Fietsen door de woestijn: kennismaken met de veelzijdige cultuur van Oman
foto: Ties Wijntjes

Fietsen door de woestijn: kennismaken met de veelzijdige cultuur van Oman

Branded Content Wielrennen en wielerwedstrijden nemen de laatste jaren een vlucht in het Midden-Oosten, met Oman als koploper. Ook komend jaar staat de Ronde van Oman weer op het programma, wat weer bijzondere koersbeelden beloofd op te leveren.

Fietsen door de woestijn, ga er maar eens aan staan. Het klinkt wat vreemd, maar het is een bijzondere ervaring. Want de woestijn in Oman bestaat niet alleen uit eindeloze zandvlakten, maar ook uit ruw gebergte, prachtige historische steden en ontelbare kleine oases.

foto: Ministerie van Toerisme Oman

Enkele jaren geleden had nog vrijwel niemand gehoord van fietsen in het Midden-Oosten, maar de voorbije jaren is daar dusin rap tempo verandering in gekomen dankzij tal van profkoersen in de Arabische wereld, waar Oman de kopgroep aanvoert.

Rijke geschiedenis
Het Sultanaat Oman ligt op het meest oostelijke puntje van het Arabische schiereiland en heeft ruim 4,5 miljoen inwoners. Lang was de golfstaat een belangrijke handelspost waar aanvoerroutes uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten elkaar troffen. Alhoewel daar tegenwoordig weinig meer van over is, heeft die samenkomst van mensen en culturen er wel toe geleid dat het land een uniek karakter heeft: Arabisch, met invloeden uit de wijde omgeving.

De traditionele landbouw op terrassen in de bergen levert mooie uitzichten op – foto: Ministerie van Toerisme Oman

Ook de vele machthebbers, waaronder het Ottomaanse rijk, de Portugezen en de Britten, hebben er allemaal hun invloed op de cultuur gehad. Sinds 1970 zwaait Sultan Qaboos er de scepter en ondergaat het land een stevige moderniseringsslag. Er wordt geïnvesteerd in gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs en de eens zo belangrijke slavernij wordt afgeschaft. Vanaf dat jaar wordt dus ook het Oman van vandaag gecreëerd. Een modern land, met in de kern de eeuwenoude, rijke Arabische cultuur.

Die diverse cultuur zie je terug tijdens het fietsen en ook in de koers. De Ronde van Oman voert door vlakke woestijnlanden, maar ook over korte hellingen, langs indrukwekkende steden en over loodzware beklimmingen zoals Green Mountain. 

Fraaie natuur
Ook niet te missen, zijn de vele Wadi’s. Wadi Ghul, Wadi Bani Awf, Wadi Tanuf, Wadi Shab; het is slechts een greep uit de tal van wadi’s die er zijn, maar ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Een wadi – het Arabische woord voor vallei – is een vaak smalle vallei waar regenwater verzamelt als het in de bergen heeft geregend. Is het droog, dan zijn het prachtige valleien om te bezoeken. Heeft het geregend, dan kunnen er wilde stromen ontstaan.

Eén van de vele Wadi’s in Oman, perfect voor een verfrissende duik – foto: Ministerie van Toerisme Oman

Die wadi’s lenen zich perfect voor een bezoek te voet, maar als ze droog – of in ieder geval deels droog – staan, is het ook erg fraai om er met de mountainbike in te gaan. Dan fiets je tussen een smalle kloof, langs wanden die hoog boven je uit torenen. Een indrukwekkend gezicht.

En Oman is dus meer dan enkel eindeloze zandvlakten. Tuurlijk domineert de woestijn grote delen van het land, maar evengoed tref je er prachtige bergen en oase’s van groen – letterlijk. Zo leent het Al Hajargebergte zich perfect voor uitdagende fietstochten. Hier tref je een desolate, ruwe bergomgeving, met tal van kleine nederzettingen, plantages en indrukwekkende vergezichten. De beklimmingen zijn misschien niet zo bekend als in de Alpen, maar uitdagend en mooi zijn ze evengoed.

Culturele rijkdom
En ook naast de fiets is er een hoop te beleven in Oman. In hoofdstad Musqat kan je bijvoorbeeld de bijzondere culturele rijkdom en veelzijdigheid van het land in volle glorie bewonderen. Ook de prachtige Sultan Qaboos moskee, het Royal Opera House, het nationale museum en de originele Souq (een traditionele Arabische marktplaats) zijn absoluut een bezoek waard.

Als je kennis wil maken met een traditionele Arabische stad, is Misfat al Abriyyin een aanrader. Gelegen op de flanken van het Hajargebergte, kijk je vanuit deze stad op de bergen aan de ene kant en de woestijn aan de andere kant. In het historische centrum tref je de typische architectuur, waar je door smalle gangetjes en kleine poortjes een weg door het centrum baant.

Oman is geen alledaagse bestemming voor een fietstrip of een wielerwedstrijd, maar dat maakt het er niet minder bijzonder op. Allerminst zelfs, want fietsen door Oman levert bijzondere ervaringen op en is de ideale manier om kennis te maken met de diverse cultuur van het Arabische land.


Meer informatie over Oman vind je op experienceoman.om


Verantwoording:
Experience Oman is mediapartner en ondersteunt op deze manier ons platform. Het artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits

Om te reageren moet je ingelogd zijn.