Het nuttige met het aangename verenigen: het ecosysteem van Garmin
Verslavend, zo noemt Chantal van den Broek-Blaak de vele data die er tegenwoordig beschikbaar zijn tijdens en na een training. Heart rate variability, pulsoximetrie, VO2max en trainingsbelasting. Voor de leek zijn dat zomaar een paar ingewikkelde termen maar voor de fanatieke sporter zijn het stuk voor stuk waardevolle gegevens. Steeds meer wearables en andere elektronica helpen de topsporter en de recreatieve fietser inzicht te krijgen in ons presteren.
Bestel nu deze editie online en krijg ‘m binnen enkele dagen thuisbezorgd.
Het tijdperk van trainen op gevoel is al even voorbij. De komst van hartslagmeters ruim 40 jaar geleden was een eerste belangrijke stap gezet in het stelselmatig registreren en plannen van duursporttraining. Rond diezelfde periode werd ook de vermogensmeter uitgevonden en alhoewel het grootschalige gebruik daarvan wat langer op zich liet wachten, was de impact op de sport en bewegingswetenschap ervan misschien nog wel groter.
Tegenwoordig blijft het niet meer bij de registratie van die twee statistieken. Sterker nog, met een opsomming van alle andere lichamelijke gegevens die je hedendaags kan meten kunnen we waarschijnlijk een paar pagina’s vullen. Meer en meer wordt geavanceerde technologie beschikbaar voor het grote publiek. Leuk voor de sporter met datahonger, maar bovenal ongelooflijk handig voor wie optimaal wil presteren.
In die jungle van gezondheids- en inspanningsdata wil Garmin de sporter helpen die door het bos de bomen niet meer ziet. Al die data is hartstikke leuk en aardig, maar hoe laat je het voor je werken? Met wat ze het Garmin ecosysteem noemen probeert Garmin de eindeloze data behapbaar en inzichtelijk te maken: van ruwe cijfers, naar bruikbare en begrijpbare informatie.
Team SD Worx werkt nauwgezet met de producten van Garmin. Voormalig wereldkampioene Chantal van den Broek-Blaak zou niet meer zonder kunnen. Bij de trainingen gebruikt ze de Edge Explore. Tijdens de wedstrijden de ‘gewone’ Edge, terwijl ze 24/7 het Venu-horloge omheeft. “Tijdens het trainen vind ik het grote scherm op de Edge waar je meer data op kunt zien zeker nuttig, maar tijdens een wedstrijd vind ik het kleinere en lichtere model handiger. Dan hoef ik ook niet te veel cijfers voor me te zien”, geeft de renster aan.
Nog steeds is Van den Broek-Blaak verbaasd hoeveel informatie er uit de samenvoeging van de Garmin-producten is te halen. “Zeker het horloge, dat je continue om hebt, zorgt nog voor veel extra informatie. Wat is je rustpols, wat zijn je stresswaarden, hoe is de staat van je body battery na zware inspanningen, wat is je score qua productiviteit. Er zijn zoveel mogelijkheden en je kunt er zoveel uit lezen. Het is niet zo dat ik me helemaal laat leiden door die data, maar vaak bevestigen die waarden wel mijn gevoel. Ja, ik ben iemand die altijd bezig is met dit soort gegevens.”
Ecosysteem
Het ecosysteem van Garmin gaat over de samenwerking van verschillende fietsgerelateerde producten, om de gebruiker een optimale ervaring te bezorgen. Klinkt nogal als een marketingpraatje, maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Van de indoor trainer tot je sporthorloge en van je fietscomputer tot je vermogensmeter: door alles samen te laten werken wordt het gebruik makkelijker én leuker. Zo kan je resultaten meten tijdens je training, maar ook door de dag heen tal van soorten van data verzamelen. Waarom? Om je training te optimaliseren en zo het maximale uit je training te halen. Er is tenslotte veel meer van invloed op je fitheid dan enkel je training.
