Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2023 – Merlier tegen Ewan en Thijssen?
foto: Cor Vos
maandag 29 mei 2023 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Limburg 2023 – Merlier tegen Ewan en Thijssen?

Maandag 29 mei is het tijd voor de Ronde van Limburg. Op Vlaamse bodem moeten de renners onderweg een aantal hellingen overwinnen, maar de verwachting is dat er in Tongeren zal gesprint worden om de zege. Met sprinters als Tim Merlier, Caleb Ewan en Gerben Thijssen aan de start, zou het wel eens een mooie dag kunnen worden. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Voor de eerste editie van de Ronde van Limburg moeten we terug naar 1908. Leuvenaar Alfons Lauwers, die onder meer op het podium stond van Luik-Bastenaken-Luik, schreef toen de Belgische eendagskoers op zijn naam. Het parcours in Limburg stond klaarblijkelijk geschreven op het lichaam van Lauwers, want later won hij de wedstrijd nog een keer.

Verder zien we nog renners als Pol Deman, die de eerste editie won van de Ronde van Vlaanderen, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Frans Verbeeck, Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert terug op de erelijst. De recordwinnaars, die elk tweemaal zegevierden, zijn de eerder genoemde Lauwers, Ernest Sterckx, Jozef Abelshausen, Eric Vanderaerden en… Mathieu van der Poel.

Jawel! Van der Poel won de Ronde van Limburg twee keer. Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar rond 2014 en 2018, de jaren dat Van der Poel won, stond de Nederlander nog vaak aan de start als koersen zoals die in Limburg. In 2014 won de meervoudige wereldkampioen veldrijden na een sprint tegen onder meer Oliver Naesen en Jens Debusschere. Mooie namen, maar wat nog specialer was: het was de eerste profzege van Van der Poel.

De jonge Van der Poel in actie in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

2014 was overigens ook het jaar dat de Ronde van Limburg definitief een UCI 1.1-koers werd. Vier jaar later was Van der Poel opnieuw aan het feest. Toen won hij opnieuw een sprint van een grotere groep. Nacer Bouhanni en Tim Merlier werden toen vakkundig geklopt. We weten het allemaal: waar Van der Poel is, daar is Wout van Aert naar alle waarschijnlijkheid ook. Dat geldt ook voor de Ronde van Limburg. In 2017 won namelijk Van Aert de Ronde van Limburg.

De Belgische alleskunner deed het niet door een sprint van een grote groep te winnen, maar door met een groep met favorieten weg te rijden en ze vervolgens te snel af te zijn in een sprint met een kleine groep. Het lijkt misschien niet zo, maar zowel Van der Poel als Van Aert op dezelfde erelijst – van een wegkoers – komt niet ontzettend vaak voor. Een mooie zaak voor de organisatie. Die organisatie is trouwens momenteel in handen van Flanders Classics.

Laatste tien winnaars Ronde van Limburg
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-be Tim Merlier
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ro Eduard-Michael Grosu
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-nl Mathieu van der Poel
2013: flag-be Olivier Chevalier


Laatste editie

De Ronde van Limburg had vorig jaar enkele interessante namen naar Vlaanderen gelokt. Zo stonden onder meer Tim Merlier, Mark Cavendish, Giacomo Nizzolo, Pascal Ackermann, Sam Bennett, Fernando Gaviria en seizoensrevelatie Arnaud De Lie, aan de start. De vroege vlucht bestond uit Jens Schuermans (BEAT Cycling), Yentl Vandevelde (Minerva Cycling), Thibault Ferasse (B&B Hotels-KTM), Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Sander Lemmens (Tarteletto-Isorex).

Veel voorsprong kregen de aanvallers echter niet, want de sprintersploegen hadden duidelijke plannen: sprinten in Tongeren. In de finale kwam het initiatief van BORA-hansgrohe. Ook in de laatste kilometer was de Duitse ploeg zeer actief en uiteindelijk deed Nederlander Danny van Poppel ook een perfecte lead-out voor zijn Ierse kopman Bennett. Die beschikte echter niet over de juiste benen en geraakte niet over de Nederlander.

