Een omgekeerde voorvork? Cane Creek presenteert opvallende verende vork voor gravelfietsen
maandag 15 april 2024 om 16:36

Een omgekeerde voorvork? Cane Creek presenteert opvallende verende vork voor gravelfietsen

Materiaalzone Het gravelsegment wint nog altijd rap aan populariteit dus introduceren ook steeds meer wielermerken opvallende producten voor de gravelfiets. Zo ook Cane Creek, dat een verende voorvork heeft gelanceerd waarbij de vering niet bovenaan, maar juist onderaan de vorkpoten zit.

Het Amerikaanse merk Cane Creek claimt dat het ’s werelds eerste verende voorvork voor gravelfietsen is. Dat klopt niet, want onder andere RockShox en Fox hebben gravel-specifieke vorken in hun assortiment. Vermoedelijk doelen ze op het design, wat in feite een omgekeerde variant is van ‘reguliere’ geveerde vorken.

Volgens Cane Creek zijn veel bestaande geveerde voorvorken voor gravelfietsen te stijf of juist te zwak. De Invert, zoals de nieuwe vork heet zou daarin de gulden middenweg vinden, met 30 of 40 millimeter veerweg. Waar veel andere gravel-vorken volgens Cane Creek gewoon kleinere versies van mountainbike-vorken zijn, is de Invert speciaal voor gravelfietsen ontwikkeld.

De vork zou ervoor zorgen dat vibraties gedempt worden, terwijl hij vertrouwen en controle biedt om soepel over ruwe wegen te rijden. Omgekeerde voorvork zijn overigens niet helemaal nieuw, want ze komen vaker voor op motorfietsen. Het ontwerp zou daar zorgen voor verbeterd stuurgedrag, voornamelijk in bochten, doordat het chassis stijver blijft. Daarnaast zijn ze gevoeliger dan reguliere voorvorken, waardoor ze soepeler zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.