Bikepacking voor beginners: zo plan je jouw eerste fietsvakantie

Bikepacking voor beginners: zo plan je jouw eerste fietsvakantie

Het reizen met de racefiets heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen in de vorm van bikepacking. Middels een stel kleine fietstassen die je direct aan je frame kan monteren, kan je op minimalistische wijze en in een mum van tijd talloze kilometers verslinden. Dag in, dag uit. Even snel als de fiets je naar prachtige plekken brengt, ben ik verliefd geworden op deze vorm van reizen. In deze serie neem ik je mee tijdens mijn avonturen en leg ik uit hoe jij je eerste bikepackingtrip maakt!

Voor de één is het de helft van de lol en voor de ander een noodzakelijk kwaad: het plannen van een bikepackingtrip. Waar ga je naartoe, hoe loopt je route en waar ga je overnachten? De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor je je misschien wel behoorlijk kan verliezen in het plannen van de trip. Maar, met een duidelijk antwoord op een aantal vragen kan je de planning een stuk makkelijker maken. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zonder strakke plannen te vertrekken. Ook in dat geval zal je desalniettemin enige voorbereiding moeten treffen en zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

Voordat je de route gaat plannen is het belangrijk te bedenken met wat voor fiets je gaat reizen. Op de wegfiets kan je grotere afstanden afleggen, terwijl je op de gravelfiets of mountainbike wat dieper de natuur in kan. Ten tweede moet je bepalen hoe je wil gaan overnachten. Kies je voor hotels of bed & breakfasts, dan kies je voor comfort, terwijl kamperen overwegend goedkoper zal zijn. Ongeacht jouw voorkeur is het belangrijk voordien je reisstijl te bepalen zodat je je route en bepakking hierop af kan stellen.

In het hooggebergte kan je soms van het hotel gelijk de berg af rollen – foto: Ties Wijntjes

Waar begint je reis?
Om de route te bepalen, is het makkelijkste om te beginnen bij het begin: het startpunt van je reis. Je kan ervoor kiezen om vanuit je achtertuin te vertrekken, maar evengoed kan je de auto of het openbaar vervoer gebruiken om elders te starten en zo een geheel nieuwe regio te ontdekken. Als je met de auto reist, is de startlocatie van je trip ook het logische eindpunt. Een voordeel aan het reizen met het openbaar vervoer is dat de start- en finishlocatie niet op dezelfde plek hoeven te liggen en je zo een unieke route kan ontwerpen.

Om het startpunt te bepalen moet je jezelf afvragen wat voor omgeving je wil bezoeken. Wil je graag het hooggebergte doorkruisen of juist het vlakke land opzoeken? Andere factoren om rekening mee te houden zijn het klimaat van een regio en eventuele bezienswaardigheden om naast de fiets te bezoeken.

Als je alleen op stap gaat en onderweg andere fietsers hoopt te ontmoeten, is het verstandig een populair fietsgebied op te zoeken, aangezien je hier eerder gelijkgestemden zal ontmoeten. Zo heb je bijvoorbeeld in de Alpen op vrijwel iedere camping aanspraak, terwijl je in de Jura of de Apennijnen vooral familiecampings met daarop minder gelijkgestemden treft.

De route plannen
Mijn favoriete tool om de route te plannen is Komoot. Deze veelzijdige routeplanner biedt een aantal functionaliteiten waardoor je makkelijk de ideale route kan creëren. Zo geeft Komoot je uitgebreid inzicht in de ondergrond waarover je route loopt, wat voor bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt en kunnen andere gebruikers reacties achterlaten over de omgeving of wegen.

Nadat je hebt bepaald waar je reis begint en eindigt, kan je de route verder gaan uitwerken. Ook als je de verschillende etappes wil gaan plannen is het makkelijkste om eerst weer de start- en finishlocatie per dag te bedenken. Zelf doe ik dit door te bepalen wat voor afstand ik dagelijks ongeveer wil fietsen. Hiermee kan je een ruwe schets van de route maken en vervolgens op zoek gaan naar campings of hotels voor de verschillende overnachtingen. Met de eindbestemming van elke dag op papier kan je vervolgens de route tot in detail gaan uitwerken.

Naast Komoot gebruik ik hiervoor graag MyCols. In deze app kan je in een handomdraai zien welke beklimmingen zich in de buurt van of op je route bevinden. De beklimmingen zijn voorzien van hoogteprofielen, informatie over het routeverloop en in sommige gevallen ook geschiedenis van de beklimming. Zeker als je met bepakking door de bergen fietst is het fijn te weten wat voor beklimmingen op je pad liggen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In de bergen zal je altijd beloond worden met indrukwekkend uitzicht – foto: Cor Vos

Reizen op de bonnefooi
Uiteraard is het geen vereiste om je route vooraf volledig vast te leggen. Sterker nog, het is enorm leuk om dag voor dag te bepalen waar je naartoe gaat en verrassende bestemmingen of beklimmingen kunnen de reis extra leuk maken. Ook als je op de bonnefooi gaat reizen zal je vooraf het een en ander aan voorbereidingen moeten treffen. Zo is het goed uit te zoeken of er genoeg campings/hotels zijn in de regio waar je gaat fietsen, zodat je niet onverwacht tientallen kilometers extra hoeft af te leggen voor een overnachting.

Als je terugreis voor de start van je trip vast ligt, is het sowieso handig een globale planning te maken van je route. Op deze manier zorg je ervoor niet de laatste dagen enorme afstanden te moeten overbruggen om op tijd weer terug te kunnen reizen. Tegelijkertijd kan je dan alsnog tijdens de reis zelf bepalen hoe de verschillende ritten precies verlopen. Daarnaast zijn campings en hotels in het hoogseizoen in populaire vakantieoorden natuurlijk vaker dan eens volgeboekt, dus kan het sowieso geen kwaad vooraf te bellen om te checken of er plek is.

Training
Om beslagen ten ijs te komen is het uiteraard belangrijk dat je fit genoeg bent voor de reis. Dit doe je enerzijds door geen al te ambitieuze plannen te maken: als je normaliter tochten van 50 kilometer maakt zal een week lang elke dag 100 kilometer door de bergen fietsen te veel van het goede zijn. Als je ruim tevoren weet dat je dergelijk lange ritten gaat maken kan je uiteraard je training erop aanpassen. Zorg er in ieder geval voor dat je de langste afstand die je tijdens de reis maakt al eens gefietst hebt.

Naast de fysieke training, is het ook goed te wennen aan het fietsen met de bepakking. Probeer voor je trip al één of meerdere keren met de volledige bepakking te fietsen. Zo kan je enerzijds wennen aan het fietsen met bepakking, maar ook uitzoeken hoe je je tassen het makkelijkste in kunt pakken. Heb je plannen voor een langere trip? Een weekendje weg of een tweedaags tochtje met een overnachting kan ideaal zijn om te checken of je alle benodigdheden hebt voor je reis.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.