Trek lanceert met nieuwe Speed Concept zijn snelste tijdritfiets ooit
Menig triatleet zweert al jaren bij de Trek Speed Concept. Ook Ellen van Dijk werd afgelopen najaar in Leuven op deze tijdritbolide wereldkampioene tegen de klok. Het Amerikaanse merk claimt dat de nieuwe Speed Concept SLR 9 P1 de snelste fiets is die men ooit heeft getest.
“Trek lanceert een gloednieuwe Speed Concept, waarbij een nieuw tijdperk van aerodynamische integratie wordt ingeluid, waardoor triatleten sneller zijn op de fiets én tijdens het lopen”, stelt het Amerikaanse bedrijf in een persbericht waarin zij het nieuwe model voorstelt. Het idee is dat je minder vermoeid raakt tijdens het fietsen. “Meer dan tien jaar geleden zette de Speed Concept de triatlonwereld en de fietsindustrie op zijn kop en werd de fiets bestempeld als de allereerste echte superfiets.”
Nu durft Trek te beweren dat het nóg sneller kan. “Na jarenlang onderzoek en ontwikkeling zet deze nieuwe fiets de traditie van ultieme raceprestaties voort. Met ongelofelijke aerodynamica, triatlonspecifieke comforttechnologie, volledige integratie van accessoires en drinksystemen en een moderne cockpit, is de nieuwe Speed Concept een klasse apart – en de snelste fiets die we ooit hebben getest.”
IsoSpeed-zitpositie en breed verstelbaar stuur
In de nieuwe Speed Concept is het scharnierpunt van het IsoSpeed-systeem naar voren geplaatst. Hierdoor kan het zadel meekantelen, wanneer berijders een voorwaartse zitpositie aannemen. Dit is comfortabeler en draagt er zelfs aan bij dat je benen minder snel vermoeid raken. Daardoor kun je langer een absoluut vermogen blijven leveren en dat kan aan het eind van de streep net het verschil tussen winnen en verliezen betekenen. Bekijk hier een animatie over hoe IsoSpeed werkt.
Daarnaast is ook voor iedere renner een verschillende ligpositie comfortabel. Voor een smalle renner is het makkelijker om je klein te maken dan voor een wat meer geblokte renner. Met maximaal twee inbussleutels is het stuur aan verschillende posities aan te passen. Hoe dat gaat, kun je onderaan deze pagina bekijken. Heb je jouw positie eenmaal gevonden en de juiste onderdelen (stuurkussens, etc.) gemonteerd, dan is het stuur eenvoudig van het frame te halen wanneer je de fiets wilt transporteren.
Machine helpt de motor
Een fiets kan nog zo snel zijn: als de brandstof op is, staat-ie stil. Daar heeft Trek een aantal vernuftige oplossingen voor gevonden, die vooral handig zijn voor lange afstanden. Zo kunnen renners op de Speed Concept een bidonhouder tussen de armsteunen (BTA) plaatsen. Zo kunnen berijders drinken zonder uit de aeropositie te komen en bijvullen kan via een siliconen opening aan de bovenkant, zoals te zien op de foto hierboven. De BTA verlaagt bovendien de turbulentie aan de voorkant.
Mocht je een duurtraining willen doen op deze tijdritmachine, dan is het belangrijk om genoeg voeding mee te nemen. Ook hiervoor hoef je op de Speed Concept niet uit de aeropositie te komen, dankzij de geïntegreerde Bentobox op de bovenbuis. Daarin kun je in verschillende vakjes voeding plaatsen. Daarnaast is er ruimte ingebouwd om een grote 750 milliliter bidon op de onderbuis te plaatsen, zonder dat het de luchtstroom verstoort. Hiermee kun je bijvoorbeeld de bidon op de cockpit bijvullen.
De snelste Trek-fiets ooit
Het nieuwe Speed Concept-model is exclusief verkrijgbaar via Project One, waar je de fiets naar eigen smaak kan afstellen en qua lak kan personaliseren. De prijzen voor het nieuwe paradepaardje van Trek lopen uiteen van €5.599,00 voor een losse Speed Concept SLR-frameset tot €13.099,00 voor een compleet gebouwde Trek Speed Concept SLR 9 of dezelfde variant met een eTap-batterij ingebouwd. “Het kost wat, maar dan heb je ook iets”, zou de marktkoopman gezegd hebben.
Toch is het wel zo, pretendeert het Amerikaanse merk. Het vorige model van de Speed Concept is volgens Trek nog altijd een van de snelste fietsen ter wereld, maar de SLR 9 van 2022 wint het wel. Het nieuwe model is volgens onderzoek namelijk 16 watt sneller. Voor de triatleten onder ons: dat betekent dat je zes minuten sneller bent tijdens een gemiddelde Ironman. Met behulp van Computational Fluid Dynamics (CFD) en supercomputers is de meest aerodynamische positie geoptimaliseerd.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.