Een praktisch voorbeeld: een sporthorloge zoals de Garmin Forerunner 255 meet de hele dag door je activiteiten en stress. Met de zogenaamde body battery functie geeft het vervolgens aan hoeveel energie je lichaam nog in de tank heeft. Dat kan heel waardevolle feedback zijn om je training op aan te passen, want als je een stresvolle dag achter de rug hebt kan je misschien beter een uurtje extra uitrusten in plaats van ook nog die pittige training te doen.
“Als je vermoeid, ziek of de avond ervoor gedronken hebt, zie je dat direct terug”, zegt Josse Wester, één van de gezichten van YouTube-kanaal Tour de Tietema. “Een pdf’je met een trainingsschema is leuk, als je in Garmin Connect een lage Body Battery ziet, weet je dat het niet veel zin heeft om heel zwaar te trainen.”
Ruim twee jaar geleden stapte Josse voor het eerst op een racefiets. Eén van de eerste uitdagingen? Zichzelf in korte tijd klaarstomen voor de volledige Ronde van Vlaanderen. Alles werd vastgelegd voor een videoserie die hij samen met zijn Tour de Tietema-collega’s Bas Tietema en Devin van der Wiel maakte. “De afgelopen twee jaar heb ik gemekt dat er twee vormen van fietsen zijn. Of je doet maar wat omdat je vooral fietst voor de fun óf je doet iets gericht. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Ik ben best wel van de cijfertjes.”
Het sporthorloge Garmin Forerunner 255 is ideaal om een hoop gezondheidsdata te registreren wanneer je niet op de fiets zit. Gedurende de dag meet het horloge constant je hartslag en inspanningsniveau. Zo kun je dus regelmatig checken wat je rusthartslag is om bijvoorbeeld te zien of je goed uitgerust bent, maar nog handiger is de body battery functie. Aan de hand van je hartslag en activiteitsniveau vertelt het horloge hoeveel energie je hebt uitgegeven en hoeveel energie je nog in de tank hebt zitten. Ook ’s nachts blijft het horloge zijn werk doen en registreert het je slaappatroon. Het meet niet alleen hoe lang je slaapt, maar ook de verschillende slaapcycli: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. In de ochtend krijg je vervolgens een samenvatting van je nacht: hoeveel uren je hebt geslapen, hoeveel tijd je in de verschillende slaapcycli hebt doorgebracht en wat de kwaliteit van je nacht was. Handig om te weten of je goed uitgerust bent en dus keihard kan gaan trainen of wellicht juist even gas terug moet nemen. Als sporthorloge is het logischerwijs ook de ideale tool om trainingen in andere sporten zoals hardlopen of in de sportschool te registreren. Net als je van je fietscomputer gewend bent kan je tijdens je training verschillende schermen met verschillende datavelden zien. Met de Forerunner 255 music kan je zelfs oordopjes of een koptelefoon met bluetoothverbinding bedienen.
Het begon bij Josse met een fietscomputer en hartslagmeter: “Daarna volgenden de Garmin Rally vermogenspedalen en de Forerunner 745 smartwatch. Alle data en informatie komt samen in Garmin Connect. In de app kan ik makkelijk zien hoe het staat met mijn slaapscore, energielevels en trainingsbelasting. Alle gegevens bieden een nuttig en handig inzicht. Het is niet zo dat ik panisch word van lage body battery”, vertelt hij.
De juiste handvaten
Alle data en informatie kun je samen laten komen in Garmin Connect, wat als een centrale hub functioneert voor je trainingsregistratie. Hier kan je niet alleen trainingen en gezondheidsdata verzamelen maar ook je training vooruitplannen. Zo kan je handmatig interval- of bloktrainingen ontwerpen en in een trainingskalender zetten maar kan je ook kiezen uit verschillende standaard trainingsschema’s van Garmin om je richting je fietsdoel te helpen.
