Uno-X wil stempel op de Tour drukken: “Niet moeilijker dan bij een WorldTeam”
Interview Het Noorse Uno-X rijdt komende weken voor het eerst in haar bestaan de Tour de France. De ploeg onderscheidt zich al jaren door een eigen karakter. Er rijden immers alleen Scandinaviërs voor de ploeg en aan het tenue is de laatste jaren niet gesleuteld. Tot deze Tour, overigens. De troepen van Uno-X gaan vol voor een ritzege en hebben daar hun selectie op samengesteld. Bij WielerFlits doen ze hun verhaal.
Uno-X trekt met zes Noren en twee Denen naar Frankrijk, waar ze gokken op twee paarden. Enerzijds hopen ze een zege te boeken met de sprinttrein rondom Alexander Kristoff, anderzijds willen ze met hun klimmers kijken of ze kunnen winnen vanuit een vlucht. “We kijken uit naar de start in Bilbao”, vertelt sportief directeur Gabriel Rasch. “Ik denk dat we daar hetzelfde aantal enthousiaste mensen zien zoals we dat vorig jaar in Denemarken zagen. Het Baskische publiek is iets speciaals. Het parcours is uitdagend en vooral in de laatste week interessant voor ons. Daarnaast hebben we meerdere mannen die in de sprints voor successen kunnen zorgen.”
De Noren – deze Tour in een overwegend rood tenue – kregen in januari een wildcard van Tourorganisator ASO, nadat ze er vorig jaar nog naast grepen. “Omdat we al zo vroeg in het jaar zekerheid hadden, wilden we ons beste team afvaardigen”, legt Rasch uit. “Die renners wilden we dan ook de beste kansen geven om in topvorm te zijn in juli. Dan moet je denken aan het plannen van hoogtestages en de juiste wedstrijden in aanloop naar de Tour. We wilden die renners zo vroeg mogelijk selecteren om hen zekerheid te geven. Maar dat proces is niet makkelijk geweest, want heel veel renners in onze ploeg verdienen een plek. Maar dit zijn wel onze beste acht man.”
Rolverdeling
Kristoff is kopman bij Uno-X. “Hij is een geboren leider”, legt Rasch uit. “Niet alleen in koers, maar ook zeker daarbuiten. Hij wijst ons de weg. Als we slechte dagen hebben, is het Alexander die ons in de kraag vat en terug op de rails zet. Rasmus Tiller is heel belangrijk in de lead out. Hij is een multi-inzetbare renner. Tiller kan ook zelf winnen vanuit de ontsnapping of zelfs in een gereduceerde pelotonssprint. Søren Wærenskjold is de belangrijkste renner in functie van Kristoff. Hij kan ook zelf sprinten, misschien wel beter dan iedereen denkt. Dan is er ook nog Jonas Abrahamsen, die extreem goed is in het positioneren van de sprinttrein rondom Kristoff.”
De andere helft van de ploeg bestaat uit klimmers. “Tobias Halland Johannessen is een oud-winnaar van de Ronde van de Toekomst. Nu heeft hij vooral een grote kans om succesvol te zijn vanuit een vroege vlucht. Torstein Træen werd achtste in het Critérium du Dauphiné en hij zou ook nu iets in het klassement kunnen betekenen. Maar dat betekent niet dat we met hem ook niet naar opties voor een vroege vlucht kijken. Daar heeft Jonas Gregaard een neusje voor, bewijst hij dit jaar. Zijn mogelijkheden zijn het grootst in het Centraal Massief. Anthon Charmig heeft dan weer de X-factor. Hij kan iets speciaals. Hij is snel, maar klimt ook goed en kan Torstein helpen.”
Johannessen fit, Kristoff ziet uitdaging
Kristoff begint aan zijn tiende Tour. Eerder deed hij dat voor WorldTeams Katusha, UAE Emirates en Intermarché-Wanty-Gobert. “Natuurlijk gaat dit een hele uitdaging zijn”, zegt hij over de onderneming van Uno-X, een ploeg van het tweede niveau. “Ik heb al vier ritzeges op mijn naam staan, maar het is nooit makkelijk. Ik weet wat ervoor nodig is. Maar ik hoop wel dat het me weer lukt. Het ploegdoel is om een rit te winnen. Dat is fanatisch en daarvoor gaan we iedere dag alles geven. Ik weet dat er een aantal kansen voor mij zijn. Ik heb een trein om me heen die me kan helpen dat doel te behalen. Het is hier niet moeilijker dan bij een van mijn vorige WorldTeams. Het is ook tof dat iedereen Noors of Deens spreekt, onze moedertaal. Dat maakt het heel erg speciaal.”
Johannessen is van de klimmersgroep de bekendste naam. Hij kwakkelde dit seizoen echter lang met een knieblessure. “Daar heb ik hard aan gewerkt en nu ziet alles er perfect uit. Eerlijk gezegd train ik al een paar maanden weer echt heel goed. Ik kijk er naar uit om dat over drie weken te testen. Of ik toch niet een klassement nastreef? Ik ga in elk geval niet met opzet tijd verliezen in de eerste etappes. Maar dit is wel een heel nieuwe ervaring. Elk WorldTeam is er met hun kopman in de beste vorm. Daarom denken we dat het beter is om te kijken naar ritzeges. Maar daar ga ik de eerste ritten in ieder geval geen rekening mee houden, dat staat wel vast.”
Rasch en Haugland duiken in het diepe
Kristoff reed dus al negen keer de Tour, voor alle andere zeven renners betekent deze Ronde van Frankrijk hun debuut. Terwijl La Grande Boucle bekendstaat om de hectiek, die met geen andere koers te vergelijken is. “Toch denk ik dat de meeste jongens er in de Dauphiné wel van geproefd hebben. Maar je hebt een punt”, stelt Rasch. “We hebben geluk dat Kristoff ons in de ploeg wegwijs kan maken. En ploegleider Kurt-Asle Arvesen en ikzelf hebben de Tour ook gereden, dat helpt ook een beetje. Het is belangrijk dat we de Tour in fases opbreken en zodoende door het proces heen gaan. Daarmee voorkomen we dat onze renners denken dat Parijs te ver weg is.”
Uno-X is dus een ploeg met een eigen identiteit. Voetbalclub Ajax is een enorme inspiratiebron voor teammanager Jens Haugland. “Wij hebben een veelzijdige ploeg. We proberen het magische recept te vinden door renners als Alexander te binden, naast de grote talenten die eraan komen. Ik denk dat we dezelfde manier van denken zoals ze dat bij Ajax doen, hebben gevonden. Kijk naar Wærenskjold, die als tweede eindigt achter iemand als Mathieu van der Poel in de Baloise Belgium Tour. Dat laat zien hoe wij werken en wat voor ploeg wij zijn. We willen een rit winnen in de Tour. Hopelijk hebben we over drie weken onze eigen Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.