Vittoria reageert op valpartij De Gendt in UAE Tour: “Komt niet door banden of wielen”
foto: Cor Vos
donderdag 29 februari 2024 om 17:14

Vittoria reageert op valpartij De Gendt in UAE Tour: “Komt niet door banden of wielen”

Materiaalzone Vorige week kwam Thomas de Gendt in de UAE Tour hard ten val. Volgens velen zouden problemen met zijn tubeless banden – nog specifieker de hookless velgen van de wielen – ten grondslag liggen aan die crash. Bandenproducent Vittoria en heeft een statement naar buiten gebracht waarin ze dat tegenspreken.

Volgens Adam Hansen, voorzitter van de rennersvakbond CPA, was de oorzaak van de crash duidelijk “Als je kijkt naar beelden van Thomas de Gendt’s fiets, kan je zien dat zijn band eraf kwam, het veiligheidsschuim (een tire liner, red.) tussen zijn vork kwam te zitten en daardoor zijn voorwiel blokkeerde”, vertelde hij aan Velo.

Bandenleverancier Vittoria ontkent dat het probleem bij de band zou liggen. “Het is cruciaal om duidelijk te maken dat het kapotgaan van de velg is ontstaan door de impact van een object, in dit geval een steen, en niet te maken heeft met het ontwerp van de velg. De intensiteit van de impact zorgde ervoor dat het wiel op zo’n manier brak dat de band niet meer veilig op zijn plaats kon blijven zitten. De druk was zo hoog, dat de tire insert ervan scheurde”, valt te lezen in een statement.

Vittoria stelt zelfs dat de banden zouden zijn getest op de Zipp 353NSW wielen waarmee Lotto Dstny reed. “De compatibiliteit van de banden en wielen is uitvoerig getest in laboratoria, op de weg en in wedstrijden. Het ongeluk was dus geen resultaat van een verkeerde combinatie van wielen en banden”

Ook wielenfabrikant Zipp reageerde op het incident, zij het iets milder. “Zipp neemt het presteren en de veiligheid van haar producten erg serieus. Het recente ongeval in de WorldTour zijn we aan het onderzoeken en we werken direct met de ploegen en coureurs samen om ervoor te zorgen dat we precies begrijpen wat er is gebeurd. Zodra we een duidelijk beeld hebben, kunnen we adequaat reageren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.