‘Nooit overwogen Ticino te verlaten’

‘Nooit overwogen Ticino te verlaten’

Fietstoerisme Zwitserland is een van de mooiste natuurbestemmingen van Europa en zeker voor wielrenners. De Zwitserse bergen, en de vele meren en valleien maken het land een fietsparadijs.

In het zuidelijkste deel van Zwitserland, grenzend aan de Italiaanse regio’s Piemonte en Lombardije, ligt het kanton Ticino, vernoemd naar de gelijknamige rivier.

Een van de mooiste manieren om dit gebied te leren kennen is met de fiets, vertelt Mauro Gianetti ons. Hij kan het weten. De oud-prof (zeventien jaar beroepsrenner) en de laatste jaren vooral bekend als teammanager van UAE Emirates is een man van de streek.

Gianetti in zijn hoogtijdagen als coureur – foto: Cor Vos

Gianetti is geboren in het bergdorpje Isone en inmiddels al tientallen jaren woonachtig in het mondaine Lugano, wat een half uurtje rijden ten zuiden van zijn geboortegrond ligt. “Je kunt hier prachtig fietsen. Wat de regio Ticino in mijn ogen uniek maakt is het micro-klimaat. Het ligt ingebed tussen de Alpen en de voor-Alpen. Wanneer het ten zuiden van ons slecht weer is in Milaan en het ook ten noorden van ons regent in Zürich, kan het zomaar zijn dat bij ons de zon schijnt.”

“We hebben hier vier seizoenen, maar echt heel koud wordt het niet in de winter. Geen temperaturen van ver onder nul. Als het sneeuwt, is dat na drie dagen weer verdwenen. Het maakt het wel extra mooi om hier te fietsen. Iedere dag waan je je in een nieuwe omgeving.”

foto: parisiva.ch

“Wie de bergen in wil kan naar de Alpe di Neggia. Een prachtige beklimming van een dertiental kilometers die je naar bijna twaalfhonderd meter hoogte brengt. Je bent hier middenin de natuur. Wanneer je links of rechts kijkt kan je genieten van prachtige vergezichten met bergen die je ook kunt beklimmen.”

“Maar je kunt ook urenlang langs de rivier fietsen, dwarsdoor de Valle Maggia. Zo plat als de wegen in Nederland of België is het niet, maar voor onze begrippen kan je hier perfect een vlakke training afwerken of op een rustig tempo gewoon genieten, dat is wat ik nu vooral doe.”

Het lagergelegen deel van Vallemaggia – foto: Alessio Pizzicannella

Ook voor wielrenners met een gezinsleven is het een fijne plek om te wonen. Het gebied biedt veel mogelijkheden om goed te trainen, en het is ook een aangename plek om te wonen. De laatste jaren zijn er heel wat profs verhuisd naar deze omgeving. Mannen als Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Alberto Bettiol en Davide Ballerini wonen nu in de buurt van Lugano, ziet Gianetti.

“Het leven in Ticino is lang niet zo duur als in Monaco, waar veel andere wielrenners naar toe verhuizen, en de internationale luchthaven van Milaan is veertig minuten rijden. Ideaal dus voor wielrenners die vaak op reis gaan naar een trainingskamp, hoogtestage of om te koersen. Ook voor de vrouwen en kinderen die thuisblijven is Lugano een fijne plek om te leven.”

De inmiddels 59-jarige Zwitser kent naar eigen zeggen alle wegen, meertjes en bergen in de wijde omgeving van zijn woonplaats. Van de hotspots, zoals het meer van Lugano, het Lago Maggiore en de valleien van Maggia en Verzasca. “Wat veel minder bekend, maar zeker de moeite waard is, is de Monte Bar. De beklimming omhoog is een prachtige tocht. Wanneer je op de top bent heb je een schitterend weids uitzicht over de stad Lugano en al het moois wat de natuur daar te bieden heeft.”

Ascona – foto: Ivo Scholz

Met mag dan ook geen verrassing zijn dat Gianetti nooit overwogen heeft zijn geboortegrond te verlaten. “Dat kan ik inderdaad heel stellig zeggen. Gedurende het jaar ben ik veel van huis; van koers naar koers en van land naar land. Je ziet onwijs veel prachtige gebieden en steden. Van Toscane tot de mooiste natuurparken van Spanje. Ik denk dan wel eens: het is hier schitterend wonen, maar toch keer ik liever terug naar de regio waarin ik ben opgegroeid.”

“Het landschap en mensen in Ticino zijn prachtig en wat ik ook mooi vind: gedurende de dag werken we met de mentaliteit van iemand met een Zwitsers paspoort en daarna leven we als echte Italianen (lacht). Daarnaast hebben we alle faciliteiten die je maar kunt wensen. Ik zie geen reden om te verhuizen.”


Meer info over Ticino vind je op de site van Ticino Toerisme

Ticino is vanuit Nederland vooral met de auto goed bereikbaar. Vanuit Utrecht is het ongeveer tien uur rijden. Daarnaast kan je de trein pakken naar Milaan of vliegen op de luchthaven van Milaan Malpensa. Vanaf het centraal station en de luchthaven van Milaan is er een directe treinverbinding met Lugano, waarin je ook een fiets in kan meenemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.