Peter Van Petegem adviseert Bingoal WB: “Wil geen ploegleider zijn, wél de renners motiveren”
Video Voor het eerst in meer dan tien jaar is Peter Van Petegem nog eens betrokken bij een wielerploeg. De Zwarte van Brakel – die we kennen als de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1999 en 2003 en Parijs-Roubaix in 2003 – sluit zich aan bij de ploeg van Christophe Brandt. Niet dat Van Petegem ploegleider is bij Bingoal WB. Zijn rol is eerder ondersteunend en adviserend.
Van Petegem was de afgelopen jaren voornamelijk actief in de verzekeringensector (iets wat hij overigens ook nu zal blijven doen), maar hij verdween nooit helemaal uit de koers. In de SUPER 8 Classic fungeert hij nog altijd als koersdirecteur, en zijn zonen Axandre (Lidl-Trek Future Racing) en Maurits (Bingoal WB Devo Team) zorgen dat hij altijd dicht bij de kleine wielerwereld zal staan. “Ik ben er nooit echt helemaal uit geweest, maar nu we weer met een ploeg samenzitten, is dat wel leuk”, zegt hij voor onze camera.
Geen ploegleider
Het is opvallend dat Van Petegem na zijn carrière niet eerder zijn lot verbond aan een profteam. In 2011 ondersteunde hij wel kort het Garmin-Cervélo van Thor Hushovd, Johan Vansummeren en Sep Vanmarcke tijdens de klassiekers, maar dat was het dan. Bewust, zo blijkt. “Ik ben nooit ploegleider geweest en ik zal nooit ploegleider zijn. Ik ben niet de persoon om in de wagen te zitten en de renners constant te volgen, ik ga liever links en rechts kijken om de situatie te analyseren. Dan kan je ook beter de wedstrijd zien.”
Toch stapte Van Petegem zelf op Christophe Brand af. “Christophe is een van de weinige ploegen die bij mij verzekerd was, zo ken ik hem al een tijdje. We hadden regelmatig contact over de verzekeringsportefeuille. Twee jaar terug heb ik hem gebeld, met de vraag of het mogelijk was dat mijn zoon (Maurits) bij de ploeg kon komen. En dan heb ik ook uitgelegd dat ik het zag zitten om hem naar de toekomst toe een beetje te ondersteunen.”
“Mijn rol is vooral adviserend. Laat ons zeggen: het systeem van training en voeding laten we over aan andere mensen. Ik besef dat de manier van leven en trainen is veranderd voor deze nieuwe generatie. Mijn zoon reed vorig jaar bij Jumbo-Visma, daar leer ik ook van bij. Maar over de manier van koersen, daar kan je wel iets van doorgeven. Mijn ervaring zit in de wedstrijden die in het voorjaar worden verreden. Op bepaalde verkenningen ga ik mee. Ik ben ook op alle stages met de ploeg geweest. Je gaat met die jonge gastjes een gesprekje doen, hen wat motiveren. Het tweede aspect zit hem in de ploeg financieel te doen groeien.”
Doordringen tot talenten
Vanwege zijn eigen overwinningen in het verleden, kan Van Petegem beter doordringen tot die jonge talenten. “Er zijn heel veel ploegleiders die zelf renner geweest zijn, maar er zijn er weinig die effectief een palmares hebben. Maar het is ook niet de bedoeling om op de manier te rijden zoals ik reed. Maar wel door te geven wat erachter zat, de groepssfeer. Ze beseffen dat ik daar heel actief mee bezig was.”
‘Als je ziet dat een Ceriel Desal een beetje resultaten begint te rijden, dat is de bedoeling van ons werk. We willen die jonge profs ondersteuning te bieden, fysiek en mentaal laten groeien. Om dan vervolgens hier en daar een resultaat te halen. Ook Luca Van Boven, Louis Blouwe en Sacha Weemaes zijn de talenten bij de ploeg, die hier heel gelukkig zijn.”
En dat wil Van Petegem dus zo houden op lange termijn. “Deel twee van mijn taak is om aan te tonen dat ze bij ons kunnen blijven en voort groeien. We willen die talenten kunnen behouden. De grote blokken hebben altijd bestaan, maar we hebben ook ploegen nodig om de tweede klasse-renners een kans te geven. Ik heb zelf ook in kleinere ploegen gezeten om zo te kunnen groeien. We hebben goede renners bij ons, maar er zijn nog altijd kleine puntjes waarop ze kunnen verbeteren.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.