Giro 2024: Visma | Lease a Bike trekt zonder Koen Bouwman naar Italië
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 1 mei 2024 om 13:23

Giro 2024: Visma | Lease a Bike trekt zonder Koen Bouwman naar Italië

Visma | Lease a Bike heeft zijn selectie voor de Giro d’Italia in extremis toch weer moeten wijzigen. Koen Bouwman – die eerder als vervanger was opgeroepen voor Wilco Kelderman – zal toch niet aan de start verschijnen van de Ronde van Italië. De bergkoning van 2022 is ziek. Tim van Dijke is zijn vervanger.

De 30-jarige Bouwman was aanvankelijk niet voorzien voor de Giro, maar mocht zich als vervanger van de geblesseerde Kelderman toch opmaken voor de drieweekse ronde door Italië. Bouwman werd in de Ronde van Romandië echter ziek. De Nederlander ging niet meer van start in de slotetappe van de Zwitserse rittenkoers en raakt niet op tijd fit voor de Ronde van Italië.

Dit is een bittere pil voor Bouwman, die twee jaar geleden nog zo succesvol was in de Giro met twee ritoverwinningen én het bergklassement. Tim van Dijke is opgeroepen als zijn vervanger. De 24-jarige Zeeuw zal debuteren in een grote ronde. Van Dijke liet in het voorjaar al mooie dingen zien in met name de kasseiklassiekers. Zo reed hij een bijzonder sterke Parijs-Roubaix.

Visma | Lease a Bike mikt de komende weken met name op ritoverwinningen, schetst ploegleider Marc Reef in een persbericht. “Dat willen we voornamelijk bereiken in de vlakke sprints met Olav Kooij. Ook zullen we ons niet verstoppen in de ritten waarin een ontsnapping een goede kans van slagen heeft.” De ploeg zal in dergelijke ‘overgangsritten’ vooral kijken naar Jan Tratnik en Attila Valter.

Wat kan Olav Kooij bij zijn debuut in een grote ronde? – foto: Cor Vos

De Nederlandse formatie kreeg in aanloop naar de Giro wel wat te verduren. “Buiten dat hebben we de voorbije weken wel in perfecte omstandigheden kunnen toewerken naar de start van de Giro”, gaat Reef verder. “De trainingskampen op Tenerife en in Denia zijn vlekkeloos verlopen. Jan Tratnik, Robert Gesink en Tim van Dijke hebben in de Ronde van Romandië nog de puntjes op de i kunnen zetten. Dat maakt dat we er klaar voor zijn.”

Met Uijtdebroeks voor een klassement
Vorig jaar won de ploeg met de inmiddels vertrokken Primoz Roglic nog de Giro, maar dit jaar is de eindzege geen doel. Al heeft de ploeg met Cian Uijtdebroeks nog wel een beloftevolle klassementsrenner in de gelederen. “Cian mag zijn kans gaan in het klassement. De insteek is vooral om te leren. We gaan zien waartoe hij de komende weken in staat is. Het vertrouwen is er echter zeker. We werken nu een aantal maanden samen en dat bevalt erg goed. We weten steeds meer wat we aan elkaar hebben.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.