Geen Bennett die het ging opnemen tegen De Lie dus. Die andere topfavoriet, Merlier, kwam ook niet in aanmerking voor de zege door slechte positionering – en het verliezen van Timo Kielich, die een belangrijke rol speelde in de laatste kilometer. Van Poppel besefte inmiddels dat Bennett er niet meer ging overkomen en trok zelf door, maar dat was niet genoeg om de aanstormende De Lie af te houden. Met een imposante knalde de jonge Belg voorbij Van Poppel naar de zege. Op de streep had hij nog ruim de tijd om zijn gekende zegegebaar (zie foto) te maken: een verwijzing naar zijn bijnaam le taureau, wat stier betekent in het Frans.

De Lie maakte andermaal zeer veel indruk – foto: Cor Vos

Uitslag Ronde van Limburg 2022
1. flag-be Arnaud De Lie (Lotto Soudal)
2. flag-it Simone Consonni (Cofidis) in z.t.
3. flag-nl Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) in z.t.
4. flag-be Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB) in z.t.
5. flag-ie Sam Bennett (BORA-hansgrohe) in z.t.

Parcours

Dit jaar is er weinig veranderd aan het parcours van de Ronde van Limburg. De start ligt nog steeds in Hasselt, waarna de renners na een tocht van 204,2 kilometer zullen aankomen in Tongeren. Onderweg moeten ze heel wat hellingen en twee kasseistroken bedwingen.

De eerste klim van de dag is de Duivelsberg (1,1 km aan 3,5%). Deze klim ligt in Maasmechelen nadat de renners al ongeveer 50 kilometer hebben gekoerst. In de fruitstreek trekken de coureurs richting de Keiberg (600 meter aan 4,7%, drie keer) en de Letenberg (500 meter aan 7%, twee keer).

Na de Letenberg liggen ook de kasseien van de Maastrichterallee in het parcours. Deze strook moeten de renners ook tweemaal overwinnen. De laatste passage is echter op ruime afstand van de streep in Tongeren, dus zal het naar alle waarschijnlijkheid weinig invloed hebben op de koers.

Na ongeveer 130 kilometer passeren de renners voor het eerst de finish aan de Eeuwfestwal in Tongeren. Vervolgens moeten ze drie lokale rondes van 24,5 kilometer afleggen met daarin telkens een viertal beklimmingen. In Borgloon zijn dat de Grootloonberg (900 meter aan 4%), de Kogelstraat (600 meter aan 3,8%) en de Colenberg (1,2 km aan 3,4%), gevolgd door de Kolmontberg (900 meter aan 4%) op een kleine vijf kilometer voor de finish.

De laatste kilometer is ook niet makkelijk. De weg loopt namelijk flink omhoog en in de laatste honderden meters liggen ook nog wat bochten. Het is dus zaak om goed gepositioneerd te zitten om te kunnen zegevieren in de Ronde van Limburg.

Maandag 29 mei: Hasselt – Tongeren (204,2 km)
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.10 uur


Favorieten

De topfavoriet voor de zege in de Ronde van Limburg is zonder enige twijfel Tim Merlier. De Belgische kampioen won dit seizoen al zeven keer – individueel – en behoort nog steeds tot een van de beste sprinters van de wereld. Merlier won afgelopen week nog de laatste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke door onder meer Olav Kooij te kloppen, maar werd zaterdag wel geklopt door Caleb Ewan in de Van Marksteijn Fences Classic. Verder is de renner van Soudal Quick-Step nog altijd niet zeker van zijn plek in de selectie voor de Tour de France, dus zal hij elke gelegenheid willen grijpen om zich te bewijzen.

