Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 2 naar Oropa – Kan geprikkelde Pogacar Dumoulin opvolgen?
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2024 om 11:00

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 2 naar Oropa – Kan geprikkelde Pogacar Dumoulin opvolgen?

Het is niet lang wachten op de eerste bergetappe van de Giro d’Italia 2024. Op dag twee is het al raak met aankomst op de Santuario di Oropa, een beklimming van eerste categorie. Houden de klassementsmannen hun kruit droog of kunnen ze de verleiding van een eventuele dagoverwinning niet weerstaan? We zoeken een opvolger voor Tom Dumoulin!

Startplaats van de tweede etappe van de Ronde van Italië is San Francesco al Campo, een gemeente ten noorden van Turijn. Vanuit daar rijdt het peloton 161 kilometer noordoostwaarts om te finishen bovenop de Oropa.

De vertrekstad was nog nooit onderdeel van de route van de Giro d’Italia, maar diende in 2011 wel als start- en finishplaats in de slottijdrit van de 22e Giro d’Italia Internazionale Femminile. Marianne Vos werd in deze laatste etappe derde en stelde met deze podiumplek de eindzege in de tiendaagse ronde veilig. Naast de eindoverwinning won de Nederlandse ook de helft van alle gereden etappes.

Het peloton vertrekt in noordoostelijke richting, om voor het eerst de provincie Turijn te verlaten. Na een relatief vlakke aanloop, met daarin een eerste tussensprint, treffen de renners na 117 kilometer een duo van beklimmingen van derde categorie. Eerst de Oasi Zegna (5,7 km aan 5,1%), daarna de Nelva (3 km aan 6,6%). Na de Nelva volgen vijftien kilometers in dalende lijn voor het peloton Biella passeert. In deze stad ligt de tweede tussensprint van de dag.

De stad ligt aan de voet van de Vooralpen van Piemonte, en dat gaan de renners merken. Vanuit Biella, onderdeel van de gelijknamige provincie, moet namelijk nog flink worden geklommen. De finish ligt op de Santuario di Oropa (11,8 km aan 6,2%), een berg die door de organisatie wordt aangeduid als een beklimming van eerste categorie. Op de berg vind men de Basilica Oropa, een belangrijk bedevaartsoord.

De berg was al meerdere keren onderdeel van de Ronde van Italië. De laatste keer dat de beklimming opgenomen werd in het parcours van de drieweekse ronde, was in 2017. Toen wist Tom Dumoulin zijn leiding in het algemeen klassement te verstevigen door als eerste binnen te komen op de berg van eerste categorie.

De Limburger won deze veertiende etappe door Ilnur Zakarin vlak voor de finish op de heilige steentjes van het bedevaartsoort in te halen. Mikel Landa en Nairo Quintana werden respectievelijk derde en vierde. Uiteindelijk won de man uit Maastricht ook het eindklassement van de Giro dat jaar.

Tom Dumoulin wint tijdens de Giro d’Italia van 2017 bovenop Oropa – foto: Cor Vos

Het grootste verschil tussen de tweede etappe van de Giro d’Italia 2024 en de veertiende etappe uit 2017, is de aanloop naar de slotklim toe. Waar Dumoulin en co, naast de finish op de Santuario di Oropa, een vlakke etappe voorgeschoteld kregen (1.106 hoogtemeters) maakt het peloton van dit jaar zich klaar voor 2.250 hoogtemeters. Zorgt dit ervoor dat de verschillen tussen de renners groter worden bovenop de Oropa?

Zondag 5 mei, Etappe 2: San Francesco al Campo – Santuario di Oropa (161 km)
Start: 12.55 uur
Finish: tussen 16.55 en 17.30 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Tussensprint Valdengo: tussen 15.05 en 15.20 uur
Top Oasi Zegna (3e cat): tussen 15.50 en 16.15 uur
Top Nelva (3e cat): tussen 16.15 en 16.40 uur
Tussensprint en start Santuario di Oropa (1e cat): tussen 16.30 en 16.55 uur


Favorieten

Etappe twee van de Giro d’Italia is er meteen eentje voor de klassementsrenners. Althans, dat denken we toch. De vele bergen in de slotfase, en vooral de slotklim, is op maat van de sterkste klimmers. We kijken dan ook naar de klassementsrenners, maar houden een slag om de arm. Het kan namelijk ook zijn dat topfavoriet Tadej Pogacar de roze trui aan een aanvaller wil laten en dus de vroege vlucht laat strijden voor de ritzege. 

