Sigma presenteert langverwachte fietscomputer: de ROX 12.1 EVO
foto: Sigma
dinsdag 13 juni 2023 om 07:00

Sigma presenteert langverwachte fietscomputer: de ROX 12.1 EVO

Materiaalzone Het was even wachten, maar Sigma heeft nu dan toch de opvolger van de ROX 12.0 EVO gelanceerd: de ROX 12.1 EVO. De fietscomputer met een volledig navigatiesysteem blinkt op verschillende gebieden uit, stelt Sigma. Ambassadeurs Marcel Kittel en Anne Terpstra stemden tijdens de presentatie in met die stelling.

De ROX 12.0 EVO kwam uit in juni 2018. We zijn nu vijf jaar later, wat is er allemaal veranderd? Senior product manager Daniel Conka, die de ROX 12.1 EVO beschrijft als ‘meest charmante fietsnavigator die er bestaat’, vertelt dat de makers vooral bezig zijn geweest met het in alle opzichten ‘slimmer’ maken van de fietscomputer.

“Het hele product is bijvoorbeeld twintig procent kleiner geworden, maar het scherm is nog even groot. Zodoende is de ROX 12.1 EVO handzamer, terwijl de leesbaarheid daar geenszins onder heeft geleden”, legt Conka uit. “Verder is er onder andere een touchscreen die in alle omstandigheden perfect werkt, ook als het bijvoorbeeld regent. Je scherm gaat dan niets vreemds doen. Over slecht weer gesproken: in écht koude omstandigheden bedraagt de batterijduur nog steeds zo’n tien uur. In normale omstandigheden is dat twaalf à veertien uur.”

foto: Sigma

Marcel Kittel: “Het werkt echt heel simpel”
Marcel Kittel, ambassadeur van Sigma, testte de ROX 12.1 EVO en is vooral te spreken over het gebruiksgemak. “Het werkt echt heel simpel”, zegt de voormalige topsprinter, die in zijn carrière veertien Tour de France-etappes won. “Ik deed de ROX voor de eerste keer aan, koos het sportprofiel – dat was deze keer ‘mountainbiken’ – en de fietscomputer toonde meteen alle trails en fietspaden. Dit lukte allemaal terwijl ik al aan het fietsen was. Ik hoefde niets moeilijks te doen.”

De ROX 12.1 EVO heeft veel verschillende navigatie-opties. “Je hebt natuurlijk de normale optie, waarbij je je adres invult of een plek op de kaart kiest”, legt de Duitser uit. “Maar je hebt bijvoorbeeld ook een optie waarbij je de snelste route naar huis uitgestippeld krijgt. Handig als je vermoeid bent. Aan de andere kant kun je juist ook snel wat extra hellingen vinden, want de navigatiefunctie wijst je precies naar het terrein dat je nodig hebt.”

foto: Sigma

Eenvoudig koppelen
Kittel benadrukt verder hoe gemakkelijk het is om routes in de ROX 12.1 EVO te zetten en ritten ermee te uploaden naar andere apps. “Ik hou er echt van dat het heel gemakkelijk is om connectie te maken. Je hartslagmeter, vermogensmeter en apps zoals Strava zijn ook heel eenvoudig gekoppeld. Als je prestatiegericht bent, is dit heel belangrijk. Je wil tijd besparen.”

Een laatste kwaliteit van de ROX 12.1 EVO die Kittel benoemt, is veiligheid. “Je moet jezelf altijd proberen te beschermen op de fiets. De ROX is compatibel met Radar. Dus als je een Radar monteert op je zadelpen en verbindt met de ROX, wordt achteropkomend verkeer getoond. Ook zit er een Crash Alert op de ROX. De fietscomputer detecteert automatisch een val en geeft je dertig seconden om aan te geven dat je oké bent.”

De ROX beschikt overigens ook nog over een ander alarm. Deze is niet zozeer gericht op veiligheid, maar op prestatie. Het gaat namelijk om een drink- en eetalarm, die voorkomt dat je vergeet te eten en/of drinken. Met name tijdens wedstrijden, lange cyclo’s of ritten in de regen komt dat vaak voor. Je kunt dit alarm uiteraard ook instellen om je aan andere belangrijke zaken te herinneren op de fiets.

De ROX is ook compatibel met E-Bikes – foto: Sigma

Anne Terpstra: “Door de verbinding met de app gaat alles heel snel”
Kittel is niet de enige die de ROX 12.1 EVO mocht uitproberen. Ook Anne Terpstra, eveneens ambassadeur van Sigma, testte de fietscomputer al. De mountainbikester van het Ghost Factory Racing Team bevestigt de bevindingen van Kittel. “Wat mij vooral opvalt, is hoe makkelijk het allemaal werkt”, zegt Terpstra. “Ik heb hem gekregen zonder verdere uitleg, met de boodschap: ‘Succes ermee!’. Maar grappig genoeg krijg je hem zomaar ingesteld zoals je zelf wilt. Daar hoef je niks voor te weten. Je kan gewoon beginnen en gelijk naar buiten.”

Ook de snelheid van de fietscomputer bevalt Terpstra. De ROX synchroniseert tijdens het fietsen namelijk al met de app. “Door die verbinding met de app gaat alles heel snel. Als ik na mijn training thuiskom, ga ik niet eens meer eerst douchen. Ik ga eerst synchroniseren om te kijken of ik mijn waardes gehaald heb, want dat gaat zo snel dat je dat direct nadien kunt doen. Dat maakt de nieuwe ROX wel anders dan de voorgaande producten. Hij heet niet voor niets de 12.1.”

De ROX 12.1 EVO ligt vanaf 12 juni in de schappen. De basisset kost 379.95,- euro, een uitgebreide set (met onder meer een trapfrequentiemeter) 479.95,- euro.

De ROX 12.1 EVO is beschikbaar in twee kleuren: donkergrijs en wit – foto: Sigma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.