Crelan-Corendon, de Roodhooft-formatie voor de échte crossers: “Versterking voor Sweeck en Cant”
Special De veldritploeg van de broers Christophe en Philip Roodhooft gaat voortaan door het leven als Crelan-Corendon. Laurens Sweeck en Sanne Cant blijven de speerpunten van de ploeg, die zich graag wil profileren als dé place to be voor de pure veldrijders.
In dat opzicht is het logisch dat Crelan de hoofdpartner blijft van de equipe. De Belgische bank-verzekeraar maakte haar intrede in het wielrennen al in het jaar 2000, toen nog onder de naam Landbouwkrediet. De echte faam kwam er toen Sven Nys 104 overwinningen in het tenue van de bank op zijn palmares bijschreef, en Wout van Aert er nadien nog 51 bij deed. “Crossers zijn zo veel meer tastbaar dan wegrenners. Het zijn mensen van vlees en bloed, zonder vedettenstatus. Het is heroïsch en populair. Dat zit ook in ons DNA”, aldus Crelan-baas Luc Versele op de ploegvoorstelling in Amsterdam.
Die andere partner, Corendon, is een oude bekende. In 2014 begon de samenwerking met de Roodhoofts, als hoofdsponsor van de toenmalige Corendon-Kwadro-ploeg. Via Beobank-Corendon en later Corendon-Circus, bouwde de Nederlandse touroperator later ook mee aan de groei van de wegploeg. Tot eind 2019 de wegen van de twee partijen scheidden.
“Het was niet moeilijk om hen te overtuigen om terug in de ploeg te stappen”, zegt manager Philip Roodhooft. “Ik moest de vraag niet eens stellen. We gingen samen op de koffie, en van het een van het ander. We kennen elkaar al negen jaar, en ik ben Corendon ook altijd blijven volgen.” Anderzijds wil Corendon haar naamsbekendheid vergoten in België, iets waarvoor de op en top Belgische cross het ideale wapen lijkt.
100 % crossploeg
Twee partners die zich puur op het veldrijden richten dus. En dat in een tijdsgeest waarin het steeds meer hip is om het veldrijden en de weg te combineren. Het is ook op die manier dat de ploeg zich wil profileren en onderscheiden van Alpecin-Deceuninck, dat weliswaar ook in handen is van de broers Roodhooft. Maar daar is het wel de bedoeling dat de renners meerdere disciplines kunnen combineren. Met 777 is er nog een derde ploeg onder de Roodhooft-vlag, die zich voorheen uitsluitend op de dames richtte, maar vanaf dit seizoen ook enkele mannen in de gelederen zal krijgen.
De dagelijkse leiding van Crelan-Corendon komt op het conto van Thomas Sneyers, die ooit als persman bij de ploeg begon. Kris Wouters krijgt op zijn beurt verantwoordelijkheid over het sportieve. “We zitten met een situatie in de cross, waarbij zowel bij de mannen als de vrouwen drie toppers de plak zwaaien, die actief zijn in de WorldTour. Maar je mag niet vergeten dat er daarnaast ook nog een strijd is tussen de échte crossers en de traditionele crossploegen. Daar willen wij echt voor staan, we zijn een 100 % crossploeg. De bedoeling is om het volledige seizoen constant te presteren en week na week in beeld te komen”, legt Sneyers uit.
Minder druk op Sweeck
Het voorbije seizoen, toen de ploeg nog door het leven ging als Crelan-Fristads, werd daarvoor vooral gerekend op Laurens Sweeck en Sanne Cant. De hoge verwachtingen werden volledig ingelost, aangezien Sweeck de Wereldbeker won en het seizoen afsloot als de nummer 1 op de UCI-ranking, Cant verzekerde zich dan weer van Belgische titel nummer veertien. “Maar omdat we minder afhankelijk willen zijn van onze twee leiders, hebben we ons in de breedte versterkt met Toon Vandebosch en Witse Meeusen bij de mannen, en Inge van der Heijden bij de dames. Zij kunnen helpen om de druk weg te nemen.”
Verder krijgt Sweeck steun van voormalig beloftewereldkampioen Joran Wyseure, Mees Hendrikx en de beloften Emiel Verstrynge en Aaron Dockx. Sanne Cant blijft daarnaast in het gezelschap van Marion Norbert-Riberolle, Manon Bakker en de piepjonge Xaydee Van Sinaey.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.