Door die wirwar aan gegevens te centraliseren is het dus niet enkel meer data, maar krijgt je ook de handvaten het juist te interpreteren. Zo kun je verschillende facetten die van invloed zijn op je prestatie (zoals slaap, voeding en training) meten, inzichtelijk maken en vervolgens waar nodig aanpassen. En alhoewel Garmin Connect geen diëtist met jarenlange theorie- en praktijkervaring is, kan het je bijvoorbeeld wel een beginnend inzicht bieden in je voedingspatroon.
Het ‘Garmin ecosysteem’ is iets waar Garmin de afgelopen jaren hard aan heeft getimmerd, met als belangrijke stap de aanschaf van Tacx. De toevoeging van een resem aan indoor trainers stond hoog op het wensenlijstje van Garmin om de sporter nog beter te kunnen helpen met het optimaliseren van hun training. De indoor trainer is tenslotte niet alleen een handige tool om in de winter door te kunnen trainen, maar ook om je geplande intervaltraining uit te kunnen voeren als de regen ’s zomers een keer met bakken uit de hemel valt. Je geplande intervaltraining die, precies, Garmin Connect je voor kan schrijven.
“Het is niet zo dat de Garmin nu mijn trainingen voorschrijft”, zegt Chantal van den Broek-Blaak. “Als topsporter gebruiken wij de gegevens uit de Garmin-app om deze in overleg met onze trainer in persoonsgerichte trainingen om te zetten. Voor de niet-topsporter zijn de trainingsadviezen zeker nuttig.”
Het nuttige met het aangename verenigen zullen we maar zeggen. Zo kan de wielernerd al zijn data uitgebreid analyseren en heeft de beginnende toerfietser een helpende hand om de trainingsarbeid wat op te voeren. Zo worden de nieuwste technologieën voor iedereen toegankelijk, maar hebben we niet zoals de topsporters een persoonlijk team van tien professionals nodig om ons te ondersteunen.
Van den Broek-Blaak: “Als ik na een zware trainingsperiode een paar dagen rust heb genomen, dan geeft het Garmin-systeem me aan dat ik klaar voor een ‘piek’ ben. Dan is het een leuke bevestiging voor de trainingsweg die ik heb afgelegd. Al moet ik soms ook wel eens hard lachen wanneer ik weer een advies vanuit de Garmin krijg. Tijdens de recente Tour de France Femmes verscheen ineens de waarschuwing ‘Neem Rust’ op mijn display. Gedurende zo’n rittenkoers kan ik zo’n advies echter niet opvolgen.”
Naast presteren is veiligheid een andere belangrijke pijler van Garmin. Zo fit als mogelijk worden is leuk, maar veilig thuiskeren aan het einde van de dag is vele malen belangrijker. De nieuwe Varia RCT725 is precies daarvoor gemaakt. Dit achterlicht, met ingebouwde camera, heeft verschillende functies die pogen je te beschermen van ander verkeer tijdens je fietsrit. Dat een goed achterlicht je zichtbaar maakt, vergt geen uitleg. De Varia RCT725 gaat nog een stapje verder dan een normaal achterlicht door verschillende knipperpatronen te hanteren, die automobilisten nog meer bewust moeten maken van jouw aanwezigheid op de weg. Daarnaast zit er een ingebouwde sensor in het achterlicht die aankomend verkeer registreert. Koppel de Varia aan je fietscomputer en je krijgt een melding wanneer er een auto achter je aan komt. Middels een stipje dat over je scherm beweegt weet je zelfs hoe snel de auto dichterbij komt en wanneer deze je gaat inhalen. Tot slot heeft de nieuwe Varia RCT725 een ingebouwde camera, die automatisch gaat filmen wanneer een auto op het punt staat je in te halen. Zo heb je beeld van gevaarlijk rijgedrag of in het ergste geval zelfs een video van de auto als deze je aanrijdt. Je kan de camera ook laten opnemen op het moment dat jij dat wil, om bijvoorbeeld die ene mooie klim of afdaling te vereeuwigen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.