Caleb Ewan is een van de twee grote concurrenten voor Merlier. Winnen lukte echter nog maar een keer dit seizoen voor Ewan, tot afgelopen vrijdag. Helemaal in het begin van het seizoen won hij een criterium in eigen land, maar vrijdag schreef de Australiër de Van Marksteijn Fences Classic op zijn naam op knappe wijze. In de laatste hectometers ging hij nog op en over Merlier. In de rest van het seizoen verzamelde de renner van Lotto Dstny voornamelijk de ereplaatsen op. In de Ronde van Limburg kan Ewan andermaal beroep doen op zijn vaste en sterke lead-out Jasper De Buyst, die de laatste tijd in goede doen is. Kan Ewan Merlier nog eens verslaan?

Merlier is de te kloppen man – foto: Cor Vos

De andere grote kanshebber is Gerben Thijssen. De Limburger heeft dit seizoen weer wat stappen gezet, wat hij vooral bewees door Bredene Koksijde Classic op zijn naam te schrijven. De Belgische sprinter klopte destijds onder meer Pascal Ackermann en Sam Welsford. Sinds die zege kon Thijssen niet meer winnen, maar de renner van Intermarché-Circus-Wanty was er wel nog een aantal keer dichtbij. Afgelopen vrijdag reed Thijssen een sterke sprint tegen Merlier en Ewan, maar hij moest van veel te ver komen. Het resulteerde in een derde plaats.

Na Merlier, Ewan en Thijssen is er een groot gat qua grote namen. Alpecin-Deceuninck rekent niet op Jasper Philipsen of Jakub Mareczko, hun twee sterke sprinters, in de Ronde van Limburg. Toch zijn ze niet kansloos met onder anderen Timo Kielich en Lionel Taminiauxaan de start. De twee Belgische coureurs zijn de laatste weken in vorm en durven zich te gooien in een sprint. Zeker de oplopende sprint in Tongeren moet hen liggen. Two to watch!

Wat kunnen Thijssen en Ewan (links)? – foto: Cor Vos

Timothy Dupont is nog zo een Belgische renner die naar een ereplaats zou kunnen sprinten. In het tenue van zijn nieuwe ploeg Tarteletto-Isorex won hij dit seizoen een etappe in de Tour of Hellas. Hier en daar eindigde hij ook in de top-10 in een Belgische of Nederlandse eendagskoers. Dat is iets wat Milan Fretin in mindere mate deed, maar de sprinter van Flanders-Baloise toonde zich wel in de Vierdaagse van Duinkerke. In etappe vier bijvoorbeeld, toen hij alleen Kooij en Thijssen voor zich moest dulden.

Wie ook zich liet zien in de Franse rittenkoers: Erlend Blikra. De relatief jonge Noor is misschien niet al te bekend bij het grote publiek, maar je moet hem zeker niet onderschatten. In de Olympia’s Tour klopte hij nog Coen Vermeltfoort en Martijn Budding in de sprint en ook in Région Pays de la Loire Tour kon Blikra zijn handen in de lucht steken. Onder meer Arnaud Démare moest zich toen gewonnen geven tegen de sterke sprinter van Uno-X.

Blikra kan voor een verrassing zorgen – foto: Cor Vos

Verder noemen we nog een aantal outsiders voor de zege in de Ronde van Limburg. Stanisław Aniolkowski (Human Powered Health) won twee ritten in de Tour of Hellas, maar kon zich nog niet echt bewijzen in de Belgische koersen. De eerder genoemde Martijn Budding (Tour de Tietema-Unibet) staat ook aan de start. Budding en zijn ploeggenoot Joren Bloem zijn ook snel. Tot slot noemen we ook nog Alexander Salby (Bingoal WB) en Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Gerben Thijssen, Caleb Ewan
** Timo Kielich, Erlend Blikra, Lionel Taminiaux
* Timothy Dupont, Milan Fretin, Stanislaw Aniolkowski, Martijn Budding

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners mogen zich opmaken voor een mooie dag in Limburg. Er worden temperaturen verwacht boven de 20 Graden Celsius. Het zal ook niet regenen, dus de regenjasjes mogen achterwege gelaten worden. De wind komt uit het noordoosten en zal waaien met een kracht van 2 à 3 Beaufort.

De Ronde van Limburg is maandag live te volgen op VRT1. De uitzending start om 15.00 uur. Voor meer informatie, ook over andere koersen, kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.