Als dat niet zo is, dan is Tadej Pogacar de grote favoriet voor de ritzege. De Sloveen kon in de openingsetappe niet al zijn concurrenten losgooien, maar het korte puistje in Torino draaide toch meer om explosiviteit dan echt klimvermogen. En vooral dat laatste is de tweevoudige Tourwinnaar, die niet vies is van een solo, op het lijf geschreven.

In al zijn koersdagen dit seizoen toonde hij dat hij ongenaakbaar is als er een beklimming opdoemt. De lange laatste beklimming nodigt ook uit tot een vroege aanval, iets wat we Pogacar dit seizoen al een aantal keer zagen doen. Alleen zal zijn ploeg dan sterk genoeg moeten zijn, want in etappe één zat hij wel erg snel alleen. Ontbindt hij meteen zijn duivels? En vooral: is hij extra gemotiveerd na zijn nederlaag in de openingsrit?

Klimt Pogacar weer naar glorie? – foto: Cor Vos

Zo ja, dan zullen alle alarmbellen afgaan bij zijn concurrenten. In eerste plaats denken we dan aan Geraint Thomas. De ervaren klassementsrenner maakte misschien weinig indruk in de voorbereidingswedstrijden, maar op dag één maakte hij wel een zeer steady indruk. Thomas is nog meer dan Pogacar een renner die beter tot zijn recht komt op lange beklimmingen. Alleen is het de vraag of Thymen Arensman hem daar bij zal kunnen staan. De Nederlander, op voorhand aangeduid als co-leider, viel pijnlijk door de mand in rit één.

Bij Decathlon AG2R La Mondiale zullen ze het moeten hebben van de collectieve sterkte. Zij hebben ook meerdere sterke klimmers die zondag meteen in actie zullen komen. We hebben het dan over kopman Ben O’Connor, maar ook over luitenanten Aurélien Paret-Peintre en zijn jongere broer Valentin. Zij maakten een goede indruk in de voorbereiding op de Giro, maar in de openingsrit haalde alleen O’Connor de ruime favorietengroep. De tijdrit van O’Connor is ook minder goed dan die van Pogacar en Thomas, dus zijn de bergritten extra belangrijk voor hem. 

Arensman kan Tom Dumoulin opvolgen – foto: Cor Vos

Als we het rijtje met klassementsrenners verder afgaan, komen we terecht bij Daniel Felipe Martínez. Een klimmer die het voordeel heeft dat hij niet traag is aan de streep. De Colombiaan, die in de Volta ao Algarve twee keer Remco Evenepoel klopte in de sprint, kwam de openingsetappe bovendien goed door. Een sterke prestatie, waardoor Martínez een renner is die je liefst wil lossen voor de laatste kilometer. 

Andere sterke klimmers als Antonio Tiberi, Cian Uijtdebroeks, Damiano Caruso, Juan Pedro López, Eddie Dunbar, Nairo Quintana, Giulio Pellizzari en Alexey Lutsenko zijn ook niet kansloos. Iemand als Quintana zou overigens ook voor de vroege vlucht kunnen gaan, want de Colombiaan zei voor de Giro dat hij niet zal jagen op een ereplaats in het algemeen klassement. Ook Romain Bardet zal het op die manier moeten doen, want voor een goed klassement zag het er in de eerste rit niet goed uit bij hem.

Lipowitz zou wel eens kunnen verrassen op Oropa – foto: Cor Vos

Mocht het effectief uitdraaien op een strijd tussen de aanvallers, verwachten we ook iets van jongens als Einer Rubio, Michael Storer, Attila Valter, Filippo Zana, Lorenzo Fortunato en Florian Lipowitz. Die laatste maakte recent nog een zeer goede indruk in de Ronde van Romandië. Hij werd daar derde in het eindklassement en was er misschien wel beter dan zijn eigen kopman Aleksandr Vlasov


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
*** Daniel Felipe Martínez, Geraint Thomas
** Ben O’Connor, Antonio Tiberi, Alexey Lutsenko
* Florian Lipowitz, Michael Storer, Juan Pedro López, Romain Bardet


Weer en TV

Volgens de laatste weersvoorspellingen krijgt het peloton zondag een best mooie dag voorgeschoteld. De temperaturen zullen aan het einde van de etappe de 20 graden Celsius bereiken. Echt zonnig zal het wel niet zijn, want het zal de hele dag bewolkt zijn. Neerslag en sterke wind moeten de renners wel niet trotseren.

De 107e Giro d’Italia is van start tot finish te volgen op Eurosport en op de online kanalen van Eurosport en Discovery+. De sportzender is er zondag bij vanaf 12.30 uur. Voor de exacte uitzendtijden kan je kijken in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.