Review: de XLC Azura fietsdrager, stevig en betaalbaar
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
zaterdag 28 oktober 2023 om 11:30

Review: de XLC Azura fietsdrager, stevig en betaalbaar

Materiaalzone Fietsdragers komen er in alle soorten en maten: op het dak, op de achterklep en op de trekhaak. Alhoewel die eerste twee opties in trek zijn, blijven fietsdragers op de trekhaak de populairste opties. WielerFlits testte de XLC Azura Easy Led, die met zijn gebruiksgemak en stevige montage een goede reiskompaan bleek te zijn.

XLC heeft in haar assortiment een zevental verschillende fietsdragers. De verschillen tussen de verscheidene dragers zit hem vooral in het type fietsen dat de dragers aan kunnen, hoeveel fietsen erop passen en enkele andere functionaliteiten zoals de wijze van bevestiging.

De XLC Azura Easy Led is geschikt voor twee fietsen, al is er ook een uitbreidingsset voor een extra fiets. Door de brede goten en het maximale laadvermogen van 60 kilo kan de drager voor zowel e-bikes als sportieve fietsen gebruikt worden. Daarnaast is de drager met zijn prijs van €379,99,- relatief goedkoop. Wie even zoekt op het internet vind hem zelfs nog een paar tientjes goedkoper.

Montage
De XLC Azura Easy Led wordt gemonteerd geleverd, waardoor je hem dus makkelijk in gebruik kan nemen. Monteren, nummerplaat erop plaatsen en de elektriciteit aansluiten is alles wat je moet doen voordat je weg kan rijden met de fietsdrager.

Het monteren van de Azura is erg makkelijk. De fietsdrager is opvouwbaar, maar door hem op de trekhaak uit te klappen bevestig je hem gelijk. Je hoeft hem dus niet met een dopsleutel of iets dergelijks vast te draaien, maar hem enkel uit te klappen. Daarbij is het wel even opletten dat je hem recht plaatst, maar dat is geen lastige klus.

Als je de fietsendrager uitklapt, bevestig je hem daarmee gelijk op de trekhaak

Na bevestiging van de drager zelf, is het ook van belang het elektriciteit aan te sluiten, wat precies zoals bij iedere andere drager met een stekker onder de bumper gaat. Handig is dat XLC een koppelstukje meelevert waardoor de drager geschikt is voor verschillende elektronische aansluitingen.

Ook het bevestigen van de fietsen is makkelijk. De fiets plaats je in de wielgoot, waarna je beide wielen met een bandje vastzet. Daarnaast is er een klem die je op je bovenbuis of zadelpen kan bevestigen om de fiets op zijn plek te houden. Hierbij is het wel zaak op te letten dat je de andere klem alvast door het frame van de eerste fiets haalt. Zodra de eerste fiets staat kan dit namelijk niet meer en dan zou je deze fiets dus weer moeten loshalen om de tweede fiets te bevestigen.

De fiets vastzetten is een fluitje van een cent

Zowel de fietsdrager zelf als de klemmen van de fietsen zijn voorzien van sloten. Hierdoor kan je dus tijdens het reizen rustig de auto ergens parkeren, zonder dat de fietsen zomaar los gehaald kunnen worden. Dat is misschien een detail, maar levert wel net wat mentale rust op.

Uitbreidingsset
Naast de fietsdrager is er nog een uitbreidingsset (van €129,95,-) om een derde goot toe te voegen. Ook die schittert in gebruiksgemak. De pootjes van de uitbreidingsset plaats je in de achterste goot, waarna je deze met twee draaiknoppen vastzet. Kind kan de was doen. Om de fiets stevig vast te zetten wordt er een extra klem meegeleverd. Deze bevestig je niet aan de fietsdrager zelf, maar aan de tweede fiets.

Dat laatste voelt stiekem toch wat spannend aan. Zal er niet onnodige druk ontstaan op de frame van het middelste fiets? In realiteit lijkt dat mee te vallen. De drager zelf is zo stevig en zit zo goed vast, dat de fietsen eigenlijk amper bewegen.

En dat is gelijk ook de grootste kwaliteit van deze fietsdrager naast de relatief lage prijs: hij zit muurvast. Ik vind het nog wel eens spannend om mijn fiets op een fietsdrager te plaatsen maar tijdens een rit naar Italië (en later die week ook weer terug naar Nederland) maar ik mij geen seconde zorgen om mijn fiets. De XLC Azura zit stevig vast en de fietsen daarop evengoed. Ook als we iets te hard over een drempel of een hobbel rijden, weert de fietsdrager zich kranig.

Eigenlijk heeft de XLC Azura maar één nadeel: hij kan niet kantelen, waardoor de achterklep van de auto niet meer open kan zodra de fietsdrager is gemonteerd. Geen serieus probleem, maar iets om rekening mee te houden.

Zowel de fietsen als fietsdrager zelf kan je op slot zetten

Daarnaast had ik bij mijn testexemplaar wat problemen met de elektriciteit door het koppelstukje. Zo werkte het rechter knipperlicht niet altijd en ontstond er een enkele keer zelfs kortsluiting, waardoor de cruise control afsloeg zodra je het knipperlicht activeerde. Wanneer ik de fietsdrager monteerde op een auto zonder het koppelstukje, verdween dit probleem.

Daarnaast is het sowieso net een kwestie van ongeluk met dit specifieke exemplaar, leert mijn andere ervaringen met fietsdragers van XLC, dus is het niet iets om de fietsdrager op af te rekenen. Kan gebeuren dus – en is onder garantie ook makkelijk op te lossen – maar moet wel gezegd worden.

Het betreffende koppelstukje van de elektriciteitsaansluiting

Ondanks dat kleine manco is het eindoordeel over de XLC Azura Easy Led erg positief. Zowel het monteren van de fietsdrager als het plaatsen van de fietsen erop is erg makkelijk, terwijl je door de uitbreidingsset ook nog eens kan switchen tussen twee of drie fietsen op de fietsdrager.

Belangrijker dan dat nog is echter dat de XLC Azura erg stevig is. Eenmaal vast zitten de fietsdrager en de fietsen ook echt vast, waardoor je met een gerust hart op reis kan. Voeg daar de relatief lage prijs aan toe en je hebt een uiterst degelijke fietsdrager.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.