilometers.
In de zes lokale ronden krijgen de renners een pak kasseien voor de wielen. Goed voor in totaal 16,5 km, verdeeld over 23 stroken. Uiteraard geen Parijs-Roubaix-kinderkopjes, maar de stroken gaan in de finale toe toch doorwegen, waardoor het nog maar de vraag is of er op de Buitenkruisvest effectief ook gesprint zal worden…
Zondag 6 juni, Brugge – Brugge (193,1 km)
Start: 12.10 uur
Finish: tussen 16.30 en 16.55 uur
In samenspraak met alle betrokken burgemeesters en politiezones zal de organisatie de nodige coronamaatregelen nemen. De rennersparking zal niet toegankelijk zijn voor het publiek en voor het presentatiepodium en de startbox zal een ruime publieksvrije veiligheidszone ingebouwd worden. Iedereen die, omwille van zijn functie, in de buurt van de renners moet komen, moet een sneltest ondergaan. Publiek langs het parcours is toegelaten, maar mét mondmasker en met respect voor de gekende veiligheidsafstand van anderhalve meter. De aankomstzone wordt op 200 meter van de finish afgesloten voor het publiek.
Favorieten
Niets lijkt een massasprint in Brugge in de weg te staan. De beginfase van de Elfsteden is weliswaar aardig heuvelachtig, maar het lokale parcours in de laatste ruim honderd kilometer zal voor de meeste sprinters geen probleem vormen. Al kan de opvolging van de kasseistroken wel voor een schifting zorgen, toch voorspellen we een spurt met een behoorlijk groot peloton.
Alpecin-Fenix heeft de topfavoriet en tevens ook de titelverdediger aan de start staan. Tim Merlier is de laatste naam op de erelijst van de Elfstedenronde. Maar de status van Merlier is sinds juni 2019 flink veranderd. Dat jaar kreeg hij pas op 11 juni een profcontract bij de wegploeg van Corendon-Circus. Hij werd als het ware opgepikt en won nog geen twee weken later de Elfstedenronde. Inmiddels is Merlier onderdeel van de wereldtop, met een etappezege in de Giro d’Italia op zak.
In wedstrijden als deze ligt de druk op zijn schouders, al kan Alpecin-Fenix ook op twee paarden wedden. Paarden waar menig WorldTour-ploeg jaloers op is, want die mede-kopman is Jasper Philipsen. De 23-jarige spurter won dit jaar al drie keer. Daarvan is zijn overwinning in de Scheldeprijs de meest in het oog springende. Ook wist hij twee keer in de Ronde van Turkije te winnen. Dit is voor Philipsen zijn eerste wedstrijd van het tweede deel van het seizoen. Maar de vraag is of hij zich in dienst van Merlier moet schikken? Zo niet, dan is Philipsen ook een geduchte kandidaat.
Jumbo-Visma trekt met drie sprinters naar Brugge toe. Dylan Groenewegen maakt zijn eerste opwachting in België sinds zijn schorsing. Hij heeft dertien Giro-etappes in de benen, maar kon daarin niet echt overtuigen. Maar mag je dat verwachten van een sprinter die negen maanden niet gekoerst heeft? Het sprintgevoel heeft Groenewegen nu wel weer in de benen. Slaat hij toe in de Elfstedenronde? Zo niet, dan heeft Jumbo-Visma jongelingen David Dekker en Olav Kooij achter de hand.
Bij Deceuninck-Quick-Step zijn er ook meerdere renners die uitgespeeld kunnen worden. De meest logische optie is Mark Cavendish, die onlangs nog afstapte in de Ruta del Sol. Daar dacht manager Patrick Lefevere het zijne van. Maar nu Cav weer weet wat winnen is (hij won vier etappes in Turkije) is hij iemand om rekening mee te houden in de Elfstedenronde. Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Davide Ballerini kan ook sprinten, maar lijkt eerder een ideale helper voor Cavendish. En dan doet mister lead-out Michael Mørkøv ook nog mee.
Alberto Dainese is de sprinter van dienst bij Team DSM. De 23-jarige Italiaan wacht nog altijd op zijn eerste zege van het seizoen. In de Ronde van Hongarije wist hij wel al tweede te worden. Dainese krijgt onder meer Nikias Arndt en Nico Denz in dienst. Lotto Soudal lijkt het te moeten hebben van Jasper De Buyst. De rest van de selectie bestaat vooral uit hardrijders, die het mogelijk op de aanval gooien. BORA-hansgrohe heeft met Erik Baška en Martin Laas sprinters uit de tweede lijn geselecteerd.
Intermarché-Wanty-Gobert komt met drie rappe mannen naar Brugge toe. Daarvan lijkt Andrea Pasqualon de kopman te zijn. In de voorbije Giro wist hij naar drie top-10-plaatsen te sprinten. Jonas Koch (vierde in een sprintrit in Boucles de la Mayenne) en Boy van Poppel kunnen ook uitgespeeld worden. Total Direct Energie rekent dan weer op Niccolò Bonifazio, die in Boucles de la Mayenne Arnaud Démare nog wist uit te dagen. Ook Lorrenzo Manzin staat aan het vertrek. Een andere Italiaan in Franse dienst is ook gevaarlijk, namelijk Luca Mozzato van B&B Hotels. Hij werd onder meer derde in Nokere Koerse en zevende in de Scheldeprijs dit jaar.
Arkéa-Samsic leek in de Ronde van Limburg op weg naar de overwinning, maar de ploeg stuitte toen op een sterke Merlier. Daniel McLay is de sprinter van de Franse formatie nu Nacer Bouhanni een schorsing van twee maanden uitzit. De Brit doet dat met verve, want hij eindigde sinds mei al vier keer bij de beste tien in sprintkoersen: negende in Circuit de Wallonie, tweede in de Ronde van Limburg en zevende en tweede in Boucles de la Mayenne. Een belangrijke schakel daarbij is de Nederlander Bram Welten, die de voorbereiding verzorgt. Zelf eindigt Welten daardoor ook in de top-10. Amaury Capiot is een dark horse.
Dan zijn er nog wat outsiders om rekening mee te houden. We noemen dan Sacha Weemaes, Jordi Warlop (Sport Vlaanderen-Baloise), Thibau Nys (Baloise Trek Lions), Yoeri Havik, Jules Hesters (BEAT Cycling), Ramon van Bokhoven (Metec-Solarwatt), Martins Pluto (ABLOC CT), Emiel Vermeulen (Xelliss-Roubaix Lille Métropole) en James Fouché (Black Spoke).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Mark Cavendish, Jasper Philipsen
** Dylan Groenewegen, Daniel McLay, Niccolò Bonifazio
* Alberto Dainese, Andrea Pasqualon, Olav Kooij, Davide Ballerini
Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
De deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet officieel bevestigd. Het kan zijn dat later nog wijzigingen plaatsvinden in de voorbeschouwing.
Weer en TV
Zondag is het uitstekend koersweer. De zon schijnt volop in de omgeving van Brugge, bij een temperatuur die schommelt rond de 20 graden Celsius. De wind komt met windkracht 3 uit noord-noordwestelijke richting. Is dat hard genoeg om de sprinters te doen vrezen? Eigenlijk niet. Niets staat een massasprint in de weg.
De Elfstedenronde is zondag vanaf 15.00 uur live te zien bij Sporza op Eén. Ook is de koers vanaf dan live te volgen via de online Eurosport Player.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.